IMG 8791 1 e1547451158605 1024x768 - Zeven maanden 'Eet & Slaap' update - Baby Hazel

Ons kleine meisje is gewoon alweer bijna zeven maanden! Nou ja, ‘klein’.. ze is altijd al een bonkje geweest maar die verkleining mag er nu wel af. Onderhand is ze een lekker poppetje, een heerlijk meisje die wil gaan tijgeren en omrolt van buik naar rug en andersom. Voor de een is het totaal niet boeiend te weten hoe ons dagelijkse ritme eruit ziet, de ander vindt het ontzettend interessant. Voor die laatste groep; een update van baby Hazel en hoe zij slaapt en wat zij nu drinkt en eet.

Geen dag is hetzelfde, dat maakt zo’n update nog best wel lastig. Over het algemeen heeft ze wel iets wat je een ritme kan noemen en nu zij vast voedsel krijgt begint dat steeds meer echt vorm te krijgen.

Hazel kan doorslapen maar kan ook besluiten in de avond of nacht nog een knuffel of een fles te willen. Vaker het laatste dan het eerste, ze is een tijd lang geregeld wakker geweest in de nachten en had dan last van haar oren vanwege meerdere oorontsteking. En soms was ze gewoon wakker omdat ze.. een baby is!

Buikslaper

Hazel is een buikslaper, al vanaf het prille begin werd dat ons duidelijk. Na een aantal weken hebben wij haar overdag op haar buik gelegd en ze sliep stukken beter. In de nachten wilde ik dit nog niet totdat ze sterker was, haar hoofd goed hoog kon houden. Nu kan ze zelfs omrollen en besluit ze toch lekker zelf hoe ze ligt. Wij leggen haar dus de meeste dutjes en nachtelijke slaapjes op haar buik, hoe we haar terugvinden is altijd een verrassing. En met haar oorontstekingen wilde ze absoluut niet op haar rug slapen, dit gaf teveel druk. Ze sliep wel goed en redelijk pijnvrij op haar buikje dus de keuze was snel gemaakt om haar toen in de nachten zo te leggen.

Hongerige baby

Hazel is ook een hongerige baby, dit werd ons heel snel duidelijk. Ze wilde veel drinken maar qua volume kon ze dat niet aan. Gaven we haar grotere flessen kreeg ze buikpijn maar ze had het wel nodig om überhaupt het langer dan een uur vol te houden. Ik stapte over naar Forte (voeding voor hongerige baby’s), al na een kleine maand. Nu krijgt ze Forte 2 want ze is al een half jaar. Hier zit rijstebloem in. Fos reageerde niet goed op rijstebloem, Hazel gelukkig wel. Voordeel is dat ze het hiermee dus langer vol kan houden en dus ook wat beter slaapt.

Ritme

Ochtend

Elke ochtend starten we met een fles, vaak tussen zes en half zeven, en daarna is ze lekker wakker. Na een paar uurtjes wil ze vaak weer wat eten. Sinds kort krijgt ze dan fruit en gaat daarna lekker weer tukken. Ik maak het vers door wat ik in de kast heb liggen te mengen of ze krijgt gewoon uit potje. Bij Fos moest alles vers, hier ben ik totaal niet mee bezig voor Hazel. Potjes werken prima dus ze krijgt een combinatie. Het ligt er dus aan wat uitkomt die dag en waar ze is.

Middag

Rond het middaguur krijgt ze vaak een broodje in haar knuisje gestopt. Soms stop ik kleine stukjes in haar wangzakje, vaak laat ik haar lekker zelf aanklooien met hetgeen ik in haar vuistje druk. Heerlijk vindt ze dat! Zodra ze dit wat beter kent en nog beter gaat eten dan maak ik er een boterhammetje met beleg van. Voor nu werkt dit goed en legt het geen druk ergens op. Ze bepaalt zelf wat ze in haar mond stopt en als ze klaar is laat ze alles – letterlijk – uit haar handjes vallen. Als ik straks het broodje smaak ga geven doe ik dat met een beetje boter, smeerkaas, stroop etc.

Vaak gaat ze daarna weer slapen en krijgt ze haar tweede fles van de dag. De vraag is of ze in de middag twee kortere dutjes doet of één langere. Dat verschilt echt per dag en hoe goed ze in de nacht heeft geslapen.

Vaak krijgt ze in de middag ook nog een maisvinger, een heerlijk luchtige snack. Er zit werkelijke geen zout, suiker, calorie of kraak noch smaak aan maar het is een lekker hapje waar Hazel van smult. Zodra de bak opengaat en ze die gele sticks ziet gaat ze glunderen en kirren, haha. Ze kan het zelf lekker eten vanuit d’r vuistjes en ze kan er met geen mogelijkheid in stikken. De maisvingers smelten door water, speeksel en warmte. Je hebt ze van verschillende merken zoals ‘Sore’. Biologisch, zonder rotzooi erin en lekker makkelijk. Nadeel is wel dat het plakt als een mall en je kind zit er naderhand helemaal onder, haha. Ach, het smaakt d’r goed dus dat neem ik voor lief. Aan het einde van de middag, vaak rond half vier, krijgt ze opnieuw een fles. Als ze moe is dan leg ik haar nog even op bed. Sinds kort krijgt ze ook als snack een stukje banaan, lekker sabbelen.

Avond

Ergens tussen vijf en zes uur is het tijd voor warm eten, ook voor Hazel. Wanneer ze wat ouder is gaat ze met de pot mee-eten, nu moet ik daar teveel voor aanpassen en krijgt ze een potje. Dat vind ze héél lekker en smaakt haar goed. Ze gaat nu – net zoals haar broertje vroeger – grommen als je niet snel genoeg bent, haha. Als toetje wat magere yoghurt.

Na het eten nog even spelen of samen op de bank iets kijken waar Fos op dat moment fan van is. Rond zes uur begint Hazel standaard, zonder uitzondering, in haar oogjes te wrijven en is het tijd voor bad/wasbeurt en naar bedje. Boris kleedt haar vaak om en ik maak dan de fles. Om zeven uur slaapt ze en is het tijd om Fosje naar bed te werken.

Hazel krijgt dus zo’n 200 gram fruit, 200 gram groente/avondeten, een simpele boterham, 30 gram magere yoghurt, maïsvingers en vier flessen elke dag. Als ze in de nachten wakker wordt en niet genoeg heeft aan een aai over d’r bolletje dan krijgt ze een waterig flesje. Hiermee kan ze dan een beetje drinken en het volhouden tot de ochtend. Dit doe ik sinds kort en werkt erg goed!

Wij hanteren voor een deel hetzelfde ritme en routine als met Fos maar Hazel is echt een ander kindje. Bij haar heb ik echt heel erg gekeken waar zij aan toe was en maak dan een besluit. Ik laat los wat er in de boeken staat, elk kind is anders. Doe wat jou goeddunkt! Tot twee maanden geleden kreeg Hazel nog acht flessen in diverse groottes. Ze was ziekig en tja, dan kijk ik niet wat moet maar wat zij nodig heeft. Nu ze vast voedsel krijgt – en dit erg goed gaat – is alles anders geworden. Prettig wel, dit geeft meer houvast en rust. Dat wist ik, met Fos precies zo. Ik staar mij dus ook niet blind op wat moet want daar heb ik niks aan. Mijn kind kan nog niet lezen en houdt echt geen rekening met wat de experts in de boeken schrijven. Goed zo meiske, lekker de kont in de krib gooien!

Liefs,

Elise Joanne