avw - Rolverdeling binnen ons gezin - Boris geeft antwoord!
DSC 7655 800x530 - Rolverdeling binnen ons gezin - Boris geeft antwoord!

Boris en ik hebben een heel geëmancipeerd huwelijk, een heel goed verdeeld ouderschap. De moeder is vaak het hart van het gezin wordt wel eens gezegd, maar bij ons thuis is Boris net zo onmisbaar als vader als ik dat ben als moeder. Fos roept net zo vaak ‘papa!’ als dat hij ‘mama! kirt. Wanneer hij wakker wordt in de nachten door een nare droom gaat Boris er net zo vaak uit als ik en dezelfde hoeveelheid luiers worden verschoond door ons beiden. Boris en ik werken evenveel dus hoe zit het eigenlijk met de verdeling van alledaagse zorgtaken?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pampers.

In de week voor Vaderdag (14 juni 2017) lanceert Pampers haar eerste Nederlandse #PampersPapaNL campagne. Een campagne door echte papa’s voor alle papa’s van Nederland. Bij Pampers hebben zij namelijk gemerkt dat de rol van vaders door de jaren heen is veranderd: Veel vaders hebben tegenwoordig een papadag, er wordt flink gelobbyd voor een langer vaderschapsverlof en vaders draaien hun hand niet om voor het verschonen van een luier.

Om het verschonen van luiers voor de Nederlandse vader nóg iets makkelijker te maken, introduceert Pamers een nieuwe generatie luiers, voor een nieuwe generatie vaders. Als onderdeel van de lancering van de nieuwe Pampers Baby-Dry Pants luierbroekjes, ging Pampers op zoek naar meer informatie over deze moderne papa’s. Want hoe zien zij het vaderschap nou écht, hoe ziet Boris dat?

Uit onderzoek blijkt dat vooral voor jonge papa’s (onder de 35 jaar) kinderen met 79% het belangrijkste in het leven zijn. Voor het verschonen van luiers draaien alle Nederlandse vaders hun hand niet om. Gemiddeld 86% van de Nederlandse vaders verschoont dagelijks de luier van zijn kindje. Maar liefst 70% van de papa’s doet dit zelfs meerdere keren per dag. Wat betreft de wens voor een langer vaderschapsverlof lopen de jonge papa’s weer voorop: 54% van de vaders onder de 35 jaar had graag een langer vaderschapsverlof gewild en Boris is daar zeker een van!

Zorgtaken binnen ons gezin - Boris geeft antwoord!

Tijd om hem dat te vragen! 

Want liefje, jij hebt zo’n bekende papadag, hoe bevalt dat?

Dat bevalt mij uitermate goed! Ik mag 4 dagen werken en naast het weekend, waarin wij vaak met zijn drieën zijn, heb ik nog een dag waarop ik heerlijke vader-zoon dingen mag doen. Zwemmen, fietsen, boodschappen doen en lekker spelen. Dit zijn herinneringen die mij altijd bijblijven en onze vader-zoon band versterkt.

Vind jij jezelf als vader een wezenlijk ander onderdeel van het gezin dan een moeder?

Ja, want ik zou de rol van moeder nooit volledig kunnen vervullen. Ik houd enorm veel van Fos, maar moederliefde gaat denk ik net een stapje verder. Maar praktisch gezien maak ik weinig onderscheid, als ouders heb je allebei net zoveel verantwoordelijkheid.

Wat is tot nu toe een van de mooiste momenten voor jou als vader geweest in de afgelopen 15 maanden?

Ik lijk toch niet onder een cliché vandaan te kunnen komen dus dan ga ik dit ook niet doen. Het eerste moment dat je hem in je handen krijgt en beseft wat dit betekent. Dat is niet te beschrijven en zal ik nooit vergeten!

Je draait je hand niet om voor een luier verschonen he?

Nu niet meer! Maar de eerste keren brak het zweet mij aan alle kanten uit. Man, wat vond ik dat spannend. Alles is zo klein en kwetsbaar en hij gooide zijn benen alle kanten op. Omdat ik in de zorg werk had ik gelukkig al wel ervaring met incontinentiemateriaal maar dit was wel even wat anders.

Hoe vaak verschoon jij luiers?

Zo vaak als het moet! Ja, het stinkt soms en diarree is geen pretje maar bij Fos is het echt geen probleem.

DSC 0258 1024x678 - Rolverdeling binnen ons gezin - Boris geeft antwoord!

Wat vind jij van de nieuwe Pampers Baby-Dry luierbroekjes?

Beentjes erdoor, even omhoog hijsen en klaar. Hij kan het nog net niet zelf. De laatste tijd vindt Fos het leuk om bij de reguliere luiers de plakrandjes los te trekken als ik ze net vast heb gemaakt. Dit eindigt altijd in een vrolijke strijd om zijn handjes weg te houden bij de plakrandjes. Lachen natuurlijk, maar daar heb ik niet altijd tijd voor. De pants floepen zo aan en je kunt gaan!

Hoe pakten wij dat aan met de verdeling van de ‘taken’ toen Fos geboren werd?

Hier waren wel snel over uit, we wisselen het af zodat het voor ons allebei te doen zou zijn. Dus ik ging ‘s nachts ook gewoon er uit voor een schone luier en een flesje voor Fos. Mede doordat Elise ook nog erg last had van haar stuitje ging ik wat vaker wandelen met Fos of verschoonde ik wat vaker zijn luier. Ik vond dit vanzelfsprekend en het is allemaal niets afgezet tegen de wereldprestatie die zij heeft geleverd. Wij waren een team en dat zijn wij nog steeds.

Had je graag langer vaderschapsverlof gewild?

Ja! Die paar dagen zijn echt belachelijk weinig. Gelukkig kon ik zelf nog extra vakantiedagen opnemen maar die had ik liever ook later in het jaar nog graag gebruikt. Maar om eerlijk te zijn, ik vond het na 2 weken niet erg om weer aan het werk te gaan. Natuurlijk voelde ik mij wel schuldig omdat ik Elise en Fos achterliet maar werk was een welkome afleiding waardoor ik thuis mijn steentje goed kon bijdragen.

Was jij snel gewend aan je vaderrol?

Het voelde vrij snel vertrouwd. Het voelde niet zoals ik mij het had voorgesteld, maar het voelde wel alsof het altijd al zo geweest was. Klinkt misschien gek maar ik denk dat vaders dit wel begrijpen.

Wat vind jij het allermooiste aan vader zijn?

Het maakt het leven zoveel mooier. Om een baby te zien groeien en ontwikkelen naar een dreumes en echt een eigen persoontje te zien worden is zo fascinerend. En dat ik daar een belangrijke rol in mag spelen vind ik fantastisch.

DSC 0239 1024x678 - Rolverdeling binnen ons gezin - Boris geeft antwoord!

Wil jij ook kennis maken met de nieuwe Pampers Baby-Dry luierbroekjes? Dat kan! Ik mag vijf vaders en moeders blij maken met een pak Pampers Baby-Dry luierbroekjes om zelf te proberen. Zoals Boris hierboven zelf al zei, zijn de luierbroekjes voor ons onmisbaar geworden, zeker in de nachten. Met al dat gewoel en gedraai van Fos in die nachten, maar ook op het aankleed kussen, zijn deze luierbroekjes erg fijn om te gebruiken. Niet meer doorlekken, lekker snel aangetrokken en ze zijn comfortabel rond het buikje en de billen. Dus nee, de luierbroekjes hoef je echt niet alleen te gebruiken als je je zoon of dochter zindelijk probeert te maken, dat kan ook al vanaf het moment dat Uk heerlijk loopt te spartelen op het aankleedkussen. Wij gebruiken de luierbroekjes nu sinds dat Fos een jaar is en ik wil, zeker voor de nachten, niks anders meer.

Hoe doe je mee? Heel simpel! Geef hieronder aan dat je ook graag de luiers zou willen testen en geef in het daarvoor bestemde vakje een geldig e-mailadres weer. Volgende week woensdag sluit de winactie en mail ik de vijf ouders die een pak toegestuurd krijgen. De luiers zijn verkrijgbaar in maat 4, 5 en 6!

Liefs,

Elise Joanne