IMG 9673 768x1024 - Naar bed, naar bed zei Duimelot!

Slapen gaan, het moment waar wij als ouders naar uitkijken. Dat is tweeledig; er komt voor ons een einde aan een drukke dag en wij ploffen met de voetjes van de vloer op de bank met twee ronkende kinderen in hun bedje. Heerlijk! Maar wij vinden allebei de kinderen naar bed brengen ook echt enorm fijn. De dag samen afsluiten, nog even kletsen, boekje lezen en liedje zingen.

#Pampersambassadeur

Fos en Hazel gaan beiden tegelijkertijd naar bed. Wellicht komt hier, als Fos ouder wordt, verandering in maar voor nu werkt dit erg goed. De meeste avonden is dat rond een uur of zeven en zijn wij rond kwart voor acht weer beneden. Als de kinderen in bad gaan duurt het ongeveer een uur en gaan we rond half zeven al naar boven. Wij nemen echt wel de tijd om de kinderen naar bed te brengen en doen dit ook altijd samen!

Boris z’n vader zei altijd; ‘plassen, poetsen en plat’ – oftewel de ‘P’s’ zoals wij het noemen. En zoals het vroeger ging, gaat het ongeveer ook bij ons. Pyjama aan (Boris ontfermt zich vaak over Hazel en ik over Fos) en daarna handjes en gezichten wassen en tanden poetsen. Voor Fos is hier, sinds dat hij zindelijk is, plassen bij gekomen. Hazel is ruim 1,5 en draagt logischerwijs nog een luier.

IMG 2126 768x1024 - Naar bed, naar bed zei Duimelot!

Voor in de nacht hebben wij echt een favoriete luier voor Hazel, de Pampers Baby Dry luiers. Welke luier wij ook overdag gebruiken; in de nacht is het standaard de Pampers Baby Dry. Dit startte al bij Fos en ook Hazel doen we deze om haar perziken-billetjes. We hebben geen enkele nacht dat Hazel doorlekt en dit vind ik goud waard, niets zo vervelend als een nat en koud kindje in de vroege ochtend.

De luiers houden het zo’n 12 uur vol en in de praktijk is dit ook echt zo; in de ochtend gegarandeerd volle luiers maar droge billen. Ze hebben een super absorberende kern en dubbele beschermrandjes om ervoor te zorgen dat er ook niks langs de zijkant van de beentjes kan lekken. Gebeurt dit wel, dan weet ik dat wij de luier niet goed hebben vastgemaakt, eigen schuld dikke bult zogezegd.

IMG 0127 768x1024 - Naar bed, naar bed zei Duimelot!

En Hazel beweegt véél in de nacht; als zij slaapt dan ziet ze elke hoek van haar bedje. Je kan haar in de meest vreemde houding terugvinden en het is meesterlijk interessant om een tijdje de babycamera te bekijken en dit proces te volgen. De luier moet echt goed om haar lijfje blijven zitten, maar wel bewegingsvrijheid garanderen. En met de flexibele zijvleugels van de Pampers Baby-Dry luier blijft alles op de juiste plek zitten, waardoor afdrukken worden voorkomen. Geen deukjes in de heupjes!

Na het omkleden en het eerste deel van de ‘P’s’ is het tijd om ‘plat’ te gaan. Eerst een boekje lezen natuurlijk! Dit is echt een heilig ritueel, voor het slapen even samen lezen. Boris of ik nestelen onszelf op het bed van Fos, met Fos tussen onze benen en Hazeltje ernaast. De ander krult zich op rond het einde van het bed. We willen binnenkort een ‘leeshoekje’ maken in de kamer van Fos met grote kussens en zitzakken, zodat we daar allemaal kunnen liggen en/of zitten. Lijkt me zó leuk! Boris kwam met dat idee en dat gaan we over een tijdje maar eens tot praktische uiting brengen. Zo kan Fos daar zelf ook lekker zitten en lezen of spelen als hij oud genoeg is.

Welk boek het dan ook is, wij gaan er als ouders vól voor. Met gekke stemmetjes en bijpassende geluidjes vertellen we het verhaal. De kinderen zijn echt dol op dit moment. Dan ontfermt de één over het ene kind en de andere over het andere kind. Fos mag vaak kiezen wie hij wil, Hazel maakt het namelijk niet uit, haha. Of de één kiest het boek (want dat maakt beide wel veel uit!) en de andere mag de ouder van die avond kiezen.

Bij dat laatste deel gaat het net even anders bij beide. We nemen afscheid, kusjes worden uitgedeeld en de ene ouder neemt Hazel en de ander blijft bij Fos. Degene die zich ontfermt over Hazel hijst haar in haar slaapzak, zingt een liedje (‘wij gaan slapen, wij zijn moe’) en leggen haar al zingend meteen in bed. Hazel houdt niet van verder gedoe, gewoon hup in bedje liggen! Standaard krijgen alle knuffels een kusje, alsmede Hazel zelf, en gaat het muziekmobiel dat boven haar bed hangt, aan.

IMG 8857 770x1024 - Naar bed, naar bed zei Duimelot!

Fos kletst altijd nog even, hij moet vaak nog wat ‘kwijt’. De meest (on)zinnige dingen komen langs in die paar minuten, haha. Heerlijk! Hij kletst, praat en babbelt in een soort verbale diarree minutenlang van zich af, geeft dan een hele diepe zucht en geeft aan te willen slapen. Liedje zingen, kusjes geven (keer 1000 want Fos is een echte knuffelkont). Dan zorg ik dat alle nachtlampjes aan staan (drie stuks, ja ja) en de deur op een kier. Ik fluister altijd nog even; ‘ik houd van jou Fos’ – oh wee als ik dat vergeet – en hij fluistert terug; ‘ik houd van jou mama’.

En ja, ook ik moet mijzelf van de bank hijsen om in de avond de kinderen naar bed te brengen. Het is namelijk ook effe een ‘gedoe’. Maar het is, mede omdat de kinderen zo goed en fijn gaan slapen, absoluut geen straf. Er vallen heus wel eens tranen tijdens het handen wassen of tanden poetsen en grote kans dat er een ruzie ontstaat over het gekozen boekje, maar toch zie ik ons ritueel als het fijnste van de hele dag. Dat, tezamen met kroelen in ons grote bed in de ochtend. De start en het einde van de dag, heerlijk samen.

Oh, en tip van Flip; alle Pampers luiers zijn nu in de aanbieding bij Bol (50% korting!).

Liefs,

Elise Joanne