DSC 2689 800x530 - Perfect zoals jij bent

Jij bent perfect zoals jij bent. Hoe jij mij aankijkt als je ondeugend bent geweest, hoe jij mij vasthoudt als je bescherming nodig hebt, hoe jij naar mij kijkt als wij in een vreemde omgeving zijn. Hoe jij je aardbeien op smikkelt bij mij aan tafel en even de wereld vergeet als Brandweerman Sam op staat. Hoe jij je vier tandjes compleet bloot lacht als je vader thuis komt en sippig kan kijken als snoezel in de was moet. Dan ben jij perfect.

Je bent een boefje, een kleine deugniet. Wanneer jij ‘papa!’ zegt terwijl ik duidelijk ‘mama?’ vraag en ik alleen maar kan lachen van trots op het gezicht van Boris. Wanneer jij weer eens met je kleine dikke vingertjes in gaatjes, plekjes en randjes zit waar jouw handjes niet mogen komen. Wanneer jij heel hard huilt, alleen om een reactie te ontlokken en zodra ik dan naar je toegesneld kom, jij begint te schaterlachen. Wanneer jij je hoofd opzij gooit en grijnst nadat je je beker melk over jezelf hebt gegooid, want dat is toch alleen maar leuk? Dan ben jij perfect.

Je bent zo lief, zo sociaal. Als jij een vreemde in de lift tegenkomt en je hoofdje op mijn schouder legt en vriendelijk lacht. Als jij een andere moeder ziet die op jouw mama lijkt, dan wil je haar knuffelen. Als jij een bekende tegenkomt en na enkele seconden aarzelen je zachte armpjes rond zijn of haar nek gooit. En wanneer jij er ook voor kiest om niet te lachen, niet lief te zijn, maar naar mij toe snellen voor geborgenheid. Dan ben jij perfect.

Wanneer wij samen spelen, jij mij je speelgoed brengt wanneer ik aan de keukentafel zit en jij hoopt dat ik met je mee kom rauzen. Wanneer ik je knuffels pak en jij vol overgave jezelf erop stort omdat jij zo van knuffelen houdt. Wanneer jij weigert mij een kusje te geven nadat ik er tien keer om heb moeten vragen. Dan ben jij zo heerlijk eigenwijs. Dan ben jij perfect.

DSC 2684 800x530 - Perfect zoals jij bent

En als jij dan weer een nephuiltje opzet wanneer ik ‘Fos, nee’ zeg, dan kan ik alleen maar verliefd kijken. En als ik dan echt boos word, bij mij ook de grens is bereikt, dan alsnog kijk je naar mij als je veilige baken, alsof je nooit mij boos hebt willen maken. Ik geniet ervan als jij de bende bij elkaar schreeuwt in de supermarkt, jij je vuistjes op tafel slingert omdat wij niet snel genoeg zijn met eten op tafel zetten. Ik moet lachen als je rood aanloopt van moeite om je voeten in je mond te krijgen, de televisie te begrijpen en het niet lukt om zelf je schoenen aan te doen.

Zoals jij de wereld bekijkt, zoals jij de wereld ervaart dat zet mij aan het nadenken. Elke vogel krijgt aandacht, elke vrachtwagen een lachje, elke zonnestraal een glinsteren van het oog vol blijdschap. De wolken zijn bijzonder, de geitjes zijn speciaal, de bloemen op tafel zijn elke dag het bewonderen waard. Jij ervaart het leven met een eerlijkheid, een oprechtheid waar menig volwassene nog wat van kan leren. Mijn hoop is dat dit altijd zo zal blijven, jij altijd blij en gelukkig kan en zal worden van de kleine facetten in dit leven. Dat je altijd vrolijk mag blijven van toetjes-tijd, van je vaders gezicht in de vroege ochtend, van je moeder chagrijnige buien die jou aan het lachen maken. Dat je altijd blij mag zijn met je beide grootouders, je neefjes en nichtjes, en vooral met ons als jouw ouders.

Maar ik hoop ook dat je lekker ondeugend blijft, dat je soms besluit je eigen plan te trekken. Dat jij inziet wat wel en niet kan, wat wel of niet goed is. Ik hoop dat je mag worden wat je nu bent, een prachtig mannetje die zo puur en eerlijk in het leven staat. Dat de wereld een plek zal zijn waar dat kan en jij je daar veilig in genoeg zal voelen om je altijd zo te uiten. Dat ik als moeder dat toe zal laten en het ook, al zij het niet altijd makkelijk om dat te doen, je te bejubelen. Zeker als je keuzes maakt die goed voor jou zijn, wat ik er ook van vind. In de hoop dat jij verstandig, wijs en slim zal worden en ik daar een kleine helpende hand in heb gegeven.

Jij Fos, jij bent mijn zoon en jij bent perfect zoals je bent.

Liefs

Elise Joanne