avw - Vroeger was alles beter?
shutterstock 493063273 1024x683 - Vroeger was alles beter?

Mijn moeder kreeg haar eerste kind in de jaren ’80, zij was zelf toen een jonge twintiger. Ik kwam, als derde van het spul, in de jaren ’90, nu bijna 30 jaar geleden.  Mijn moeder werd jong mama en is daarmee nu een jonge oma. Ik ben ook in mijn twintiger jaren moeder geworden maar toen moeder zijn en nu moeder zijn is wel heel anders. Je hebt Google, adviespunten, bevallingscursussen, wegwerpluiers en eigenlijk alles is verbeterd in kwaliteit en veiligheid. Mijn moeder liep een paar weken geleden de negenmaandenbeurs over en de helft van de items zegt haar al niks meer.

#Pamperspartner

Als ik met mijn moeder praat over nu moeder zijn en over moeder zijn toen zij het net werd, dan zijn er veel verschillen. Mijn moeder is een jonge vrouw – en dus oma! – van begin vijftig en mijn schoonzus draagt kleinkind nummer zeven in haar buik en ik draag nummertje acht. Zij het derde jongetje en ik het vijfde meisje. Er zijn dus al genoeg baby’s in huis gekomen om voor haar de verschillen van toen en nu heel helder te hebben. Ook mijn vader hoor je wel eens vanuit een hoekje verbaasd mompelen; ‘ja, dat hadden wij toen niet’. En niet uit afgunst maar uit verbazing hoe veel beter sommige producten nu zijn. En ook onnodig hier en daar maar dat daar gelaten, haha. Maar welke producten dan en hoe zijn ze beter? Sowieso luiers, want als je mijn moeder vraagt wat écht een verbetering is ten op zichte van vroeger zegt ze dat als eerste, haha. Nogal een verschil ook, de katoenen doeken rond mijn broers kont of de zachte delicate Pampers luiers die ik rond die van Fos elke dag doe.

Vroeger was alles beter! Toch? Nee, niet alles zeggen mijn ouders resoluut. Ja, er werd meer buiten gespeeld, kinderen hadden niet zo’n prestatiedruk als dat ze nu om de oren krijgen en er was geen constante afleiding van social media. Maar er zijn producten die sinds het beginnend ouderschap van mijn ouders, er nog niet waren en nu wél. Producten waar wij maar wat blij mee zijn!

Wat dan? Nou, het feit dat je niet meer langs een huisarts hoeft om te weten wat die rode vlekjes op je kindje betekenen. Of welke producten fijn zijn om te gebruiken als je kind waterpokken heeft. En wat vinden die ouders van die ene draagzak, is hij echt beter dan die andere? En überhaupt een draagzak, dat was er toen niet. En nu hobbel ik wat af in de eerste maanden met kindlief op mijn borst. Kinderwagens zijn véél kleiner, smaller, lichter en behendiger. Autostoeltjes minder lomp en een stuk veiliger. Kleding in veel meer leuke printjes en niet alles is per se wit (want zoals mijn grootmoeder vroeger zei; ‘een pasgeboren kind hoort wit aan, Elise’). Er zijn adviespunten, aanspreekpunten, cursussen voor bevallingen, borstvoeding, voor kinderen met een ziekte of aandoening, er zijn steungroepen en er is veel meer begrip van en naar andere moeders toe (niet als je lid bent van bepaalde Facebookgroepen maar ook dat daar gelaten).

Vroeger was alles beter?

En wat er absoluut en zonder twijfel verbeterd is volgens mijn moeder? Luiers! Ik moet soms lachen als ik Fos aan het verschonen ben, en zij toevallig meekijkt over mijn schouder, hoe veel verbetering er is opgetreden in de afgelopen decennia als het gaat om zoiets essentieels als een luier. Pas in de jaren ’60 kwamen er wegwerpluiers en Pampers introduceerde die aan de wereld. Geen dikke katoenen lappen met spelden meer die de boel bij elkaar en droog moest houden, maar absorberende wegwerpluiers waren het nieuwste fenomeen. En mét plakrand, hoera.

Nu kan je haast niet meer bedenken hoe dat moet zijn geweest als kindlief spuitluiers had en hoeveel er (met de hand soms nog..) gewassen moest worden. Ik kocht Pampers toen ik zwanger was van Fos en voor de mensen die mij volgen op social media; de eerste 200 luiers van Pampers heb ik alweer binnen. Het eet geen brood zullen wij maar zeggen, haha. Ik kocht ze en ik blijf ze kopen, het is een merk waar ik niet van af wil. Ook nu start ik weer met de Pampers Premium Protection, een luier die ik echt op handen draag. Zeker in de eerste maanden trouwens!

Vroeger was alles beter?

De luiers rond mijn billen hadden waarschijnlijk geen absorberende laag (laat staan 3 absorberende banen!) geen urine indicator of een navelvriendelijke uitsparing. Maar ik ben wel blij dat de luiers die wij nu hebben dat wél in zicht heeft. Die zachte laag rond de tere billetjes van pasgeboren Zusje straks, is maar wat fijn. De urine indicator vind ik sowieso echt heilig, zeker toen ik net moeder werd. Want wanneer heeft Fos nou geplast? Ik voelde en zag het niet altijd en door de indicator heb ik weinig onnodig gehandeld. Maar waarom zijn de specifiek de Premium Protection luiers nou zo fijn? Omdat deze luiers een andere absorberende toplaag hebben dan zijn Pampers-broertjes. Door de gaten in deze toplaag kan zachte ontlasting zakken. Het werkt eigenlijk als een soort netje in plaats van dat het een laag is waar de ontlasting op ligt. Wanneer de poep tegen de huid blijft zitten, stijgt de PH-waarde in de luier wat de grootste oorzaak is van huidirritatie. Zo kan je dus bij voorbaat al irritatie en roodheid aan de billen verminderen. Vind ik echt absoluut een pluspunt!

Vroeger was alles beter?

Ik ben benieuwd, kies jij nou echt voor een type luier of kies jij gewoon voor een merk en wat er in de aanbieding is? Ik heb dus in de afgelopen twee jaar veel geprobeerd en ik merk dat bij bepaalde fases echt een bepaalde luier prettig is. Nu gebruiken wij voor Fos, vanwege de fase van zindelijkheid waarin hij ons mee neemt, vooral de Pampers Baby Dry pants (die zó verrekte handig zijn hiermee!). Voor Zusje dus de Premium Protection luier. En zodra zij gaat kruipen vind ik de Active Fit een enorme aanrader. En jij? Kijk jij naar specifieke luier-type? Wat handig is of wat beter werkt voor een bepaalde fase?

Vroeger was veel beter, absoluut. Vroeger was alles wellicht wat simpeler en dat heeft zeker en zonder twijfel zijn grote voordelen. En van sommige dingen kan er absoluut gezegd worden dat het fijn is dat er een ontwikkeling heeft plaatsgevonden! Mijn moeder is het daar in ieder geval heilig mee eens, haha.

Liefs,

Elise Joanne

Lieve mensen,

De reacties zijn gesloten, iets waar ik zelden toe besluit en doe dat met verdriet. Ik vind het prachtig om te zien dat wij allemaal met elkaar in gesprek kunnen gaan en denk dat wij veel van elkaar kunnen leren. Zeker ook Pampers met de meningen van de moeders die voor wasbaar kiezen en waarom. Een deel is respectvol naar elkaar en geeft uitleg, precies zoals wij het allen moeten willen.

Wat ik niet accepteer zijn reacties die kwetsend, beledigend of ronduit asociaal zijn. Naar elkaar of naar mij. Reacties die onwaar zijn en waar ik word aangevallen. Wat zou ik het mooi vinden als wij als moeders realiseren dat wij van elkaar kunnen leren. Elkaar sterker kunnen maken. In plaats van argwanend te zijn kan je ook vragen stellen waarom iemand een andere keuze maakt. Steun elkaar, wij proberen immers allemaal het beste te doen voor onze kinderen.

Ik gebruik graag Pampers. Dat merk werkt voor ons erg goed. Ik wil liever niet aan de wasbare luiers, ook omdat wegwerpluiers voor ons werkt en ik denk dat het niet bij mij past. Misschien maak ik daar een verkeerde inschatting omdat ik het nog nooit echt geprobeerd heb, dat kan! Maar dat hoeft ook niet toch? Ik maak deze keuze, jij maakt een ander. En ik denk dat met beide keuzes vrij weinig mis is. En als je dat wel vindt, dat er iets mis is met een keuze, zijn er verschillende wijze van communiceren en hoeft er niks opgelegd te worden. Ook andersom niet naar moeders die kiezen voor wasbare luiers. Die moeten zich ook niet hoeven verdedigen net zo goed als ik dat ook niet wil.

Wees respectvol naar elkaar in de toekomst, dat is alles wat ik vraag. Ik vind gesprekken juist mooi en wil geen politieagentje spelen.