1 29 780x1024 - Bedankt dat jij er was toen wij je het meest nodig hadden.

Weet je nog, die eerste week met je kleintje? Je had misschien een zware bevalling achter de rug en een luier verschonen was eigenlijk al een opgave. Borstvoeding geven, waar te beginnen? En dan ook nog het huishouden, je andere kinderen voeden en klaarmaken voor de dag. En toen kwam er de steun die je nodig had, de steun die ook ik nog wel eens mis.

Eerder deze maand was het de ‘Dag van de Kraamzorg’. Een dag waarop wij even stil mogen en moeten staan bij deze geweldige vrouwen en mannen (ja, die zijn er ook!) die je helpen, steunen en een bron van informatie zijn.

De werkdruk is hoog, het werk zelf is intensief. Er dreigt een tekort aan kraamverzorgenden met als resultaat dat sommige gezinnen minder uren aan kraamzorg krijgen of zelfs zonder kraamverzorgende komen te zitten. Toch blijkt uit onderzoek, dat onlangs in opdracht van Pampers uitgevoerd is onder kraamverzorgenden, dat 95% van de kraamverzorgenden hun werk met plezier en liefde doet. Wat fijn! Gelukkig maar want ze zijn zó hard nodig. Ik had niet zonder mijn kraamverzorgster gewild, de lieve Marjanne. Zo’n 55% van de ondervraagde kraamverzorgenden blijft zelfs in contact met een familie nadat hun opdracht bij hen voorbij is. Ben jij in contact gebleven? Ik wel, af en toe vliegt er nog een appje over en weer. We volgen elkaar op social media, feliciteren de ander bij hoogtepunten en sturen een bemoedigend berichtje wanneer dat ook nodig blijkt te zijn.

Kraamzorg zoals we dat in Nederland hebben is een vrij uniek concept. Nergens anders krijgen ouders van een pasgeboren baby zoveel georganiseerde hulp als hier. Iemand die helpt met het verzorgen van de baby, die informatie en praktische tips verschaft. Maar die ook helpt met de andere kinderen die er rondlopen en de mentale gezondheid van de ouders. In deze acht dagen dat Marjanne ons hielp was zij mijn steun en toeverlaat. Lichamelijk stond ik er stukken beter voor dan na de bevalling van Fos. Gelukkig maar want een kleintje verzorgen, borstvoeding op gang brengen, kampen met een blaasontsteking én nog een ander gezinslid moeten verzorgen was behoorlijk pittig. Wij hebben in die acht dagen veel gepraat over echt van alles. Van haar werk tot het mijne, familierelaties en wensen voor de toekomst. Mijn struggles en angsten omtrent de borstvoeding, de hoop op beterschap, de – mentale – pijn van bevallingen; ook dat werd besproken. Zij hielp mij niet alleen met de verzorging van de kinderen, checkte niet alleen mijn lichamelijke wonden maar ook mijn emotionele. Haar rol ging verder dan de wasjes die ze draaide, de luiers die ze om billen plakte en boterhammen die ze smeerde. Ze voorzag mij in alles wat ik nodig had.

En toen vertrok ze. Ik nam afscheid met een traan. Ik wist dat we het zelf zouden redden maar haar gezelschap, wijze woorden en ontroerende gesprekken waren meteen een gemis.

Zij zijn onmisbaar. Dus toen Pampers mij als ambassadeur vroeg of ik samen met hun de kraamverzorgenden in het zonnetje wilde zetten hoefde ik daar niet over na te denken, natuurlijk wil ik dat. Om dit te doen heeft Pampers de campagne ‘Bedankt, Kraamverzorgende’ in het leven geroepen. 

Ere wie ere toekomt, ze verdienen een standbeeld dacht Pampers. Zo gezegd, zo gedaan! Pampers heeft standbeeldjes laten maken die ouders kunnen schenken aan hun kraamverzorgende. Het enig wat zij hoeven te doen is hun verhaal delen met de hashtag #BedanktKraamverzorgende en wie weet ontvangt jullie kraamverzorgende ook wel een van de standbeeldjes. Je kan mee doen door je foto en verhaal te delen op Facebook of Instagram met deze hashtag tot en met 30 september. Vertel jouw favoriete moment met je eigen kraamverzorgende, iets waar heeft zij/hij je echt mee heeft geholpen.

De onderstaande video is een mooi eerbetoon geworden aan alle kraamverzorgenden. Bedankt, kraamverzorgende!

Liefs,

Elise Joanne