DSC 2845 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

De babyuitzetlijstjes kan je overal vinden. De een is ontzettend beknopt, de ander heel uitgebreid. Je kan er zoveel opzetten als organisatie, blog of website als je wil. Één ding staat vast; wat de een handig vindt, vindt de ander niet bruikbaar. Ik heb daarom nooit een uitzetlijst gepubliceerd want smaken, voorkeuren en wensen verschillen per persoon. Maar ik laat vandaag wel weten – en jullie hebben ook weer meegedaan! – wat ik heel prettig maar ook wat ik absoluut niet bruikbaar vond.

Door de bomen het bos zien toen ik zwanger was, met al die lijsten, was bijna onmogelijk. Ook het luisteren naar andere adviserende moeders hielp niet want tja, iedereen zegt iets anders! Dus eigenlijk doe je maar een dotje, bedenk je wat je denkt prettig te gaan vinden en hopelijk is dat ook zo. Ik heb het dus niet over de lijsten waarop staat ’10 rompers’ en ‘6 paar sokjes’ (ik vond al die lijstjes niet bruikbaar met mijn shopwoede..) maar de ‘extra’ items. En onthoud! Iedereen is anders, dat probeer ik juist te benadrukken met dit artikel. Dus laat je mening horen maar probeer weg te blijven van zinnen als ‘het is zo’ want dat is gewoon niet zo. Wat ik handig vond, vind jij misschien het geld absoluut niet waard.

Uitzet 1 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

Wij beginnen met de items die ik heel bruikbaar vond. Ik laat natuurlijk alle meer logische items achterwege zoals een commode, kinderwagen maxi-cosi en meer van dit soort standaardzaken. Over het algemeen is het duidelijk dat de meeste van ons daar wel absoluut heil in zien en dit hele bruikbare en nodige items vinden.

Wel handig/bruikbaar

Ik zweer compleet bij een box! Oh, wat een zegening vond ik dat ding. Ik legde Fos heel veel in de box in het begin als hij niet wilde slapen of gezellig bij ons wilde zijn in de woonkamer. Handen vrij en koken maar. Of stofzuigen. Of bankhangen. Of… vul maar in! En ja, daar heb je ook een draagdoek of draagzak voor ik wilde hem niet altijd aan mij ‘geplakt’ hebben als dat niet nodig was. Bij een eventuele tweede komt de box absoluut weer in de kamer, zeker met nog een kleintje in de woning vind ik het heel fijn dat ik de baby veilig weg kan leggen. Toen Fos eenmaal begon te kruipen en te staan werd ik alleen maar meer blij van dit ding.

Uitzet 4 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

Ik vond een babybadje op ‘poten’ ook erg prettig. Wij badderden Fos vrij vaak in zijn slaapkamer en ik kon hem heel makkelijk heen en weer dragen. Er hoeft ook maar een klein laagje water in dus sjouwen met water was ook niet echt aan de orde. De kleine insert in dergelijke badjes vond ik dus ook heel fijn! Dan had ik altijd een hand vrij om hem in te zepen of wat water rustig of zijn lijfje te klotsen. En toen Fos groter werd kon hij zelfstandig liggen in die insert en had de grootste pret! Wij hebben ook geen bad (straks wel!) dus in de eerste maanden maakten wij er veel gebruik van, en nu nog steeds. Douchen met een dreumes vind ik niet handig en Fos vind er niks aan. Dus hij speelt nog steeds in dat badje (die wij nu op de grond zetten) en spattert een eind weg.

Als ik het woord ‘luieremmer’ erin gooi, weet ik al dat heel veel moeders het niet met mij eens gaan zijn maar ik vond het een ideaal ding! En wij wonen/woonden zelfs in een gelijkvloers appartement. Ik stopte de luiers in de emmer (en als je in de eerste weken je kind om de 3 uur verschoond betekent dat ook heel veel luiers) en ik stopte ze dan in de emmer. In de avond knoopte ik de grote zak dicht en gooide ik hem in zijn geheel weg. Handig! Nu gebruik ik hem al máánden niet meer maar voor het begin vond ik het een handig dingetje. #sorrynotsorry

IMG 4437 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

Ik vond een voedingskussen erg fijn in de tijd dat ik Fos borstvoeding gaf maar ook in de tijd daarna toen Fos met de hand de fles kreeg. Lekker die grote wokkel rond mijn en zijn lijfje en lekker zitten. Geen vermoeide armen en ik kon de inhoud verschuiven naar wens.  Ik legde de twee uiteinden ook vaak tegen elkaar zodat er een nestje ontstond waar ik Fos op kon leggen als wij in bed lagen. Veilig bij de dekens vandaan. Ik sliep er trouwens ook mee tijdens mijn zwangerschap en ik vond het zálig. Zonder dat ding kwam ik gewoon niet in slaap. Wat mij betreft een aanrader!

Een Family Fix vond ik geweldig om Fos in te vervoeren. Je klikt je maxi-cosi erop en klaar! Geen gekloot met gordels én ik kon de maxi-cosi er af halen en weer op mijn kinderwagen klikken. Fos sliep ook heel vaak in de auto en ik wilde hem absoluut niet wakker maken door hem uit de auto te halen. En daarmee vond ik dus ook de maxi-cosi adapters voor een kinderwagen een uitkomst. Ik heb gezien bij andere moeders in mijn omgeving, die dit niet hadden, hoe irritant het was om je slapende baby uit zijn maxi-cosi te moeten halen en in de wandelwagen te leggen. Die dan ook koud is. Nee, gewoon van de een naar de ander klikken en klaar. En die adapters zijn drie tientjes, wat mij betreft elke euro waard.

Uitzet 5 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

De Stokke Tripp Trapp is een enorm rib uit je lijf en je vraagt je wellicht af; ‘is hij nou écht nodig?’. Mag ik het zeggen? JA! Natuurlijk is de Ikea stoel als je zoon of dochter wat ouder is, ook prima. Ik vind hem zelfs erg prettig! Maar de Stokke stoel is mooi, stevig en praktisch. Ik heb het dienblad aangeschaft en de ‘newborn set’. Want een wipstoel op tafel vond ik niks en Fos wilde graag erbij zijn tijdens eten. Want dan was vaak zijn huiluurtje en wilde mee loeren. Toen Fos eenmaal vast voedsel mocht krijgen heb ik het dienblad aangeschaft en daar heb ik ook zeker geen spijt van. Geen vieze plakkerige handjes en stukjes op mijn dure eettafel maar lekker op zijn eigen blad. Die stoel is de beste uitvinding ooit, but that’s just my humble opinion.

Ik ben zelf geen typische ‘draagmama’ in de zin van dat ik áltijd overal met Fos in een draagzak of draagdoek liep. Nee, absoluut niet. Maar ja, af en toe wel. Dat vond ik zeer fijn. Geborgenheid voor hem, handjes vrij voor mama. Ikzelf ben dan geen draagdoek fan en heb er meerdere geprobeerd. Ik houd niet van gedoe, ik heb daar het geduld niet voor. Ik wilde ook niet leren sneller te worden, ik wilde gewoon meteen handelen. Dus ik kocht de draagzak van Tula. Dat was denk ik de duurste aankoop die ik ‘zomaar’ deed maar elke euro waard. Klik, klik … ennnn.. klik! Klaar om te gaan.

Uitzet 2 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

Weer een item waar veel verschillende meningen over zijn maar ik vond simpele en klassieke kruiken erg prettig werken. Gewoon goed testen van te voren (een nacht op een krant, dan is het zo duidelijk of hij lek is) en in een mooie hydrofiel wikkelen.

Ik kocht, toen Fos een paar weekjes was, een klein setje met een verschoningsmat voor in de luiertas. Erg handig! Ik vond vaak de ruimtes waarin ik Fos moest verschonen niet hygiënisch en ik vond de plekken waar ik hem moest leggen te hard.

Ik durfde niet goed met Fos te douchen in het begin, ik was te bang om hem te laten vallen. Toen kreeg ik van een vriendinnetje een handschoen die moest zorgen voor grip en dat hielp enorm! Toen durfde ik het wel en ben nog steeds erg dankbaar voor dit cadeau.

Uitzet 3 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

Niet handig/bruikbaar

Welke items vond ik nou totaal niet handig? Ook dat is dus ontzettend persoonlijk maar ook hier heb ik zeker een aantal stukken!

De Tummy Tub.. wat een gruwelijk ding! Ik heb hem met Boris tijdens de kraamperiode uitgeprobeerd en net zo snel weer weggezet. Nee, lekker badderen in het badje vond ik veel prettiger. Ik moest Fos met twee handen vasthouden, kon geen doek pakken of shampoo aanbrengen en ik was als de dood dat ik Fos in het water liet vallen. Ja, echt. Noem het onzekerheid als nieuwbakken moeder, maar ik was daar echt bang voor. Ik kon hem ook nergens opzetten waarbij ik geen ontzettende pijn in mijn rug kreeg. Wij gebruiken hem sinds de kraamtijd als prullenbak want wij hadden er eentje te weinig.

Uitzet 6 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

Navelklemmen. Nooit gebruikt.

Flessenverwarmer, bestaat er iets meer onzinnigs dan dit? Althans, dat vond ik. En wij gaven Fos na 6 weken flesvoeding. Gewoon opwarmen in de magnetron en Bobs your uncle, lekker makkelijk. Zo’n flessenverwarmer duurt een eeuw voordat het warm is en in de tussentijd is je kind helemaal overstuur. Neh, nooit gebruikt.

Zelfde geldt voor een magnetronsterrilisator. Een pan met kokend water, scheutje azijn en gaan met die banaan!

Ik vond een badthermometer ook vrij onnodig. Mocht je er als nieuwe moeder er prettig door voelen dan moet je hem zeker aanschaffen maar gewoon voelen of het water goed is werkt net zo goed. Want vertrouw daar maar op; je voelt het echt wel. En veel kranen hebben een gradenindicator erop, dat maakt het ook onnodig.

Uitzet 7 - Babyuitzet: wat vond ik nou echt handig en wat niet?

En hier komt een hele grote biecht.. Ik vond de overslagrompertjes ontzettend overrated. Dat gesjor aan zijn armpjes.. Ik moest alsnog hem optillen om de andere arm er in te steken. Ja, je vermijd zijn hoofdje maar hoe moeilijk is het nou om het gat met je hand groter te maken en het over het hoofdje te doen? Dat ging mij altijd heel gemakkelijk af en ik raakte zijn hoofdje amper! Maar daar sta ik denk ik alleen in, haha.

Is er ook nog iets wat ik bij een tweede graag zou willen uitproberen wat ik niet had bij Fos? Ja! Ik zou absoluut een ‘nestje’ willen, een Sleepyhead. Lijkt mij hemels! Maar dan leg ik hem alsnog wel in de box, ín dat nestje, haha.

Zo, dat waren een paar van mijn favoriete en minder favoriete producten! Wat vond jij nou ontzettend handig en wat nou absoluut niet?

Liefs,

Elise Joanne