IG foto 2 scaled - De welbekende 'moedermaffia' - van zuur naar zoet!

De moedermaffia, een bekende term denk ik wel voor de meeste ouders. Veelal moeders die niet opbeurende of adviserende feedback geven waar dit gewenst is maar harde, harde kritiek op keuzes die jij maakt als ouder, als moeder. En het lijkt wel alsof je het áltijd fout doet. Ik heb er genoeg ervaring mee inmiddels, tijd om die zure reacties om te toveren naar zoet. Deel jij ook jouw ervaringen met de moedermaffia?

En nogmaals, de moedermaffia en hun commentaar is niet hetzelfde als opbouwende kritiek, die is – niet altijd maar vaak wel – heel welkom. Zeker als je er om vraagt van de ene moeder aan de ander. Fijn om gedeelde smart te kunnen ervaren of om te horen hoe het anders kan en jij ermee geholpen bent. Dergelijke gesprekken zijn zeer welkom en ik kan het aantal keren dat ik door jullie tips ben geholpen niet meer op één hand tellen!

Maar er zitten exemplaren tussen..

Frisia wilde graag dat ik op papier zette welke opmerkingen ik wel eens naar mijn hoofd heb gekregen van de zogeheten ‘Moedermaffia’. Nou, Frisia, heb je even?

‘Geef jij geen borstvoeding? Ik hoop dat je dat later kunt verantwoorden naar je kind. De vraag is of hij het je zal vergeven’. ‘Flesvoeding joh? Ah, maar wel geitenmelk toch? Er is immers geen betere keuze’. ‘Ga je borstvoeding geven? Hopelijk wordt je niet zo’n langvoeder hoor want dat is onnatuurlijk!’. ‘Geen speentje in de nacht? Nou, dat zou ik jou, als ik je kindje was, niet in dank afnemen’. ‘Een speen? Nee, een goede moeder heeft geen speentje nodig om haar kind te kalmeren’. ‘Spelen jouw kinderen met plastic speelgoed? Dus vergiftigen is prima in jouw ogen?’. ‘Wat fijn een snelle bevalling! Waarom zeur je daarover, dat is wat íedere moeder wil!’. ‘Waarom die derde dan Elise, had je niet genoeg aan twee kinderen?’. ‘Je kinderen zijn wel vaak ziek het eerste jaar, geef je wel koemelk? Worden ze groot er sterk van!’.

En zo kan ik echt nog pagina na pagina doorgaan. En ik hou het hier echt nog heel netjes, héél netjes. En door de jaren heen heb ik gemerkt dat je het dus nóóit goed kan doen. Want wat de een goed vindt, vindt de ander dat niet perse. Die vindt dat zelfs uit den boze of schadelijk.

Dergelijke enorm overtrokken reacties en meningen kan ik héél goed naast me neerleggen. Het is irritant maar als je het werkt doet wat ik doe kom je nogal in contact met veel moeders en de een is niet zo ‘leven en laten leven’ als de ander. En weet je wat ik altijd maar bedenk? Ik heb twee prachtige kinderen die gelukkig zijn, die zielsveel van ons als ouders houden en er is vrij weinig wat ik niet zou doen om ze gelukkig te maken. Ze zijn mijn zuurstof en elke beslissing die ik maak – of het nou achteraf de juiste blijkt of niet – is gemaakt met een hart vol liefde en gezond verstand. En daar kom je aardig ver mee. Dus een ontaarde moeder..? Neh, ik doe het best goed dacht ik zo! En weet je wat? ‘Fouten’ maken? Dat mag!

IMG 4221 scaled - De welbekende 'moedermaffia' - van zuur naar zoet!

Maar om dit artikel wat leuker en vrolijker te maken pakken we terug naar Frisia want wat hebben zij nou aan een ‘rant’ van mij over de moedermaffia?

Het hoofdidee – en super leuk idee! – is dat bijna alle moeders wel te maken krijgen met het fenomeen ‘Moedermaffia’ en dit is niet altijd bepaald leuk te noemen. De bedoeling is om de reacties van deze zure moeders, die het áltijd beter lijken te weten, iets minder zuur maken en de moeders die deze zure opmerkingen naar hun hoofd krijgen (ongeveer elke moeder dus) een hart onder de te riem steken! Want je bent niet alleen, het overkomt vrijwel iedereen en het is de grootst mogelijke overtrokken onzin.

Heb jij te maken gehad met de moedermaffia? Laat hieronder in de reacties weten wat er naar jouw hoofd werd geslingerd en maak kans op een pakket vol met Frisia lekkernijen om die zure maffia lekker zoet te maken. Ik mag twee pakketten weggeven en ook twee op Instagram mocht je daar willen meedoen! In de eerste week van januari krijgen alle winnaars van mij bericht en worden de pakketten naar jullie opgestuurd.

Bestand 000 2 scaled e1608023353142 - De welbekende 'moedermaffia' - van zuur naar zoet!

Ik hoor het graag, kom maar op met die onzin van de maffia!

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel betreft een samenwerking.