avw - Je Baby en Doorslapen - Tips & Mijn Ervaring

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pampers.

Bedje Fos Elisejoanne.nl  - Je Baby en Doorslapen - Tips & Mijn Ervaring

Ik schreef vorige week over Fos zijn eerste hapjes, hoe ik deze maakte, wanneer ik ze gaf en hoeveel precies. Een soort praktische handleiding met tips en mijn persoonlijke ervaring. Toen schreef ik al dat er een soort vervolg zou komen maar dan over de avonden en de nachten, tips om ervoor te zorgen dat je baby door kan slapen en hoe je op termijn de avondfles eraf krijgt. Vandaag heb ik het precies daarover!

Ik kreeg de vraag om dit artikel te schrijven omdat Fos al sinds drie maanden doorslaapt. Toen hij vijf maanden was hebben wij langzaamaan gewerkt naar ook de avondfles eraf. Beide zijn zeer geslaagde ‘projecten’ en net zoals bij het hapjes-artikel heb ik menig boek gelezen en dingen geprobeerd. Ik hoop dus dat dit artikel wellicht handig is voor sommige moeders die mij volgen. Deze tips zijn algemeen of juist heel persoonlijk. Wellicht heb je er iets aan, misschien ook helemaal niet. Van mij zal je sowieso nooit horen wat ‘moet’, ik weet dat immers ook niet. Maar er was vraag naar hoe wij het deden en ik deel graag mijn gedachtegang en ervaring. Pas het toe, pas het niet toe, de keuze is aan jou.

Allereerst wil ik zeggen dat een baby niet hoeft door te slapen, zeker niet als hij er niet aan toe is. Jij kan dat wel willen maar wie zegt dat de baby dat ook wil? Of zelfs kan? Het is belangrijk te onthouden dat je niet iets rigoureus moet afdwingen, zeker niet onder een bepaalde leeftijd. Wij zijn dus overgegaan op het niet meer voeden in de nachten vanaf 3 maanden maar ook omdat wij dachten dat Fos dat aankon. Je kind is natuurlijk geen robot en zal het niet elke nacht hetzelfde gaan wellicht. Ritme verandering – of een grote aanpassing – heeft vaak tijd nodig.

In het boek ‘Buskruit met Muisjes’ staan veel tips die wij hebben omgebogen en aangepast naar behoeften van Fos. Dat is in ieder geval een aanrader om te lezen.

Doorslapen

Wij begonnen dit proces toen in het weekend want dan kan je bijslapen wanneer het niet helemaal gaat zoals je wilt of verwacht, absoluut een aanrader om te doen! Fos werd altijd één keer wakker in de nacht, zo rond een uurtje of drie, vier. Ik vond altijd wel tijdens dit proces dat als Fos honger had – en dat hoor je aan zijn huilen – dat ik hem niet hongerig in bed zou laten liggen. Dat vond ik onnodig, simpel als dat. Ik ga hem niet weigeren waar hij echt behoefte aan heeft. Maar dat typische honger-huiltje bleef uit. Dat was voor ons bevestiging één dat wat wij deden goed was. Normaal kreeg Fos zo’n 90 CC in die tijd in de nacht als hij wakker werd. Je kan besluiten een paar dagen 60 CC te geven , daarna 30 CC om uiteindelijk over te stappen op een vinger en een aai over de bol. Misschien uiteindelijk helemaal niet meer in te gaan op wakker momenten. Fos krijgt flesvoeding dus aan de hoeveelheden heb je natuurlijk niks als je borstvoeding geeft. Daar kan en wil ik dan ook niks zinnigs over zeggen want die ervaring heb ik niet. Het bovenstaande handelen blijft wel hetzelfde.

Het waren 10 best pittige dagen. Zijn slaapkamer grenst aan die van ons, elke scheet hoor ik. Voordelig voor de veiligheid, niet voor mijn nachtrust. Een enkele nacht vond Fos het niet zo leuk en ja, hebben wij hem laten huilen. Nee, niet het hartverscheurende huilen maar wel hem laten zeur-huilen. Tanden op elkaar en doorzetten. Onze grens was altijd 10 minuten lang, daarna weer naar hem toe. Was hij langer dan een minuut stil alvorens weer te ‘huilen’? Dan ging de tijd opnieuw tellen.

Als je baby 6 uur redt (en wanneer dat gebeurt spring je een gat in de lucht, haha) dan ga je dat langzaam met tien minuten per keer, rekken tot 7 uur. Dit laatste is wel afhankelijk van je baby/kindje en zijn voorkeur hoor, je hebt er namelijk ook vroege vogels bij zitten en hun dag start gewoon altijd eerder. Op dag 10 kwam bij ons de verlossing, hij werd uit zichzelf om half 7 wakker. Tranen van geluk, haha. Heel snel daarna zal hij op 7 uur en dit is eigenlijk altijd zo gebleven.

Je moet ons geval niet vergeten dat de eerste 10 weken bij ons héél zwaar waren. Ik had erg veel pijn nog, elke dag weer en toen Fos zijn reflux erbij kwam deden wij geen oog dicht. Ik sliep elke nacht op amper 2 uur slaap en Boris moest daarna ook nog gewoon werken. Toen wij dus een beter slapende, beter etende en gelukkiger kind kregen die geen pijn meer had, was dat voor ons aanleiding om meteen een ritme in onze ritmeloze leven te krijgen en hebben wij ook de nachten meteen meegenomen in dit proces. Ik sindsdien elke dag zó blij dat wij dat hebben gedaan, het gaat namelijk fantastisch met ons! Ik ben stiekem enorm trots op hoe ik het doe als moeder, hoe ik mijn kind aanvoel en hoe ik gewoon weet te handelen bij een sprong, nood of verandering. Ik ben niet meer zo onzeker als in het begin, ‘ik snap’ ‘t gewoon!

Avondfles eraf

Wanneer je kindje lekker de nacht doorslaapt dan wil je misschien ook de avondfles eraf halen. Vaak, als je een fles eraf haalt, dan is deze avondfles de eerste die eraf gaat. Misschien is de papfles na het avondprakje iets voor jou? Wij geven dat niet, Fos krijgt in de ochtend een papfles.

Waar ik ook mee zat was de luier, die moest het immers ook zo’n 12 uur volhouden! En dat is een lange tijd, poeh. In Fos zijn geval moet een luier het dus zeker wel 12 uur volhouden, hij slaapt van half 7 tot en met 7 uur/ half 8. En daarvoor twijfelde ik niet welk merk ik moest pakken. Pampers. Ik ben ontzettend tevreden over Pampers en jongens, ik wil nooit meer iets anders totdat Fos zindelijk wordt. Ik hoor veel moeders sowieso Pampers gebruiken voor de nachten tegen doorlekken.

Goede luiers zijn echt net zo belangrijk als weten welke stap je wanneer kan uitoefenen in het proces van doorslapen. Als je kindje wakker wordt omdat hij ‘nat’ is dan heb je alsnog een probleem. Uk moet een schone luier, een schone romper en een schone slaapzak. Wellicht ook nog een flesje want meneer is wel héél erg wakker gemaakt door dit proces.

Welke luier gebruik je dan? Ik zou voor de nachten kiezen voor de nieuwe Pampers Baby-Dry luier, deze luier ligt vanaf 5 september in de winkels en zij werken geweldig voor deze lange nachten. In deze vernieuwde versie heeft Pampers 3 absorberende banen gestopt die ervoor zorgen dat het vocht gelijkmatig verdeeld wordt over de luier zelf, en je niet een ‘hang’ plekje van plas krijgt. Ik merk dit dus ook bij Fos na een nacht lang slapen, de luier voelt niet typisch zwaar aan, heeft niet één geconcentreerde plasvlek en zijn billen zijn droog. Dat laatste komt door het extra toplaagje dat is toegevoegd aan de luier waardoor de plas sneller wordt geabsorbeerd en weg blijft van de baby’s huid. Sowieso zit de luier comfortabel om zijn billen en buikje en heeft hij er geen last van tijdens de nacht. Geen afdrukken in zijn huidje of rode striemen. Ze voelen ook erg zacht aan en nergens schuurt het langs zijn huid.

Pampers Baby Dry Elisejoanne.nl  - Je Baby en Doorslapen - Tips & Mijn Ervaring

Ook ik heb de test gedaan! Ik heb 220 ml water gepakt en een kleurtje gegeven om te kijken hoe de ‘plas’ beweegt en waar het uiteindelijk beland in de luier. En jongens, 220 ml is véél dus ik ben wat enthousiast te werk gegaan. Je ziet dat de plas in de drie banen wordt geleid en het evenredig verdeeld wordt over heel de luier. Geen ‘hang’ luier dus of een grote plasplek. De luier is droog, mijn vingers zijn niet nat en ál het vocht is weggeborgen, veilig achter het laagje en in de absorberende micro parels.

Op een gegeven moment had ik door dat Fos zijn ritme overdag weer aan het veranderen was (hij was 5+ maand), hij sliep minder lang op het ene moment en langer op het andere. Dat is vaak een teken voor mij om weer aan de slag te gaan. En toen besloot ik ook de avondlfes meteen weg te halen want als je dat doet krijg je vaak een ander slaapritme overdag. Dan maar meteen beide aanpakken want het één zorgt voor een natuurlijk verloop van het andere.

Je kan besluiten de avondfles telkens iets te vervroegen. Elke dag smokkel je een kwartiertje eraf en je verspreid dit over een aantal weken. Op een gegeven moment zit er te weinig tijd tussen de voeding na het avondeten en de avondfles en op dat moment besluit je de avondles eraf te halen. In ons geval werkte dit averechts, Fos had dit namelijk door en waardeerde dit geflikflooi met zijn tijden niet bepaald. Dus dan maar ‘cold turkey’; gewoon in één keer eraf halen. Niet meer wakker maken, gewoon door laten slapen. En mocht Uk dan wakker worden in de nacht dan handel je zoals je ook bij het doorslapen zou doen; eerst 60 CC dan 30 CC etc. Kijk altijd wel of een knuffel voldoende is, ga niet meteen een fles maken, dat is misschien helemaal niet nodig.

Hoe verliep het bij ons? Fos sliep bij nacht 1 van ‘project avondfles’ door tot de volgende ochtend kwart over 7, mijn mond viel open van verbazing! Dit ging dus heel soepel en zonder gedoe. Hoera!

Hopelijk heb je een aantal tips kunnen halen uit dit artikel! Mocht je nog verder vragen hebben dan hoor ik het zeker graag en veel succes!

Liefs,

Elise Joanne