avw - Oh ja, dat is eigenlijk heel belangrijk!

DSC 0785 1024x678 - Oh ja, dat is eigenlijk heel belangrijk!

Ik vroeg op Twitter of jullie elke dag aan je kinderen vitamine D druppels geven. Ik had hierin een keuze optie verwerkt dat je aan kon geven dit elke dag trouw te doen, alleen als je het niet vergat en ook de optie als je er niet bekend mee was dat dit moest. Er waren een aantal die voor deze laatste optie kozen, die eigenlijk niet wisten hoe belangrijk vitamine D voor je kind is en dat dit aan wordt geraden. Wij kregen dit elke keer op het hart gedrukt van de arts bij het consultatiebureau. Maar waarom eigenlijk?

Morgen komt de weekvlog online! Je kan hem hier al bekijken op Youtube. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Plein.

Twitter Poll Davitamon - Oh ja, dat is eigenlijk heel belangrijk!

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Sowieso geldt voor een deel van de bevolking, jongere kinderen, zwangeren, ouderen en mensen met een getinte huid, dat het wijs is extra vitamine D te nemen. Voor zwangere vrouwen bijvoorbeeld, vermindert het de kans op een kindje met een lager geboortegewicht. Voor kinderen vermindert het de kans op rachitis (aandoening aan het skelet zoals bijvoorbeeld kromme beentjes) en voor ouderen de kans op botbreuken. Mensen die een getinte huid hebben maken minder vitamine D aan in de zon. Maar zit vitamine D niet ook gewoon in etenswaar? Jazeker! In vette vis, en ook in mindere mate in vlees en eieren.  Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid ook zelf vitamine D aanmaken. Waarom is het dan belangrijk om het extra te nemen?

DSC 0790 1024x678 - Oh ja, dat is eigenlijk heel belangrijk!

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Bron

Elise, geef en neem jij trouw vitamine D elke dag? Jazeker! Dat komt ook omdat Fos de druppels erg lekker vindt dus het is ook geen enkel probleem om te geven. Natuurlijk slaan ook wij wel eens een dagje over, als wij een weekendje weg gaan of hij gaat logeren dan pak ik het niet heel bewust in. Wij gaan er niet krampachtig mee om maar realiseren wel heel goed dat het goed is voor Fos om op dagelijkse basis te krijgen. Na de verhuizing kwam er even de klad in omdat ik gewend was vanuit de keuken zo met de druppels Fos zijn kamer binnen te wandelen. Wij hebben het potje nu verplaatst naar zijn slaapkamer zodat wij het meteen doen als hij wakker is en een schone luier krijgt.

DSC 0811 1024x678 2 - Oh ja, dat is eigenlijk heel belangrijk!

Voor mijzelf als zwangere was ik er eigenlijk helemaal niet bewust van dat het goed is om ook extra vitamine D te nemen. Ik neem wel ‘mama-pil’ elke dag waarin sowieso ook foliumzuur zit. In deze mama-pil zit dus ook vitamine D kwam ik achter dus ik neem het blijkbaar al maanden trouw. Top!

Er zijn nu ook druppels vitamine D voor volwassenen van Davitamon, in een flesje van 50 ml. Mocht jij weten dat je dit kan gebruiken dan zit het nu in een makkelijk flesje met olie waarvan je elke dag 10 druppels neemt. Je hebt ook de Davitamon Compleet Weerstand Forte kauwtabletten met bosbessmaak, hierin zit sowieso ook vitamine D naast allerlei andere aanvullende vitamines en supplementen voor een verbeterde weerstand. Ook foliumzuur trouwens!

Besef trouwens wel, en dit is even een hele belangrijke disclaimer, dat een vitaminepil en/of druppels nooit vervanging van een goede, gevarieerde en gezonde levensstijl. Daar staat of valt natuurlijk alles mee. Supplementen moeten en horen nooit een vervanging hiervan te zijn!

Twijfel je over hoeveel pillen of druppels je nodig hebt? Vraag dan advies aan je apotheker! Meer informatie over vitamine D kan je hier vinden en voor het grote aanbod aan vitamine D olie of pillen (of andere vitaminepillen waar dit in zit) kan je kijken op Plein. Daar verkopen ze dus ook de Davitamon vitamine D aquosum voor baby’s en kinderen en de Davitamon olie voor volwassenen alsmede de Davitamon Weerstand Forte. Alleen nog tot en met zondag 4 februari 50% korting op Davitamon! Sowieso hebben ze hier enorm veel merken en eindeloos veel producten die handig zijn om in je online winkelmandje te gooien, van luiers tot shampoo en wasmiddel tot scheerapparaten.

Geef jij dagelijks vitamine D aan je kinderen? Vergeet je het wel eens of wist je überhaupt niet dat dit belangrijk was?

Liefs,

Elise Joanne