avw - Dreumes in de auto, wat zijn mijn tips voor lange ritten?
Dreumes in de auto, wat zijn mijn tips voor lange ritten?

Wij zitten heel vaak en geregeld wat langer in de auto. Mijn kant van de familie woont namelijk niet bepaald in de buurt, dus daar moet je even wat kilometers voor maken wil je elkaar zien. Sowieso zijn wij niet vies van in de auto stappen om ergens naar toe te gaan, al is het wat verder weg. En met onze autovakantie vorige maand hebben wij 4000 kilometer gereden. Mét dreumes. En Fos is de makkelijkste niet dus ik heb veel tips waar jullie ook wellicht wat aan hebben!

Dit artikel betreft een samenwerking.

Het ligt natuurlijk aan je kindje, en aan de leeftijd van je kind, wat kan werken en wat niet. Fos was in zijn eerste jaar een slaper in de auto en dat werkt natuurlijk het meest ideaal. Nou, dat is hij nu niet meer. Hoe pakken wij het dan aan? Want wij rijden er absoluut niet minder kilometers om. Aankomend weekend gaan wij gewoon naar Zeeland toe, dan stap ik vol goede moed en een tas vol troep in de auto en dan gaan wij.

De gewone tripjes

Dreumes in de auto, wat zijn mijn tips voor lange ritten?

Wij proberen wel vaker te rijden als Fos een dutje moet doen in de hoop dat hij dan in ieder geval een deel van de reis gaat slapen. Nee, dat lukt niet altijd want soms is de kleine man koppig maar als wij gaan rijden als hij net wakker is dan hebben wij sowieso een probleem. Wanneer je je kind lekker vermoeid van te voren, heel druk met hem speelt en zorgt dat zijn buikje vol is, dan is de kans groter dat hij gaat slapen. In ieder geval voor een klein tijdje! En elke minuut is er eentje toch? Ik zorg er ook voor dat het achterin de auto wat donkerder is en dat hij geen fel zonlicht op zijn gezicht kan krijgen want daar wordt hij heel geïrriteerd van.

Mocht dat niet werken, of meneer heeft een tijdje geslapen en is de rest van de reis wakker, dan heb ik vaak een aantal opties. Ik neem sowieso áltijd een tas mee allerlei dingetjes. Boekjes, speelgoed, knuffels, eten en drinken. Ik geef Fos iets om mee te spelen (vaak wat kleiner speelgoed dat hij juist in de auto goed kan gebruiken zoals rammelaars of auto’s) en zorg er voor dat ik daar genoeg van heb. Want Fos wil nog wel eens wat van zich af gooien na een tijdje en ik heb niet altijd behoefte onveilige capriolen uit te halen om het van de autovloer te graaien en het weer te geven. Dus zodra ik hoor dat er iets valt, dan pak ik het volgende speeltje uit mijn tas en druk dat weer in zijn handen. Als wij aan zijn gekomen op plek van bestemming drop ik alles weer in de tas om de riedel te herhalen.

Eten is bij Fos een énorm goeie afleiding en ik zorg dan ook altijd dat ik meer dan genoeg mee heb. Ook dingen die hij erg lekker vindt en waar je wat langer over doet. Zoals een reep Snelle Jelle bijvoorbeeld, die zijn nogal kleverig en groot, daar doet hij wat langer mee. En als hij dan tijdens deze autorit net even wat meer binnen krijgt dan normaal vind ik dat geen enkel probleem, liever een tevreden kind dan eentje die alles bij elkaar jengelt.

Dé tip der tip die ik kan geven, en daar hebben wij voornamelijk tijdens onze vakantie in Frankrijk véél gebruik van gemaakt, is de tablet-houder. Wat een uitvinding is dat! Jongens, als je een tablet hebt dan raad ik je absoluut aan om een houder te kopen (wij hebben deze houder gekocht voor onze vakantie), en van te voren een aantal Netflix afleveringen van je kinds favoriete serie te downloaden. Sinds kort kan dat dus, dat je bij Netflix een aantal afleveringen kan downloaden om offline te kijken. Wij hebben dat dus gedaan en meerdere afleveringen van Brandweerman Sam en Robocar Poli gedownload voor Fos. Zodra hij mokte, hij het niet meer zag zitten of echt even niks anders wilde? Dan kwam de tablet te voorschijn! En dit was mij toch een zegening. Kind lekker kijken en wij kilometers maken! En ik kan je vertellen, wij hebben nu nog amper ‘ik word gek in deze auto’ – momenten sinds de komst van die houder. Je kan het ook met je telefoon doen trouwens maar dan heb je een andere houder nodig. Beste uitvinding ooit!

Autovakantie

Dreumes in de auto, wat zijn mijn tips voor lange ritten?

En toen kwam natuurlijk de autovakantie. Wij hebben in Frankrijk 4000 kilometer gereden en onze drie stops zorgden voor telkens een rit van 600 tot 800 kilometer. Op de terugweg hebben wij de gehele rit van 1500 kilometer in één keer gereden. Ja, dat kan echt wel. Wij reden in de Opel Crossland X en ik zeg je ook in alle eerlijkheid dat wij zonder zo’n stabiele en goeie auto dat niet hadden gedaan. Hector, onze auto, heeft amper goeie airco, geen hele fijne stoelen om lang in te zitten en geeft mij niet het veilige gevoel die ik wel wil hebben bij zó’n lange autorit. De Opel, die wij ‘Frank Mowgli Crosje’ hebben genoemd (ja, zo ben ik nou eenmaal) is hoog, stevig en super soepel op de weg.

Ik vind de Opel Onstar een geweldige uitvinding; dag en nacht staat er een team van medewerkers klaar om ál je vragen te beantwoorden, waar je ook bent. En dan heb je ook nog de SOS-knop. Daar kan je bij elk noodgeval op drukken en je krijgt meteen iemand aan de lijn die ook, indien gewenst, noodtroepen in kan schakelen. Maar ook als je een ongeluk krijgt en jij niet meer reageert wordt er een nooddienst opgeroepen met een responstijd van onder de 10 minuten. Zelf vind ik de de dodehoeksensor erg prettig; als je iemand inhaalt kleur hij oranje (een klein maar duidelijk tekentje in je zijspiegel) en zodra je voorbij de auto bent gaat het lampje uit en kan je weer invoegen. En laten wij niet de Wi-Fi mogelijkheid vergeten, die vond ik héél fijn, haha.

Wij overwegen heel serieus om volgend jaar de Opel Crossland X te gaan leasen door voor ons was het natuurlijk een uitgelezen moment om de auto tijdens onze vakantie te testen. Juist dan maak je allerlei soorten kilometers! Wat ik nodig vind aan een nieuwe auto is dat ik éindelijk geen compromis hoef te sluiten qua ruimte. Dan moet ik nu namelijk constant. En dat begint mij ontzettend aan te ergeren. Straks kan alles gewoon mee, van kinderwagen tot bedje en matrasje. Nu kan dat ook nét aan maar dan kan je amper achteruit kijken..

Dreumes in de auto, wat zijn mijn tips voor lange ritten?

Hoe hebben wij de terugrit, de lange ruk in één keer heelhuids doorgebracht met kind? Wij hebben op de terugweg, toen wij de hele ruk in één keer reden, voornamelijk in de nacht gereden. Waarom? Omdat Fos dan sowieso het meeste slaapt, logisch ook. Ja, ik geef toe, dat moet je als ouders kunnen. Je krijgt namelijk zelf niet heel veel slaap en je moet ook kunnen slapen in de auto wanneer het jouw beurt niet is om te rijden. Maar je vermijdt ontzettend veel files en de rit gaat veel sneller. Boris en ik wisselden elkaar elke 2 uur af en in die tijd sliep de ander. Wij probeerden de meeste kilometers te maken in die nachtelijke uren en vrijwel in één keer door te rijden tot Fos wakker werd. Dan was het tijd om te stoppen en goed ook. Áls je dan stopt, maak er dan ook een langere ruk van. Benen strekken, lekker spelen, tanken en wat uitgebreider eten. Als wij na een korte stop weer in de auto gingen en Fos na 5 minuten alweer in zijn autostoel propte dan ging dat absoluut gepaard met tranen. En meneer ging echt niet weer slapen na zo’n korte pauze. Moe maken vonden wij echt de sleutel. En de rest van de rit kwam de tablet om de hoek kijken. Ja, kindlief kreeg meer scherm-uren dan ik normaal toegestaan zou hebben maar geloof mij, zo erg is dat heus niet voor een dagje. Alles om Uk tevreden te houden terwijl jij probeert veilig (en niet chagrijnig) thuis te komen. Dan maar even wat soepeler zijn, prima toch?

Op de heenweg hebben wij het dus wel in drie verschillende etappes gedaan vanwege de verspreide campings. Alsnog reden wij in de nachtelijke of zeer vroege ochtenduren weg zodat Fos nog een beetje sliep. Daarna werd het een combinatie van de tablet, eten en speelgoed. En soms keek hij heel tevreden voor zich uit, lekker auto’s loeren.

Natuurlijk ging het niet áltijd soepel en wilde meneer echt niks hebben, niks van wat ik hem aanbood. Nou, dat is dan zo. Hij mag even zeuren want ik vind in de auto zitten ook heus niet altijd even leuk. Die momenten zijn er ook en als je je daarop voorbereidt, en ze zoveel mogelijk kan verminderen, dan heb je een prima rit denk ik. En stap dan ook lekker de auto uit en houd langer pauze, als je kind dat nodig heeft zij dat toch zo? Dan kom je maar wat later aan op plek van (vakantie)bestemming.

Probeer er van te voren niet een te grote berg van te maken. Ga goed voorbereid op pad en laat het over je heen komen. Zoals wel vaker met kinderen; niet alles gaat zoals jij wil maar je komt er heus wel.

Liefs,

Elise Joanne