IMG 4044 - Tweede Trimester - Zwangerschapsweek 22 tot en met 24

Goedemorgen! Afgelopen weekend had ik een nieuwe mijlpaal bereikt; de 24 weken zwangerschap zijn bereikt. Natuurlijk is het veel te vroeg voor baby Zusje om te komen en ik moet er ook niet aan denken, maar er kan en mag gewoon zoveel meer vanaf deze week. Onderhand is de babykamer ook geverfd, heb ik de kleding van Fos uitgezocht en is de brief voor mijn verlof ook opgestuurd. Vandaag weer een heel uitgebreide zwangerschapsupdate, hoe gaat het nu met de pijnklachten, de harde buiken en de paniekaanvallen?

In de babykamer is dus nog niet héél veel meer gebeurd dan dat ik de posters heb ingelijst en vrijwel alle meubelen en accessoires nu binnen zijn. De hanglamp die wij hadden – die ene leuke van Loods 5 met Flamingo’s – die blijkt niet geschikt te zijn om te hangen, dom foutje van ons. Ik heb al wel een nieuwe op het oog met een evenzo leuk prijskaartje, haha. Niet dus helaas maar komen zal hij er wel want dit is dé lamp. Ook moet ik de dierenkop voor aan de muur nog bestellen en dan kan mijn schoonvader komen om alles om te hangen. Daar heb ik ook enorme zin in want ik wil enorm graag de kamer inrichten en er heerlijk in keutelen. Ik raak ook snel gestrest van rommel en dingen die niet op zijn plek liggen of horen, dus geef mij maar die rust, reinheid en regelmaat van orde in die kamer. De muren zijn al wel geschilderd, hoera! Afgelopen vrijdag had Boris geen college vanwege de voorjaarsvakantie en wij besloten een snipperdag op te nemen samen. Fos was naar het kinderdagverblijf dus wij zijn aan de slag gegaan in de babykamer. Nou ja, Boris meer dan ik maar ik heb wel geholpen! De muren zien er prachtig uit, helemaal niet fel of teveel (links en rechts zijn nu beide oudroze) maar juist fris, licht en vrouwelijk. Zoals Boris zegt; ‘een hele mooie en absoluut geen genderneutrale kamer zo’, haha. In combinatie met het hout en het okergeel is het echt een schot in de roos en ik ben echt verliefd op hoe het eruit komt te zien.

Lichamelijk voel ik mij een stúk beter dan aan het begin van het tweede trimester. De griep, die een maand lang duurde.., die gooide roet in het eten maar toen ik daar van opknapte merkte ik dat ik mij echt beter voelde. Die energie vermeerdering waarover altijd gesproken wordt is dus ook eindelijk bij mij aanwezig, hoera. Natuurlijk is de ene dag makkelijker dan de andere. Soms kan ik heel goed hebben geslapen en geen drukke dingen op de planning hebben maar toch de dag zo enorm moeizaam doorkomen. Harde buiken, snel buitenadem en gewoon erg moe. En er zijn dagen dat ik amper door heb dat ik zwanger ben, pas als zij mij een ferme trap geeft als ik zit dan weet ik het weer. Daarin lig ik dus niet helemaal en compleet voor pampus op de bank elke avond zoals in de eerste 20 weken. Ik ga het liefste het huis niet uit maar ik heb geen enorme pijnen of ben om half 8 al in staat er de brui aan te geven en mijn bed in te duiken.

Wat dat betreft zit ik dus in een hele goede fase en geniet ik van mijn zwangerschap. Ik schrok toen Boris vorige week aan mij vroeg; ‘liefje, geniet jij wel van je zwangerschap?’. Jazeker wel! Alleen het is nu gewoon anders dan bij Fos. Ik werk meer, heb meer verantwoordelijkheid, een drukkere agenda, een man die werkt én studeert en een kind van twee dat de boel op stelten zet. Ja, dat maakt het wel minder makkelijk om ongestoord te genieten. Ik denk ook dat ik heel goed mijn verlof in moet gaan plannen zodat ik ook die rust kan pakken in die laatste weken en ik mij helemaal kan focussen op Zusje en mijzelf. Daar heb ik ook zin in maar ik heb óók zin om even goed nog te knallen de komende tijd, want tot aan oktober – vanaf de bevalling – zal ik voor een groot deel uit de running zijn. Of in ieder geval niet zo kunnen werken als dat ik nu doe. Ik moet soms even nadenken hoeveel weken ik ook alweer ben en heb de dagen niet altijd meer helder maar er wordt zeer vaak liefkozend over mijn buik gestreken door mijzelf, Boris en Fosje. Ik ben meer bezig met de zwangerschap in praktische zin dan emotionele zin merk ik en ik denk dat dit heel logisch is. Ik geniet maar leef ook gewoon ons leven. Ik ging bij Fos extreem op in mijn eigen zwangerschap, zat in een enorme cocon en was soms echt niet te bereiken. Dat was voor toen echt prima maar ik heb daar ook nu geen behoefte aan, dat scheelt. Het is goed zo.

IMG 4096 - Tweede Trimester - Zwangerschapsweek 22 tot en met 24

Hoe gaat het met de paniekaanvallen? Ik gebruik dit woord bij gebrek aan beter trouwens, ik vind het lastig het beestje een juiste naam te geven. Ik had het erover in mijn laatste update, die van week 17 tot en met 20, en heb er sindsdien maar een enkele gehad. Twee hele kleintjes die verwaarloosbaar zijn. De komende tijd krijg ik het weer drukker dus ik denk dat het dan ook weer zal toenemen. Zeker als ik dikker word en men het – nog meer – gaat zien aan mij. Ik vind starende blikken of lieflijke glimlachjes als men mijn buik ziet allerminst storend maar je valt als zwangere in een ruimte wel meer op en ik voel mij dan gewoon meer kwetsbaar.

De herhalingscursus ‘Samen Bevallen’ is ook weer geboekt, deze keer een eenmalige privécursus voor ons. De vorige keer hebben Boris en ik acht avonden met ander stellen bij de cursusleidster thuis alles behandeld wat je maar kon bedenken. Daar hebben wij enorm veel aan gehad en het was ook heel goed en fijn om samen te doen. Dit keer wilde ik weer een opfriscursus van enkele elementen, zoals de fases, puffen en alles wat met de laatste uren van de bevalling zelf te maken heeft, niet weer de hele cursus. En ook niet met andere want dit is ons tweede kindje en wij weten alles wat al vertel wordt. De cursus is trouwens wel een enorm aanrader hoor! Deze keer mailde ik de organisatie en wij hebben besloten een opfrissessie te doen van een paar uur in één avond bij ons thuis. Deze keer met dezelfde cursusdame als de vorige keer, Tinka. Zij komt pas eind mei zodat alles vers in ons geheugen zit als wij/ik aan de bak moet.

Ik twijfel of ik deze keer iets van zwangerschapszwemmen wil doen de laatste twee maanden, iemand ervaring mee? Toevallig zelfs hier in Zwolle? Lijkt mij heerlijke ontspanning en ook even een momentje voor mij en Zusje alleen.

Dat was hem voor nu! Hopelijk vond je het leuk weer bijgekletst te worden. En de andere zwangere dames/mama’s die mij volgen; hoe is het met jullie? Gaat alles goed?

Liefs,

Elise Joanne