IMG 2436 - De wens om vader(s) te worden #1 - Het verhaal van Jens & Mike

Onderhand schrijven er meerdere vrouwen voor mijn blog en mogen we vanuit verschillende rubrieken kennis maken met diverse verhalen over (ongewenste) kinderloosheid, medische malle molens en bijzondere verhalen. Vandaag – en vanaf nu ongeveer elke maand – zullen Jens & Mike ons deelgenoot maken in hun zoektocht naar een draagmoeder. Zij willen graag vaders worden en zij geven ons een uniek kijkje in dit proces. Vandaag stelt Jens zich, mede namens Mike, voor!

Via een vriendin kreeg Jens te horen dat ik op zoek was naar schrijvers voor bepaalde rubrieken, waaronder ‘Vol verwachting’. Nu kan hij als man niet voor deze specifieke rubriek schrijven maar hij is wel een wensvader samen met zijn partner. Dus bedachten we samen een manier om hem en zijn verhaal, samen met Mike, vorm te kunnen geven. Ik vind het een eer dat zij dit willen doen op mijn blog! Vanaf vandaag zullen wij ongeveer elke maand een verhaal publiceren, in hun zoektocht naar een draagmoeder om hun dierbare wens in vervulling te laten gaan. Jens is de schrijver van het stel en schrijft de verhalen.

Wij zijn Mike en Jens. Twee mannen, getrouwd en hebben eigenlijk alles op de rit. Ik (Jens) ben meer de schrijver van ons tweeën, en Mike leest zeker mee. Wij zijn sinds oktober 2018 bezig met onze kinderwens. We hebben al wat verhalen meegemaakt, en wij houden jullie graag op de hoogte van ons proces. Wij wonen in een heel pittoresk dorp in de buurt van Utrecht. Mike is hier opgegroeid, en mijn oude woonplaats ligt hier ongeveer een kwartier vandaan. Onze vrienden en families wonen in de buurt. Mijn achtergrond ligt in het basisonderwijs, en nu ben ik onderwijsadviseur voor mensen die een eventuele overstap naar het onderwijs (in de breedste zin) overwegen. Mike werkt op de sales afdeling van een bedrijf. Dat bedrijf verzorgt werk- en bedrijfskleding. 

We hebben het altijd over een kinderwens gehad. Het wordt vaak afgeraden als onderwerp op een eerste date, maar wij hebben het wel besproken. De één zegt dat het een onderwerp is voor tijdens het verdere dateproces, en de ander zegt dat je dan meteen weet waar je aan toe bent. Bij ons kwam het onderwerp geleidelijk ter sprake. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. We hebben een huis gekocht, zijn getrouwd en hebben een hond. De kinderwens is nooit veranderd, maar wij hebben het na onze eerste date nog wel op de lange baan geschoven als onderwerp om actief mee aan de slag te gaan. Sinds anderhalf jaar is het wel een concreet plan geworden. Een plan is misschien een groot woord, want bij ons ligt de situatie misschien een beetje anders. 

In het najaar van 2018 werd onze kinderwens steeds concreter en de behoefte aan een volgende stap groeide. Het onderwerp passeerde steeds vaker de revue, en we gingen ons stukje bij beetje meer oriënteren op de verschillende opties. Wat waren de opties? Adoptie, pleegzorg, co-ouderschap of draagmoederschap kwamen eruit als mogelijke opties. De verschillende opties hebben wij uitvoerig besproken. Al snel kwam het gevoel dat wij misschien niet eens kieskeurig mogen zijn, want we mogen blij zijn dat er al opties zijn. Daarentegen kwam ook de andere kant van het verhaal. Waarom zouden wij niet kieskeurig mogen zijn? Het is best een lastige tweestrijd. Wat mag je wel vinden en denken? En wat niet? Na een tijd onderzoeken zijn we tot een conclusie gekomen. Draagmoederschap heeft duidelijk onze voorkeur. 

We waren eruit, en waar gaan we nu beginnen? Draagmoederschap is een gevoelig en nog redelijk onbekend begrip in Nederland. Toch gebeurt het wel, maar er hangt nog een groot taboe op. Het is legaal, maar het ‘openbaar’ vragen naar een draagmoeder of jezelf ‘openbaar’ aanbieden als draagmoeder is verboden. Een draagmoeder via connecties, uit je eigen sociale kringen of familie vinden mag wel. Daarnaast heb je nog het verschil tussen hoog- en laagtechnisch draagmoederschap. Een volgende keuze. Hoogtechnisch draagmoederschap vindt plaats in een kliniek. De bevruchting gebeurt via IVF. In Nederland zijn de ziekenhuizen nog niet zo ver om hiermee te beginnen. Al zijn er wel ontwikkelingen!

Laagtechnisch draagmoederschap is een vorm van draagmoederschap zonder tussenkomst van een kliniek voor de bevruchting. Onze voorkeur ging uit naar laagtechnologisch draagmoederschap. Na deze beslissing kwam er een periode van veel inlezen. We hebben het ook even de tijd gegeven om het te laten bezinken. Er is geen haast. 

Het is zo fijn om te zien dat al onze vrienden en familieleden ons zo graag een kind zouden gunnen. Het is hartverwarmend! Iedereen leeft al tijden mee, denken mee en we hebben veel goede gesprekken over onze kinderwens gehad met iedereen. Alsof het zo had moeten zijn nam ons verhaal al snel na onze gesprekken en beslissingen een verrassende wending, en dat begon allemaal tijdens een sporttoernooi van Mike.

Liefs,

Jens