shutterstock 493063273 1024x683 - Moeders voor Moeders

Toen ik zwanger was van Fos had ik nog niet eerder gehoord van Moeders voor Moeders tot ik bij de verloskundige kwam voor mijn eerste echo. Ik vond het wel klinken als een mooie organisatie en melde mij aan. Nu met mijn tweede zwangerschap twijfelde ik niet of ik weer mee zou doen en onderhand zal volgende week mijn laatste bakken op worden gehaald. Bakken? Bakken met wat? Bakken met hCG hormoon!

Wellicht ken je deze organisatie al heel goed, wellicht heb je geen idee waar ik het over heb. Moeders voor Moeders is een landelijke actieve organisatie die vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpt. Wanneer een vrouw zwanger is maakt zij, vooral in de eerste weken van haar zwangerschap, het hCG hormoon aan. Wanneer je een zwangerschapstest doet gaat dit door middel van het testen van een piek in je hCG hormoon. Want wanneer je zwanger bent, zeker in de eerste week, verdubbelt dit hormoon en kan je positief testen.

Dit hCG hormoon wordt gebruikt door Moeders voor Moeders – en dus farmaceutische bedrijven gebruikt – voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Denk hierbij aan IUI behandelingen bijvoorbeeld. Het hCG hormoon zit in je urine als zwangere vrouw, het is dus de bedoeling dat je je plas verzamelt.

Elke week, op dinsdagochtend, arriveren bij mij blauwe bakken. Acht stuks wel te verstaan die ik helemaal vol mag plassen. En plassen moet je toch – zeker nu, allemachtig.. – dus waarom dan niet gewoon verzamelen? Niet iedere vrouw doet het, heeft er behoefte aan of heeft er zin in. Dat mag, dat kan. Het is jouw lijf, jouw urine. Ik vind het niet zo’n probleem. Het duurt maximaal 10 weken, je deelname aan Moeders voor Moeders vanwege het hCG hormoon dat rond de 16e week dusdanig verminderd is dat het minder zin heeft urine te verzamelen. Er zit een alcohol goedje in de blauwe flessen die ervoor zorgen dat de urine en het hormoon ‘goed’ blijft totdat het verwerkt kan worden.

Oh, ik heb menig keer over mijn hand geplast (hoe dan..?) – vaak in de nachten – en ook vaak genoeg per ongeluk mis gegoten van de maatbeker (daar plas je in) naar de blauwe fles (daar verzamel je het in). Ik heb wel eens bakken met amper inhoud aangeleverd omdat ik het constant vergat en ook wel eens er een wedstrijdje met mijzelf van gemaakt om elk van die acht flessen helemaal vol te krijgen. Als ik er de ene nacht geen zin in heb doe ik het niet en ik neem ze nooit ergens mee naar toe. Ik vind het niet erg dat het voorbij is strakjes maar ik ben absoluut weer blij dat ik heb deelgenomen aan dit proces.

Wanneer je je aanmeldt krijg je een vriendelijke dame op bezoek die je meer uitleg geeft, een ‘permanente’ zwangerschapstest – ter check en om zelf te houden – afneemt en een prachtig dekentje (in deze regio in ieder geval!) voor de baby om in te slapen. Je ziet héél veel pasgeboren baby’s in die zachte witte dekentjes met grijze rand, ooit opgevallen? Dat is een Moeders voor Moeders dekentje! En ik heb er nu twee dus daar ben ik heel blij mee, haha. Je kan ze namelijk nergens kopen, erg slim bedacht van deze toko. Je kan vragen stellen als je benieuwd bent of anders eventjes op de site kijken voordat je je aanmeld. Wellicht heb je er niks mee maar misschien is er iemand onder jullie die het nog niet kende, zwanger is en ook mee wil doen. Je helpt er andere vrouwen zwanger mee worden, en dat vind ik zelf echt een waanzinnig mooie gedachte!

Mocht je benieuwd zijn wie je dan precies helpt? Kijk eens op de site onder het kopje ‘ervaringsverhalen‘. Hier staat testimonials van vrouwen die je eeuwig dankbaar zijn voor deze handeling.

Oh, en wil je niet dat heel de buurt weet dat je al zwanger bent? Ze hebben privacyzakken! En er is van alles mogelijk met ophalen in schuurtjes, kantoortjes en ook als je in een flat woont.

Ik gun iedere vrouw met een wens hetgeen wij al mochten krijgen.

Ken jij Moeders voor Moeders, heb jij tijdens je zwangerschap meegedaan of bewust niet?

Liefs,

Elise Joanne