avw - Ook voor de allerkleinsten
DSC 2812 1 800x530 - Ook voor de allerkleinsten

Ik weet nog dat toen ik zwanger was van Fos, ik elke week als een mijlpaal zag. Elke week en elke dag dat hij in mijn buik zat was goed en zo kropen wij naar die ene belangrijke datum toe. Die ene belangrijke datum bevond zich in week 24, de week waarbij je weet dat doktoren hun uiterste best zullen doen om, indien je baby te vroeg geboren wordt, hem of haar van alle zorg te voorzien. Ik weet nog dat ik een klein feestje vierde toen ik deze week haalde. Uiteindelijk werd Fos vlak voor mijn uitgerekende datum geboren en was hij voldragen. Maar dat geldt niet voor elke baby, sommige komen eerder en kunnen alle hulp gebruiken die de medische wereld ze kan geven. Op 17 november is het Wereld Prematuren Dag en het is tijd daar vandaag aandacht aan te schenken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pampers

Er zijn veel vrouwen geweest die hun bevallingsverhalen in mijn rubriek ‘Goede Voorbereiding’ hebben gedeeld, en daar zaten ook enkele prematuren tussen. Deze kindjes moeten dan nog een aantal weken of zelfs maanden in het ziekenhuis blijven om te groeien en aan te sterken. In de eerste weken dat deze baby’s in het ziekenhuis moeten blijven, dienen zij natuurlijk de beste zorg te krijgen die in al hun behoeften voorziet. De nieuwe Pampers Preemie Protection luier doet dit voor deze allerkleinsten en is de eerste keuze voor Nederlandse ziekenhuizen. De groep die deze luier nodig heeft is ook groter dan ik dacht want 1 op de 10 baby’s wordt prematuur geboren. Wist jij dat? Ik niet. Ik wist niet dat het er zoveel waren. Ik kan mij niet voorstellen hoe enorm stressvol deze intense periode in het ziekenhuis moet zijn voor ouders. Ik hield wel rekening met de 24 weken grens maar had zelf nooit echt gedacht dat ik te maken zou krijgen met een prematuur en weet er derhalve ook weinig van af.

DSC 2283 1024x678 - Ook voor de allerkleinsten

Vorige week kreeg ik de kleinste luier ooit opgestuurd en ik was er even stil van. De luier, die in mijn handpalm paste, was wel echt  heel klein. Fos was bij geboorte geen grote knul maar zeker wel voldragen en daarmee ook te groot voor deze luier. Maar er zijn pasgeboren baby’s die wel passen in deze oh zo kleine luier en dat is toch wel even slikken.

Ik gebruik Pampers luiers al vanaf dag één voor Fos, de ‘New Baby’ in maatje 0 en maatje 1 lagen hier al maanden te wachten op zijn komst. Deze luiers heb ik altijd met grote tevredenheid gebruikt. Ik vind Pampers een erg fijn merk, een merk dat nadenkt over de behoeften van mijn kind en over de maatschappelijke behoeften van kinderen over de gehele wereld. Met de Unicef actie zijn wij daar getuigen van. Maar Pampers maakt dus niet alleen luiers voor voldragen baby’s en groeiende dreumesen en peuters, maar ook voor de allerkleinsten onder ons, ook voor de prematuren. Deze zéér kwetsbare groep heeft verzorging, aandacht, liefde én een goede luier nodig.

DSC 2292 1024x678 - Ook voor de allerkleinsten

Pampers wil premature baby’s en hun ouders ondersteunen. Voor de introductie van de kleinste luier ter wereld werkt Pampers samen met de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC). Samen willen zij bewustzijn creëren over dit onderwerp en dat lijkt mij zeer belangrijk. In de onderstaande video waarin een Nederlandse neonatoloog, Angelique Hoffmann-Haringsma, tezamen met Pauline Wingelaar, moeder van een premature baby, uitleg geeft over de behoefte, de zorg en de ontwikkeling van prematuren, is daarmee een eyeopener voor mij. En daarmee ook het belang van de ‘de kleinste luier ooit’. Pauline Wingelaar is namelijk bevallen van een premature baby, toen zijn op vakantie was in Italië. Geheel onverwachts. Ik volgde Pauline in die tijd op de voet en schrok ook van haar geboorteaankondiging, wat moet dit een enorm spannende periode zijn geweest! Haar zoontje Diederik is uiteindelijk 7 weken te vroeg geboren. Diederik is nu een blakend gezond ventje met heerlijke pretogen, een plezier om te volgen.

Pampers 1 - Ook voor de allerkleinsten

Pampers heeft samengewerkt met Neonatale Intensive Care Unit (NICU)-verpleegkundigen om de unieke behoeften van premature baby’s te begrijpen. Wat ik heel goed weet is dat buidelen (je kindje op de blote borst van een van de ouders leggen) ontzettend belangrijk is voor prematuur geboren kindjes maar ik wist niet dat de maat van de luier daar eigenlijk heel veel invloed op heeft. Een kleiner en passend luiertje, zorgt namelijk voor veel beter huid-op-huidcontact. De luier moet perfect passen om een perfecte positionering te hebben en zij hebben behoefte aan een omgeving zoals in de baarmoeder, met zo weinig mogelijk prikkels of directe afleiding. Zo hebben ze zachte en flexibele ‘anti-lekrandjes’ en overal een sluitende hechtstrip. Ze hebben een aangepaste en dunnere kern om goed om die kleine beentjes en heupjes te passen. Daarnaast hebben ze een zeer goede en volledig absorptie zodat de tere en gevoelige huid niet in aanraking komt met vocht en kunnen de verpleegkundigen de luier makkelijker verschuiven. Dit is nodig vanwege de vele draadjes die weleens verlegt moeten worden. Ook is nagedacht over huid op huid contact wat essentieel is voor de ontwikkeling van elke pasgeboren baby maar zeker voor prematuren.

Het is een onderwerp waar ik in alle eerlijkheid niet vaak bij stilstond. Want, dat hoefde niet. Ik heb geen idee hoe het moet zijn om te bevallen ver voor je uitgerekende datum. Hoe angstig je je als ouders moet voelen en hoe intens slopend deze periode kan zijn. Het is goed om hier bij stil te staan denk ik, om te beseffen dat veel ouders en hun baby’s hier inzitten.

Wanneer ben jij bevallen van je kind(eren)? Ben jij zelf bekend met een premature baby, wellicht via via? Mocht je hier meer over willen delen dan juich ik dat zeer toe, ik denk dat het belangrijk is dat andere weten hoe het is (voor zover dat kan). Mocht je dat online willen delen om ook anderen te onderwijzen, dan kan je daarvoor heel goed de #KleinsteLuierOoit gebruiken bij je berichten op social media.

Liefs,

Elise Joanne