IMG 2727 - Je kind en opvang - onze keuze voor een gastouder

En dan is ineens dé dag gekomen, Uk gaat naar een opvang toe. Het is even slikken of misschien wel heel welkom maar altijd een dingetje. Spannend ook om een keuze te maken en je nageslacht af te geven aan iemand die je niet goed kent maar wel je volste vertrouwen moet krijgen. En voor welke soort opvang kies je? Maak je de keuze voor een kinderdagopvang of voor een gastouder?

Vandaag vertel ik waarom wij de keuze hebben gemaakt voor een gastouder, het bijbehorende gastouderbureau, en hoe het ons bevalt.

Toen ik zwanger was hadden wij al besloten dat Fos één dag in de week naar een opvang moest, naast oma (en nu opa) als oppas. Wij hadden besloten dat hij pas na de zomer naar een opvang zou gaan, dan was hij alweer wat ouder (6 maanden) en konden wij rustig nadenken over welke opvang wij prefereerden. De zomer is voor mij een rustig seizoen dus de druk om Fos na 3 maanden al weg te brengen was er gelukkig niet. Wel was ik er behoorlijk aan toe, na die 6 maanden, om Fos weg te brengen en weer lekker aan het werk te gaan. Ik houd van mijn werk, ik keek er naar uit om weer aan de slag te gaan.

Dus, tijd voor een opvang! Maar welke? Ik woon héél dichtbij een gerenommeerd kinderdagverblijf. Lekker makkelijk, ik gooi Fos over de schutting en als er iets is dan ben ik zo bij hem. Ideaal! Toch? Mijn voorkeur ging al van het begin af aan toch uit naar een gastouder en dat had meerdere redenen. Hij had nog baat bij rust, reinheid en regelmaat, mede vanwege zijn verborgen reflux. Hij had écht aandacht nodig van iemand die hem dat ook kon geven. Ik was bang dat Fos bij een druk kinderdagverblijf weer klachten zou krijgen en zijn reflux meer terug zou komen. Ik was bang dat er minder tijd zou zijn voor individuele aandacht. En dat was precies wat Fos nodig had toen.

Dus, een gastouder. Dat was ons besluit geworden. Dat was een gevoel voor ons, dat dit het juiste was en het beste bij ons paste. Maar welke? De klik was er eerst niet, bij geen enkele gastouder, van welke organisatie dan ook. Ze hadden op de dagen dat ik opvang wenste weinig plek, de locatie was niet handig of ik vond de dame in kwestie niet prettig. De juiste vragen werden niet gesteld en er werd niet genoeg tijd genomen om deze onzekere moeder gerust te stellen. Ik geloof heel erg in een klik en die moest er écht zijn. Kort voor ons vertrek kreeg ik een berichtje van Melissa die gastouder was en stond ingeschreven bij Gastouderbureau VanHarteLief. Ze was jong, vrij onervaren en een kleine behuizing maar had nog een plekje vrij. Tevens zat de dochter van een vriendin al een paar weken bij haar op de opvang dus misschien gaf dat wel een prettig gevoel?

Compilatie - Je kind en opvang - onze keuze voor een gastouder

Een jonge onervaren vrouw die zelf nog geen moeder is, was in alle eerlijkheid niet wat ik voor ogen had. Maar haar website sprak mij erg aan, haar gezicht was vriendelijk en vrolijk en ik las in haar ogen een warmte. Eenmaal aangekomen bij haar huis ontmoette ik een hele vrolijk, hele lieve en hele zorgzame vrouw die met sprankeling naar Fos keek. Ze stelde meteen de juiste vragen, Fos had zonder twijfel meteen een oprechte nieuwsgierigheid naar Melissa en stak z’n armpjes naar d’r uit. De week erop was de eerste dag een feit.

Gastouderbureau VanHarteLief maakte dit proces voor ons ook een stuk gemakkelijker. Mijn eerste afspraak met hen, om alles te regelen, was zéér prettig. Samen met Melissa werden er allerlei vragen gesteld over opvoeding, keuzes, wensen, eisen en mogelijkheden. Met alles werd rekening gehouden en ik mocht vragen stellen naar harten (ha!) lief. Daar was ik zeer blij mee, dat is wat ik nodig had. Ook in de maanden daarna is mijn ervaring met dit bureau zeer positief. Voor vragen omtrent toeslagen, contract, uren en mogelijkheden kon ik via mail, telefoon en app zo bij ze terecht en ik werd altijd heel vriendelijk te woord gestaan. Alle tijd wordt genomen om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.  Om de zoveel tijd is er een gesprekje met Melissa en met VanHarteLief om te bepalen of alles naar wens verloopt en of er iets aangepast moet worden. Goud waard, een bureau wat écht de wensen van een ouder begrijpt. Gastouders krijgen bijscholing, cursussen en leeravonden om kennis op peil te houden en om te gaan met alle diversiteit die het gastouderschap te bieden heeft.

Even wat feitjes op een rijtje omtrent gastouderschap;

  • Kleinere groepjes en meer individuele aandacht.
  • Maximaal 5 á 6 kinderen per huishouden. Bij een kinderdagverblijf zijn er vaak tussen de 12 en de 18 kinderen. Gemiddeld zal de verhouding ‘aantal kinderen per begeleidster’ ongeveer gelijk zijn tussen een gastouder en een kinderdagverblijf. Het grote verschil is dus vooral het totaal aantal kinderen in de groep.
  • Bij een gastouder thuis, dus zeer huiselijk.
  • Gastouders zijn vaak flexibel qua mogelijkheden en tijden.
  • Goede verdeling leeftijd –  Maximaal 2 kinderen tot 1 jaar oud, maximaal 4 kinderen tot 2 jaar oud en er mogen niet meer dan 5 kinderen tot 4 jaar oud aanwezig zijn.
  • Kosten voor een gastouder liggen gemiddeld lager dan bij een kinderdagverblijf. De gemiddelde kosten voor een gastouder ligt rond de €5,25 en voor een opvang rond de €7,00. Hier zitten dan wel vaak al luiers bij in.

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan een kinderdagverblijf. Je kindje leert zich misschien sneller zelfredzaam te zijn, er zijn meer speelkameraadjes en er is meer sociale controle omdat er meerdere leidsters zijn. Bij een gastouder is het wel eens lastig als er ziekte is, dan moet je kindje ineens naar een andere gastouder toe of moet hij/zij thuisblijven. Bij de kinderopvang weet je zeker dat je kind altijd terecht kan. Bij beide varianten van kinderopvang wordt jaarlijks een Risico Inventarisatie en Evaluatie gedaan, waarbij de locatie wordt getoetst op veiligheid en hygiëne. Daarnaast hebben de leidsters vaak bij beide opties een pedagogische opleiding of achtergrond. In de regel is de opleiding bij de leidsters een trap hoger. Vaak hebben gastouders wel wat meer ervaring door het feit dat ze zelf moeder zijn (maar dit is dus niet altijd zo). De gastouder is dan wel weer een vast gezicht voor je kind, hij of zij hoeft dus niet te wennen aan verschillende leidsters per dag. Dat vind ik zelf prettiger, dat huiselijke is voor ons echt een pluspunt.

Pluspunten voor beide partijen dus, absoluut. Als ik had besloten te willen kijken naar kinderdagverblijven had ik waarschijnlijk ook heus wel een klik gevonden met een leidster of organisatie. Maar de keuze viel voor gastouderschap en ik ben daar lyrisch over, het is de beste keuze geweest voor Fos om hem bij een instelling van VanHarteLief onder te brengen en bij Melissa zelf. Fos gaat er elke week met veel plezier heen, steekt zijn armpjes uit om met Melissa te knuffelen én hij geeft haar zelfs een zeldzaam kusje af en toe. Ik krijg elke avond in een schriftje te lezen wat hij heeft gedaan en gegeten en tussendoor krijg ik prachtige foto’s en video’s opgestuurd.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een gastouder (of misschien wil jij er eentje worden?) en in de buurt van Zwolle en Emmeloord (en de daartussen gelegen steden en dorpen) wonen dan kan je even kijken op de site VanHarteLief. Ik ben echt een tevreden vraagouder namelijk en kan dit bureau van harte aanraden.

Mochten wij ooit een tweede krijgen dan weet ik waar ik hem of haar naar toe breng!

Naar wat voor soort opvang gaat jouw kindje toe? En vond jij het ook zo belangrijk om een klik te hebben of waren er andere punten zoals logistisch belangrijker?

Liefs,

Elise Joanne