IMG 1425 - Baby's Ritme - Eten, Drinken & Slapen (9 tot 12 maanden)

Ik krijg de laatste tijd veel vragen op Twitter en Instagram hoe het ritme van Fos er nu uit ziet. Onderhand is hij alweer bijna een jaar (!) en is er natuurlijk veel veranderd sinds de laatste keer dat ik zijn ritme behandelde. Vandaag een update maar dan wel eentje waarin ik behandel wat Fos eet, wanneer hij drinkt en hoe – globaal – onze dagen (thuis) er vaak uitzien.

Ik heb in het afgelopen jaar een aantal artikelen geschreven over Fos zijn ritme toen hij vier maanden was, over het maken en geven van de eerste hapjes en het (door)slapen van je baby. Tevens een update rond de 7 maanden en 8 maanden.

Natuurlijk ziet niet elke dag er hetzelfde uit, zijn ritme is niet set in stone zoals dat eigenlijk wel is geweest toen hij een paar maanden oud was. Bij Opa en Oma loopt de dag ook anders dan bij de gastouder en de dagen zien er ook anders uit als wij op pad gaan met hem dan wanneer wij thuis zijn. Ondanks dat zijn de aantal flessen en vaak ook de aantal en lengte van dutjes hetzelfde.

Hieronder eerst een uitgebreide uitleg, met daaronder een verkort schema met de hoeveelheden per fles etc.

IMG 2923 480x640 - Baby's Ritme - Eten, Drinken & Slapen (9 tot 12 maanden)

Onze Dag

Fos wordt vaak wakker tussen 6 en 7 uur in de ochtend. Wanneer hij voor half 7 wakker wordt en begint met babbelen of keutelen in zijn bed dan laten wij hem vaak doen. Wanneer wij ingaan op dat gebabbel in de vroege ochtend en hem dan telkens uit bed halen wordt ‘ie sowieso standaard rond dat tijdstip wakker. Fos is een ritme kind dus dat is dan niet handig. Vaak valt hij na een kwartiertje babbelen weer in slaap en wordt dan wakker tussen 7 en half 8.

Boris verschoont zijn luier en ik neem hem in bed met een ochtendflesje. Vaak proberen wij om de beurten te douchen en vermaak ik mij met Fos totdat hij weer gaat slapen. Zo rond 9 uur krijgt hij nog een vers fruithapje van mijn hand en om half 10 gaat hij weer naar bedje toe.

Hij slaapt dan vaak 1 à 2 uur lang en dan is het tijd voor schone kleren, een verse luier en twee broodjes. Hij krijgt twee grof volkoren boterhammen, genieten! Fos vindt zijn broodje héérlijk. Met korst en al trekt hij de stukjes los en knabbelt er op los. Daarna even een frisse neus halen, lekker naar buiten. Fos heeft energie te over en kruipt en loopt als een malle. Ik moet ook echt hem moe maken en goed uit laten razen door met hem te spelen en iets te ‘doen’. Na 3 uur wakker zijn – zo rond een uurtje of 1/2 in de middag – is het weer tijd voor bedje.

IMG 2630 640x480 - Baby's Ritme - Eten, Drinken & Slapen (9 tot 12 maanden)

Fos slaapt dan vaak meerdere uren, in de regel zo’n 2 tot 2,5 uur. Mits je stil bent en geen lawaai maakt waar hij wakker van kan worden. Ik houd mij dan ook muisstil als hij slaapt, haha. De rest van de middag spelen wij of gaan wij op bezoek bij een vriendin of familielid. Fos kan wat zeurderig zijn – vooral in zijn sprong – na half 5 dus dan is het fijn om op pad te zijn. Na zijn dutje krijgt hij een ‘snack’.

Om half 6 staat er een warme hap klaar of eet hij met ons mee als ik ‘kindvriendelijk’ heb gekookt en wij op tijd moeten eten. Ik kook geen doorsnee AVG’tjes over het algemeen en ik gebruik veel kruiden dus eet Fos vaak iets meer doorsnee. Als toetje een bakje kwark of magere yoghurt. Fos vindt over het algemeen vrijwel alles erg lekker, het is net een klein vuilnisbakje, haha.

Rond kwart over 6 gaat hij in bad, lekker dobberen en spetteren. Dan is het tijd voor zijn pyjama en nog een klein flesje alvorens hij naar dromenland vertrekt om 7 uur.

Ritme

07:00 – Papfles – 150 CC gemaakt met 2 scheppen havermout, 4 scheppen Omneo en 1 schep JBPM;
09:00 – Verse fruithap (mengsel van banaan, appel, bessen, frambozen, kiwi etc.) + water;
09:30/11:00 – Dutje;
12:00 – Twee boterhammen met beleg zoals stroop, pindakaas, boter, jam, kaas etc + water;
14:00 – Flesje – 110 CC gemaakt met 2 scheppen Nutrilon, 1 schep Omneo en 1 schepje JBPM;
14:00/16:00 – Dutje;
16:00 – ‘Snack’ zoals een halve banaan, een kiwi in stukjes, rijstwafel of een koekje van ‘de kleine keuken’ + water
17:30 – Avondeten – combinatie tussen vlees, groente, rijst/pasta/aardappelen. Met de pot mee of een lekker hapje speciaal voor hem;
18:00 – Badderen;
18:30 – Flesje – 80 CC gemaakt met 1 schep Omneo, 1 scheo Nutrilon en een half schepje JBPM;
19:00 – Slapen!

IMG 2016 e1481473469459 - Baby's Ritme - Eten, Drinken & Slapen (9 tot 12 maanden)

Even een aantal losse opmerkingen

Fos drinkt graag water naast zijn flesjes. Hij krijgt dan een klein flesje met een speen 2 (vanwege zijn relflux geen speen 3 op dat flesje, want er zit geen JBPM in) en drinkt zo 300 ml water weg op een dag. Wij proberen sinds een paar maanden zijn flesje weg te halen tijdens het eten en hem water uit een glas/beker te geven. Dit gaf eerst een enorme kliederboel maar gaat steeds beter! Hij drinkt nu enorm goed en dit wordt ook aangeraden om te doen voor zijn spraakbevordering en de werking van de spieren in zijn mond. Wij geven Fos dus geen tuitbeker, dit is niet nodig. Ik heb gelezen dat dit slecht kan zijn voor de tanden en ik vind het onnodig hem weer van iets af te moeten krijgen terwijl wij ook prima meteen over kunnen gaan op ‘normaal’ drinken.

Er zit over het algemeen altijd 2 uur tussen zijn slaapjes in de ochtend en in de middag hanteren wij 2,5/3 uur. Eerder werkt niet, dan ligt meneer te spelen in bedje. Na 2,5 uur begint hij in zijn oogjes te wrijven of juist héél druk te doen. Dat is het teken; hup naar bedje!

In het weekend slapen wij allemaal uit en gaat hij vaak later terug naar bed omdat tussendoor Boris vaak boodschapjes met hem gaat doen. Dan verschuift ook zijn ritme natuurlijk. Hij gaat dan pas rond half 11/11 uur slapen en slaapt dan langer (3 uur) en doet nog een klein dutje in de middag indien nodig van een half uurtje, zo rond half 5.

Fos krijgt Omneo vanwege zijn stoelgang, het is een moeizame poeper. Daarnaast krijgt hij kindicol. Met deze combinatie heeft ‘ie een goed poepritme en geen pijn bij ontlasting. Tevens krijgt Fos natuurlijk nog JBPM (Johannes Brood Pitmeel), want dat is nodig voor zijn reflux. Water houdt ‘ie goed binnen mits het in een kleinere speen gegeven wordt. Zijn normale melkflesjes krijgt hij met speen 3 waar ook altijd een schepje JBPM inzit. Zolang hij nog melkflesjes krijgt zal er nog een klein beetje JBPM in worden gemengd. Zijn ochtendfles wordt gegeven met speen 4.

Fos is een hele goede eter, hij moet in zijn sprong zitten of écht ziek zijn wil hij niet verorberen wat ik hem geef. Hij heeft dat ook echt nodig, hij beweegt enorm veel namelijk.

Als Fos wakker wordt rond 3 uur of eerder dan krijgt hij van mij om half 4 nog een klein flesje met 2 schepjes. Anders is het namelijk te lang om vol te houden tot het avondeten en van een snack tussendoor kan je niet uitbundig blijven kruipen en spelen natuurlijk.

Hopelijk hebben andere moeders wat aan het weten van ons ritme! Of vind je het wellicht leuk om te zien als vergelijkingsmateriaal. Er is geen ‘juist’ pad om te belopen als het gaat om slapen en eten, ieder kind is namelijk anders. Dit werkt voor ons, dit heeft Fos nodig.

Liefs,

Elise Joanne