Wat doe jij met de Kinderbijslag?

Op 3 juli is het weer zover zag ik, dan wordt de Kinderbijslag gestort. Elke kwartaal wordt er bij de meeste huishoudens een bedrag gestort om financieel te helpen bij het (op)voeden van de kind(eren) die aanwezig zijn. In de week voorafgaand aan dit ritueel zie ik altijd moeders in mijn Timeline het weer eens hebben over de doelen van deze kinderbijslag. Iedereen heeft volgens mij een ander doel als ik het zo lees. Dus ik was benieuwd en vroeg ernaar!

Boris is gisteren na een lang weekend weg thuisgekomen, ik heb daarom gisteren mijn EWP een dag verschoven. Deze zal dus morgen online komen! 

Wat doe jij met de Kinderbijslag?

Wanneer krijg je Kinderbijslag en hoeveel is dat dan?

0 tot en met 5 jaar – €198,38
6 tot en met 11 jaar – €240,89
12 tot en met 17 jaar – €283,40

De bedragen gaan dus omhoog als je kind 6 jaar en 12 jaar wordt. Deze bedragen kunnen per half jaar wijzigen, dit zijn de bedragen die gelden tot en met juli 2017. Op de site van de SVB kan je alle informatie heel gemakkelijk vinden. Ben je nu zwanger en wil je weten wanneer jullie ongeveer de eerste betaling kunnen verwachten? Check dan even de site van de SVB. Fos is geboren op 1 maart dus kregen wij pas Kinderbijslag in juli. De Kinderbijslag wordt aan het einde van elke kwartaal overgemaakt. In de regel is dat in de eerste dagen van de maanden januari, april, juli en oktober.

Wat doe jij met de Kinderbijslag?

Wat doen wijzelf? Elke maand sparen wij zoveel als dat mogelijk is. Dat is niet elke maand hetzelfde bedrag want ik verdien niet elke maand hetzelfde en ik krijg het ook niet binnen op vaste dagen. Dat geld is ook voor Fos. Sinds zijn geboorte sparen wij hier en daar kleine bedragen en hebben die in een fysieke spaarpot gestopt. Aankomend jaar gaan Boris en ik naar de bank toe en vragen een extra rekening voor de kleine man aan. Hier willen wij dat gespaarde geld op storten en vanaf dat moment digitaal verder sparen. Dat doen wij dus nu ook al maar ik wil graag een aparte rekening die geheel aan hem gewijd is. Onderhand koop ik – ongeveer – elk kwartaal één á twee keer kleding voor Fos, eigenlijk per seizoen. Vaak zit hij dan ook in een andere maat dus dat is mooi meegenomen. De ene ronde koop ik alle basics in één keer en de volgende ronde koop ik de shirtjes, broekjes en de schoentjes. Zo verdeel ik het mooi. De luiers komen hier elke maand binnen via de Bol of via de Wehkamp, wie net de mooiste aanbieding voor onze luiers heeft. De resterende items die hij nodig heeft zoals havermout voor in de ochtend, bij tijd en wijle een potje, billendoekjes, luierzakjes etc. gaat allemaal bij de grote hoop bij de maandelijkse boodschappen.

Ik wacht dus niet specifiek op de Kinderbijslag voordat ik ga handelen. Tot nu toe hebben wij drie keer Kinderbijslag ontvangen en zal aankomend juli de vierde keer worden. De eerste keer was ik straal vergeten dat dit er zou komen en hebben wij het geld meteen op de spaarrekening gestort, op de grote spaarhoop. De tweede en derde keer idem. Bij de vierde had ik net een bestelling nieuwe kleding gedaan voor Fos en heb ik een deel op de rekening gehouden en de rest wederom op de spaarrekening gezet. Voor deze keer verwacht ik niet veel anders, ook hierbij zal het weer gespaard worden.

Wat doe jij met de Kinderbijslag?

Waarom sparen en niet op de grote ‘lopende’ hoop? Nou, zoals ik hierboven al zei wacht ik niet specifiek op de Kinderbijslag voordat ik handel. Vaak schaf ik dingen voor Fos aan wanneer het uitkomt of nodig is en dit loopt geregeld spaak met storting van deze bijdrage. Dan is alles al betaald en is dit geld dus ‘over’. Omdat ik niet wil dat wij er boodschappen van doen zonder dat wij dat doorhebben stort ik het liever op de spaarrekening. Vanaf het moment dat wij een rekening openen voor Fos gaat sowieso de ene helft naar ‘zijn’ rekening en de andere helft naar de gewone spaarrekening. Dit kan veranderen als hij ouder wordt en zijn jassen en schoenen duurder worden en er meer geld gestopt moet worden in educatie vanwege schoolboeken etc. Maar voor nu denken wij er dus niet heel erg over na en sluizen wij het weer door. Het is natuurlijk ook fijn dat dit kan, er zijn genoeg families die misschien wel willen sparen maar het geld dringend nodig hebben voor kleding of andere zaken.

Als antwoord op mijn vraag via social media zag ik over het algemeen drie keuzes;

♥Alles komt op de grote hoop en er wordt – indien mogelijk – elke maand apart gespaard voor het gezin als geheel of voor het kind apart; ♥Het geld gaat meteen naar de spaarrekening van het gezin of specifiek naar de spaarrekening van het kind;
♥Het wordt gebruikt voor kleding, cadeaus voor speciale momenten en noodzakelijke zaken omtrent de verzorging.

Leuk om alle verschillende antwoorden en redenen te lezen! Dank aan de dames die antwoord gaven! Vaak zie je ook nog wel een combinatie tussen enkele opties; in de wintermaanden is de kleding duurder dus dan is het daar meer nodig en in de zomermaanden wordt het deels gebruikt voor een dagje uit. Alles kan!

Ik ben benieuwd, wat doen jullie met de Kinderbijslag? Is het doel of je gebruik veranderd naar mate de jaren vorderde?

Liefs,

Elise Joanne