Weekvlog #20 - Afspraken, Zomers weer & Foutje moet kunnen

Tijd voor jezelf als moeder, bestaat dat? Is het een mythe? Is het een sprookje? Nee, het bestaat echt! Althans, je moet er moeite voor doen, tijd voor vrijmaken en ook een beetje uit die eerste luiers zijn. Of de kinderen uit huis hebben.. Maar het kan wel en ik geloof ook oprecht dat tijd voor jezelf, tijd voor je partner en tijd met vrienden enorm belangrijk is.

In het begin, toen Fos net geboren was, had ik amper tijd voor mijzelf. Dat ervoer ik althans zo, ik kwam amper toe aan douchen. Dat is bekend bij veel nieuwe moeders, een planning en een pasgeboren baby is gewoon best lastig. Je leven heeft een andere wending genomen en daar moet je aan wennen.

Toen Fos ouder werd, langer sliep en op een gegeven moment ook in de avond geen voeding meer nodig had maar ook toen hij meer zelfstandig kon spelen merkte ik dat ik meer tijd had voor andere dingen. Dat werd toen werken, werken en werken of het huishouden doen. Want tja, dat moest en moet natuurlijk ook. Dat brak mij op een gegeven moment op. Ik liep alleen maar in een t-shirt dat onder gekwijld, geplast of gepoept was. Ik deed mijn make-up amper, laat staan mijn nagels. Ik zag vriendinnen in het eerste jaar veel minder dan daarvoor. Uit eten met Boris kwam hoogstens een keer per kwartaal aan bod. Ik was alleen maar ‘moeder’ voor mijn gevoel en eigenlijk amper nog iets anders.

Elise's Weekly Pictorama Mei 2017 #3 - Consternatiebureau & Persreis Venetië!

Dat is niet erg, zo is het leven gewoon een tijdje. Moeder zijn vind ik het mooiste wat er is en ik ben altijd op de eerste plek moeder. Men zegt dat dit niet waar is, je bent altijd eerst ‘Elise’ – in mijn geval – en daarna pas moeder. Nee, zo zie ik dat niet. Ik zet alles opzij voor Fos als dat moet, hij is namelijk álles. Maar, in die zin hebben ze gelijk dat het ook goed is stil te staan bij al het andere wat je ook bent en kan zijn. Daar hoeft je kind niet voor te wijken, je activiteiten met hem of haar ook niet, maar vergt soms wat planning en de wil om het gewoon te doen.

Ik plan nu, zeker in de avonden, momenten in met vriendinnen. Ontzettend belangrijk! Dat gaat makkelijker met de vriendinnen die dichterbij wonen merk ik wel, ik zie bijvoorbeeld Sanne een stuk minder dan ik wil. En zij als vriendin is daar ontzettend begripvol in geweest, wij zeiden tegen elkaar dat in het eerste jaar (misschien wel twee) het wat meer moeite zal kosten. Zolang wij altijd maar moeite willen doen voor elkaar, dan zit het wel goed. Dan gaat kwaliteit boven kwantiteit. Dus plannen wij nu ruim van te voren dagen of momenten om samen te delen. Dat vergt inderdaad soms een bak aan moeite, afspraken moeten verzet worden en je zit met je agenda op schoot soms er een uur over te doen om tot een afspraak te komen. Maar die komt er dan wel en dat is het absoluut waard.

Elise's Weekly Pictorama April 2017 #4 - Tranen van Geluk!

Tijd voor mijzelf heb ik nu sinds dat Fos een jaar is steeds meer. In de avond pak ik een boek en laat ik soms het huishouden gewoon even voor wat het was. Er is namelijk áltijd wat te doen in huis. Je kan altijd wel de WC schoonmaken, de was opvouwen, dat plankje stoffen of je bed verschonen. Maar het kan ook een dag wachten. Nestel jezelf op de bank als je daar af en toe behoefte aan hebt, pak die laptop erbij en ga lekker Netflixen of heel de avond op Pinterest een toekomstig kapsel bekijken. Gá ook daadwerkelijk eens naar de kapper, plan een ochtend in voor jezelf en vraag of er iemand kan oppassen. Dat maakt je geen slechte moeder dat je tijd voor jezelf nodig hebt, écht niet. Onzin! En mocht je wel een moeder zijn die daar geen behoefte aan heeft? Knap. Super. Fijn. Ik ben niet zo, ik vind het fijn om bij tijd en wijle het huis te verlaten en niet bezig te zijn voor Boris, Fos, mijn werk of het huishouden. Even tijd voor mijzelf, ik heb dat gewoon nodig.

Onze plannen voor de zomervakantie!

Planning is hierin de sleutel tezamen met het gewoon doen. Voel je niet opgelaten om je schoonmoeder of vriendin te vragen toch even twee uurtjes op te passen terwijl jij naar de sportschool gaat of naar de film wil met je man (of vrouw). Ik geloof oprecht dat je er alleen maar meer energie van krijgt en dit weer kan stoppen in zaken zoals je kinderen of je huishouden. Soms moet je even afstand nemen om alles weer helder voor ogen te krijgen en te realiseren voor wie of wat je alles doet. Ik merk dat het missen van Fos als ik weg ben geweest voor werk of vriendinnen heel positief kan werken; de volgende dag stort ik mij volledig op hem en wij hebben een geweldige dag.

Vraag niet te veel van jezelf, probeer niet altijd alles te willend doen en zeker niet op een dag. Ik heb nog geen ervaring met oudere kinderen die naar sport, muziek of vriendjes gereden moeten worden maar ik kan mij voorstellen dat dit ook heel slopend kan zijn. Waar ik wel ervaring mee heb is met het vermoeid, geprikkeld en niet meer mijzelf voelen in het eerste jaar van Fos zijn leven. Prachtige, intense en waanzinnige momenten met hem werden ook afgewisseld met hele heftige episodes van bruikkrampjes en griep. Nou, dan kon je mij opvegen aan het einde van de dag!

IMG 0880 - Me-Time als Moeder?

De eerste keer dat ik een middag voor mijzelf had was toen Fos 3 maanden was en ik een hele ochtend naar de kapper ging. Ik kan mij nog heugen hoe schuldig ik mij voelde door Boris alles te laten doen omtrent zijn zorg die dag, maar ik weet ook nog hoe fijn ik het vond om er weer heel mooi gepakt uit te zien en even niet bezig te zijn met zijn slaapjes, luiers en flesjes.

Je kan ook heel goed momenten thuis in plannen met je dierbaren natuurlijk, je hoeft niet altijd de deur uit. Wij hebben niet altijd een oppas paraat die bij kan springen wanneer wij het willen. Dus dan plan ik met Boris een date-night thuis in, ook leuk! Ik haal hapjes in huis, wij kiezen een leuke film uit en spelen bordspelletjes. Helemaal prima, zolang je het maar fijn samen hebt en de druk er even af is.

Kijk, er zitten weken tussen dat je niet elke week naar de kapper kan, die massage kan boeken of zelfs een moment hebt om je thee heet op te drinken. Jammer de bammer, zo is het leven als vrouw, moeder, werkende moeder, thuisblijfmoeder of wat je dan ook bent en welke titel je dan ook draagt. Maar zorg dat je hier en daar toch kan doen wat jij nodig hebt, wat jij wil, wát dat dan ook is. De een wordt gelukkig van een wijntje met een vriend, de ander van breien op de bank in alle rust en stilte. Kalmeert schoonmaken jou en haal jij hier plezier uit? Top! Lekker doen. Zolang je af en toe maar bereid bent voor jezelf te kiezen áls jij dat nodig hebt. Daar is helemaal niks mis mee.

Liefs,

Elise Joanne