Oppas Elisejoanne.nl  - Hoe vind je nou een geschikte oppas voor je kind(eren)?

Je wil af en toe een avondje uit, misschien moeten jij en je partner beide overwerken of er is een dubbele afspraak in de avond waar je beide niet onderuit kan óf wil. Dus, wie let er dan op de kinderen? Een geschikte oppas vinden, ik heb er járen over gedaan. Want waar vindt je nou iemand die je écht vertrouwd met je bloedjes?

Wij hebben mijn schoonouders die wij in kunnen schakelen wanneer nodig, ontzettend fijn. Zij passen sowieso een dag per twee weken op, dat scheelt ons ook weer kosten in de opvang, wat erg prettig is. En de kinderen vinden het geweldig om bij hun grootouders te zijn. En mochten wij een keertje een weekendje weg gaan mogen wij zeker een beroep op ze doen. Kunnen zij niet? Dan gaat het feest niet door, simpel als dat.

Wanneer wij dus een avondje uit eten willen met zijn tweetjes of naar een ‘volwassen’ verjaardag in de avond, zonder de kinderen, zijn wij vaak de pineut. Want we doen al geregeld een beroep op mijn schoonouders voor de belangrijke en grotere momenten zoals dat weekendje weg, om ze dan ook nog te vragen voor een avond tussendoor? Nee, dat doen we dan niet zo snel. Het is toch een gehannes want de kinderen moeten vanwege de afstand toch blijven slapen of wij moeten dermate op tijd terug naar huis dat zíj nog op een fatsoenlijk tijdstip in bed kunnen liggen.

Wat wij misten was een oppas, iemand die wij – ook spontaan – in konden schakelen voor de ditjes en de datjes. Voor de dagen dat ik tot laat in Amsterdam zit en Boris een vergadering heeft. Voor de avonden dat wij iets te vieren hebben en graag samen uit eten zouden willen zoals onze trouwdag. Maar ook voor de momenten dat wij gewoon samen een bioscoopje willen pikken zonder dan meteen weer de opa en de oma in te hoeven schakelen, zij hebben immers ook een rijk sociaal leven waar ze van willen genieten. En dat moeten ze zeker doen!

Maar waar vindt je die geschikte persoon? Nou, ik had werkelijk geen idee! Onderhand hebben wij iemand gevonden (hoezee!) en komt er een tweede dame binnenkort op gesprek om te kijken of er een klik is.

Voor degene die ook het vinden van een – geschikte! – oppas een heel lastig concept vindt, wellicht heb je dan iets aan mijn tips en mocht je jij dé tip hebben dan hoor ik dat ook heel graag!

Het makkelijkste is natuurlijk iemand vragen die je kent. Wellicht een vriendin zonder kinderen die het geen probleem vind haar favoriete serie te kijken op een andere bank dan degene in haar huis. Misschien heb je buurmeisjes (of jongens!) die net even iets ouder zijn en een affiniteit hebben met jouw nageslacht. Via via is vaak het handigst, de oppas van je beste vriend of zus heeft misschien nog genoeg tijd om zich te ontfermen over jouw kinderen. Dat scheelt al, als je weet dat het goed zit en jij en je kinderen niet een vreemde hoeven te leren kennen. Iemand die ervaring heeft en die je, al is het zijdelings, kent. Maar ja, niet iedereen heeft zo’n netwerk of iemand binnen dat netwerk. Wij ook niet! Dus wat dan?

Via Facebook ben ik lid van de groep ‘Vraag en Aanbod Zwolle’. Die heb je volgens mij van elke stad of dorp wel, het is een pagina waar je van alles kan vragen of te koop kan aanbieden. Zo komt er ook nog wel eens een oproepje van iemand voorbij die op zoek is naar oppaswerk. De meeste sla ik niet op, vaak vind ik de meisjes in kwestie te jong of zit het bericht zo vol uitroeptekens dat ik bij voorbaat pas. Af en toe zit er eentje tussen, laatst kwam ik een bericht tegen van een ‘oppas-oma’, een grootmoeder die geregeld op haar kleinkinderen paste en dit zó leuk vond dat ze eigenlijk wel haar pensioentje aan wilde vullen met meer van dit soort momenten. Ze had binnen een mum van tijd zoveel berichten dat ik niet eens de moeite meer heb genomen te reageren want ze was al voorzien.

Briefjes in de bussen doen van huizen waarvan je weet dat daar oudere tieners wonen die wellicht zitten te smachten om zo’n flexibel bijbaantje. Of maak gebruik van de wijk-app en zet daar een berichtje in dat je op zoekt bent. Wie weet zit er iemand tussen met een zoon of dochter die staat te springen. Veel vriendinnen hebben op deze manier hun oppas gekregen, doe er je voordeel mee.

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van websites die oppas-service aanbieden. Ken je de website Sitly? Sitly is het grootste oppasnetwerk van Nederland voor een oppas aan huis. Ik vulde onze gegevens in, voorkeuren en schreef een kort stukje over onze situatie. Ik kreeg meteen 84 (!) opties voor oppas in Zwolle zelf, énorm veel. Dat had ik nooit verwacht. Allemaal meisjes, jonge vrouwen en ervaren volwassenen die werken met kinderen, wíllen werken met kinderen of gastouder zijn. Echt geweldig, take your pick. Ik heb er op dit moment twee op het oog voor de avonden dat wij minder zorg voor de kinderen nodig hebben, de echte ‘lekker op de bank chillen terwijl de kinderen slapen’, avonden. Beide hebben ervaring met kinderen en vinden kinderen evident leuk. Zo’n meisje dat al vanaf jongs af aan niks liever doet dan zich omringen met baby’s, die moet je hebben!

De jonge vrouw die aankomende vrijdag (voor jullie afgelopen vrijdag) komt is de stagiaire op het KDV van de kinderen. De kinderen zijn dól op haar en trekken enorm naar haar toe. Ze kent ze heel goed, hun routines en voorkeuren en ze is dus absoluut geen onbekend gezicht. Vorige week kwam ze langs om alles even door te spreken voor deze vrijdag. Fos stond te trappelen bij de deur tot het moment dat ze eindelijk arriveerde, Hazel begon te glunderen als een ekster die een glimmend steentje ziet. Dit zat goed, nu al. Wij hoeven haar niet te leren kennen, de kinderen ook niet.

Voor nu hebben we voor de intensievere oppasmomenten ‘onze stagaire’ want die kennen we gewoon heel goed. Maar ik wil er graag twee ‘hebben’, ook om de kans te vergroten dat wanneer wij weg willen er daadwerkelijk ons kan voorzien van aanwezigheid. Stel dat de een niet kan, dat je dan de ander kan vragen. En de tweede optie komt dus van de website Sitly. Ik werd gevraagd om over deze website te schrijven als ik positief was. Je kan heel duidelijk zien om wie het gaan, van die 84 opties kon ik het gros al wel afschrijven. Niet omdat het niet stuk voor stuk vast lieve meiden (of vrouwen) waren maar omdat ik ze te jong vond of haar stukje tekst mij net niet aansprak. Er staat duidelijk wie ze zijn, waar ze wonen en wat ze kunnen bieden. Welke ervaring ze hebben met welke leeftijd en of ze reverenties hebben. Erg fijn, ook daar kan je ze op selecteren! Natuurlijk ook op werkervaring, afstand, extra ‘services’ die ze aanbieden zoals het halen en brengen van je kinderen of schoonmaakwerk. Nu vond ik dat niet relevant maar het kan zijn dat jij overdag een oppas zoekt en bepaalde facetten wil combineren. Ik stelde mijn kaders in, vanaf welke leeftijd, liefst met veel ervaring en relatief dichtbij. Toen kreeg ik alsnog 21 dames om uit te kiezen, enorm veel! En eigenlijk spraken zij mij allemaal wel aan, haha. Ik heb met Boris er voor nu twee gekozen, en eentje daarvan komt binnenkort op gesprek.

Natuurlijk blijft het wel spannend, ik ga vrijdag aan den lijve ondervinden hoe het is om van huis weg te gaan terwijl iemand anders dan wij of de grootouders oppassen. En niet alleen op de bank zitten terwijl de kinderen al slapen, nee nee. Ze eet met ze en brengt ze naar bed. De oppas kent hun routines, favoriete knuffels en wensen al dus dat scheelt énorm. Ook hun nukken, wel zo fijn. Maar, dit is de eerste keer dat het gaat gebeuren bij ons thuis. Ik heb er wel echt alle vertrouwen in en wij zorgen dat we dusdanig dichtbij een paar uurtjes in relatieve vrijheid vertoeven, dat wij ook zo weer thuis zijn voor het geval dat.

Qua financiën ben ik meer kwijt voor haar dan een tiener die er alleen is als de kinderen op bed liggen en lekker op de bank chilt. Ze is ouder, heeft al diploma’s (waaronder EHBO) en veel ervaring. Dat vind ik niet erg want juist die ervaring is de reden dat ik haar graag wil. Zo kan ik met een gerust hart ergens een vorkje prikken met de manlief.

Nu nog bedenken waar wij die kostbare uurtjes gaan spenderen!

Liefs,

Elise Joanne