avw - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!
DSC 0189 4928x3264 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

Fos zit in een leeftijd dat hij je de oren van het hoofd babbelt. Hij is een papegaai en praat echt alles na, dus oppassen geblazen! Hij brabbelt soms eigen zinnen, kan ineens heel helder uit de hoek komen en vertellen wat hij precies (tot in de detail) voor lunch wil en alles daartussen. Aan ons om zijn spraak te bevorderen en te letten op juiste uitspraak. Wij testte de genomineerde voor Speelgoed van het Jaar verkiezing, de Bla Bla Blocks. Leren praten én bouwen tegelijkertijd. Weer een nieuwe tip voor Sinterklaas!

DSC 0055 4928x3264 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

DSC 0211 3264x4928 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

De Bla Bla Blocks zijn dus zoals je denkt; ze praten. Althans, het controlecentrumpje praat. Je kan er allerlei blokjes in doen, degene waar letters op staan. Bij elke letter staat een plaatje en dus ook een passend woord. De ‘A’ is van appel en je ziet een klein rood appeltje ter verduidelijking. Wanneer je dat blokje in het huisje doet, zegt de stem wat hij ziet op het blokje qua letter, welk woord daar bij past én hoe je het uitspreekt. Zoals bij de ‘P’ zegt hij; ‘je spreekt het uit als een ‘puh’, zeg mij maar na!’.

DSC 0130 3264x4928 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

DSC 0161 3264x4928 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

Fos is geen held in luisteren en opdrachten volgen, hij wil lekker zijn ding doen. Dus ik was eerst bang dat het concept aan hem voorbij zou gaan. Het eerste deel van de middag speelde hij inderdaad met de blokken. Hij bouwde wat af, maakte huizen, sloop alles weer en ramde lekker af en toe een blokje met een letter in het daarvoor bestemde vakje. Er echt op reageren deed hij eerst nog niet. Toen de stem vaker begon te praten door alle activiteiten die Fos deed ermee, begon Fos terug te praten. ‘Welkom terug!, en ‘bouw maar gauw!’. Naar mate hij het vaker hoorde sprak hij de zinnen ook beter uit. Fos is jong en wil nog wel eens woorden langer maken, verbrabbelen of er een slisje tegen aangooien. Hij weet nog niet altijd hoe alles uitgesproken hoort te worden. Dus toen hij voor de tiende keer een zin hoorde, sprak hij die perfect na. Echt geweldig!

DSC 0119 3264x4928 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

Daarnaast bevat het huisje ook cijfers, Fos kan die onderhand zelf ook vinden en tellen. Als ik vraag waar de ‘een’ is dan drukt hij op het bijbehorende cijfer. En zegt daarna zelf heel triomfantelijk; ‘twee en drie mama!’. Nou, dan gloei je als moeder van trots kan ik je vertellen, haha. Het huisje met de stem geeft ook opdrachten, hij vraagt of je een bepaalde letter kan vinden en in het controlecentrum kan doen zodat hij je er mee over kan vertellen. Hier komt dus een stukje lezen en herkenning bij kijken. Want hoe ziet de letter ‘A’ er dan precies uit? Oh ja, dat hoorde bij de appel! En even laten hoor je Fos mompelen; ‘appel met een a, Osje heeft appel met a gevonden’.

DSC 0232 3264x4928 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

Het is een ontzettend creatieve, pedagogisch verantwoorde én geweldige leuke manier om educatie en spel met elkaar te laten combineren. Ik ben groot fan van VTech en ben een trotse ambassadeur maar hiermee hebben ze zichzelf absoluut overtroffen. Fos leert ook echt dingen terwijl hij de blokjes bouwt. En hij bouwt nu niet alleen, af en toe vindt hij een letter die hij mooi vindt, of een afbeelding die hem aanspreekt en duwt hij het in het controlecentrum. Of, zoals Fos nu heel goed weet te zeggen; ‘Bla bla pwoint’. Point dus, haha.

DSC 0297 3264x4928 - Spraak bevorderen bij je peuter én blokken bouwen tegelijkertijd!

Je hebt educatief speelgoed en je hebt echt geniaal educatief speelgoed wat ook nog eens leuk is. Nou, dit is het. Sowieso kan je er van alles mee bouwen dus je kinderen kunnen de fantasie de vrije loop laten. Dat is ook absoluut de bedoeling! De stem geeft dat soort dingen ook aan. Hij wil dan dat je een huis bouwt met de zebra (blokje met de letter Z dus) in de keuken neerzet en de giraffe moet op het dak. Het is uitdagend, grappig en leerzaam. En ik heb een kind wat muziekjes, pratende stemmen en fleurige kleuren gewoon het absolute einde vind dus dit is een match made in heaven, haha.

De Bla Bla Blocks van VTech Speelgoed kan je onderhand overal verkrijgen, ook online. Gangbare adviesprijs is €44,95.

Liefs,

Elise Joanne