shutterstock 547398394 1024x683 - Strippen om de bevalling op te wekken - Mijn ervaring

Ik heb expres de zin van de titel even iets langer gemaakt omdat ‘Strippen, mijn ervaring’ ook zo vreemd kon klinken. Maar vandaag gaan wij het wel hebben over strippen, beide hetgeen waar je je kleren bij uitrekt maar het beoogde resultaat toch anders is. Ik zie op het internet dat er veel vraag is naar ervaringen van vrouwen die zich hebben laten strippen om de bevalling op te wekken. Ik kan in dit geval vertellen over de mijne!

Vanaf week 32 was Fos al ingedaald en dit zorgde voor een behoorlijk pinguïn loopje. Helaas zegt het vroeg indalen niks over wanneer je gaat bevallen, dat hoeft zeker niet eerder te zijn. Vanaf dat moment kreeg ik er wel een enorm lastige klacht bij genaamd ischias. Voor degene die niet weten wat dit is; zenuwen komen in verdrukking door de druk op je bekken en benen. Wat er dan gebeurt is vrij simpel; soms vallen letterlijk je benen onder je vandaan. Althans, bij mij. Het steekt enorm, kan opzetten zonder waarschuwing en wanneer dit gebeurt dan kan het soms zijn dat je ledematen even niet meer goed functioneren. Echt heel vervelend en extreem pijnlijk naarmate het trimester vorderde.

Ik zat er toen sowieso behoorlijk doorheen. Ik sliep al nachten niet meer, weken achtereen zonder een nacht slaap, ik was moe en futloos en had behoorlijke pijn. Pijn aan mijn schaambot, benen door de ischias en harde buiken waar je u tegen zegt. Toen de 39 weken naderde zagen mijn verloskundige dat het lichamelijk en ook emotioneel niet meer zo goed ging. Fos zag er goed uit in de buik (toen nog Pinda!) en was, voor zover ze dat konden zien, een grotere sterke jongen. Wij hebben in overleg besloten dat als ik mijn uitgerekende datum zou passeren wij een inleiding voor die week zouden plannen. Bij 39 weken besloten wij eerst te strippen, dat was een minimaal invasieve methode om te kijken of mijn lichaam klaar was om de baby ter wereld te brengen.

Vaak is strippen dus het eerste wat de verloskundige doet voordat je überhaupt denkt aan inleiden. Je moet wel al ontsluiting hebben, anders kan zij je niet strippen. Gelukkig had ik dat, een centimeter was voldoende. Ook dat zegt niks over wanneer de bevalling dan daadwerkelijk gaat beginnen, je kan gerust nog een week rondlopen met een centimeter ontsluiting zonder dat het wil vorderen. Ik zat er doorheen en ik had mijn krachten nodig voor de bevalling dus besloot de verloskundige mij te strippen en daar was ik enorm blij mee.

Hoe gaat dat in zijn werk? Je gaat op de behandeltafel liggen met je benen wijd – en logischerwijs met een ontbloot onderlichaam – en je benen wat opgetrokken tot je billen. Je verloskundige is heel lief en zal behoedzaam zijn en je vertellen wat ze doet. Ze gaat dan met haar hand in het geboortekanaal naar de baarmoeder mond en maakt roterende/ronddraaiende bewegingen. Zo scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Deze actie stimuleert je lichaam tot het aanmaken van het stofje prostaglandine.

Het hele gebeuren duurt een minuut of twee, hooguit. Van het liggen op de tafel tot je onderbroek weer optrekken. Wat vond ik ervan, qua pijn en gevoel? Ik wil duidelijk maken dat dit míjn ervaring is en dat er vrouwen zijn die wellicht een andere ervaring hebben. Ik vond het zéér goed te doen, het deed amper pijn – ik heb ook geen heel gevoelige baarmoedermond, dat scheelt ook! – en het was zo gebeurd. Ik vond het meer wat ongemakkelijk om met je blote doos op tafel te liggen en in de ogen van je verloskundige te kijken terwijl zij in je wroet, haha. Ik ben dan ook heel preuts. Hoewel ik die preutsheid na de bevalling wel ben verloren. Mijn verloskundige was heel lief en vertelde precies wat ze ging doen. Ik schrok ook niet toen ze de draaiende beweging maakte en stelde mij in op pijn. Die pijn kwam niet echt, het was niet fantastisch leuk maar ik vond het geen echte pijn doen. Het stak een beetje en toen was het al voorbij.

Ik was, toen er gestript werd, 39 weken en twee dagen zwanger. Ik werd in de ochtend, rond een uur of 11 gestript. De verloskundige zei dat als de bevalling binnen 24 uur begint het te wijten valt aan het strippen, daarna eigenlijk niet meer. Ze raadde mij aan gebruik te maken van allerlei methoden om de bevalling zelf op te wekken, van wandelen tot seks. Prima, doen wij dat! Ja, ik was er klaar mee. Ik heb die dag een fles bitterlemon gedronken (he, wie weet werkt het wél!), drie keer gewandeld tot ik er bij neer viel en ik zal niet becommentariëren of en hoe vaak Boris en ik die andere optie in de praktijk hebben gebracht.. 😉

Er gebeurde niks. Die avond ben ik gaan slapen en voor het eerst in weken was dit een vrij goede nacht. Geen rugpijn, geen enkele wee, geen vuiltje aan de lucht. Tot de volgende ochtend. Ik werd wakker met enorme rugpijn, rugpijn die weeën werden en precies 24 uur na het strippen belde ik Boris dat hij écht naar huis moest komen van zijn werk. De bevalling was begonnen.

Ja, het strippen heeft bij mij dus gewerkt en ik vond het een fijne methode om alles een handje te helpen. Wellicht geldt dit niet voor iedereen, ik vond het geen vervelende ervaring. Ik vond het erg fijn dat alles eindelijk begon dus ik ben dankbaar dat de verloskundige zag dat het klaar was en mij serieus nam. Als het werkte dat top, en als het niet werkte dan soit. Dan werd het gewoon verder wachten. Misschien heeft het geholpen dat Boris en ik wat vriendelijker werden die avond, misschien was het de bitterlemon. Ik wijt het zelf compleet en volledig aan het strippen. En ik zou het deze keer weer doen als het nodig zou zijn. De verloskundige denkt, en wij met haar, dat de bevalling anders die week sowieso wel was begonnen. Hierbij dus een tegengeluid van veel negatieve en zelfs verschrikkelijke ervaringen die je op internet leest. Die mogen er ook absoluut zijn maar weet dat het écht niet zo hoeft te lopen.

Dit is dus wel een geheel andere ervaring dan weer je gestript wordt tijdens het bevallen omdat de ontsluiting niet wil vorderen. Strippen kan dan een weeënstorm tot gevolg hebben en, uit eigen ervaring kan ik spreken, dat die niet heel prettig zijn. Over strippen tijdens een bevalling kan ik dus niks zinnigs zeggen.

Ben jij gestript? Vond jij het een prima ervaring of vond je het pijnlijk? Heeft het gewerkt?

Liefs,

Elise Joanne

Afbeelding Shutterstock; Gynecology consultation