Een baby een prijzige aangelegenheid? Jullie vertellen!

Afgelopen week was in in het gezelschap van een paar hele leuke vrouwen, vrouwen die nog geen moeder waren maar dat in de toekomst wel hopen te worden. En als je dan in de aanwezigheid bent van andere moeders gaat het al snel over luiers, flesjes en de kinderkamers. Al snel kwam de opmerking; ‘maar is een kind krijgen niet vreselijke duur?’. Is dat ook zo? Ik vroeg het jullie en zette mijn eigen kosten ook op een rijtje!

Ik geef meteen maar even de tip voor de Prenatal Mama Mazzeldagen (niet gesponsord, zag het gisteren toevallig voorbij komen) en hierbij krijg je 20% tot en met 40% korting op héél veel merken! Ik zou daar zeker even een kijkje nemen als je nog wat nodig hebt.

Er komt al snel heel veel kijken bij een kindje krijgen. Want je hebt een bedje nodig, een goede autostoel, het liefst een fijne kinderwagen van merk Pietje en toch ook die leuke lakentjes van merk Jantje. Oh, en die kleertjes van dat ene hele dure merk Cato is toch ook wel heel tof! Rompertje hier, mooi dekentje daar en je ben goed op weg om een goudmijn uit te geven.

Een baby een prijzige aangelegenheid? Jullie vertellen!

Dat hoeft natuurlijk niet, je kan het zo duur maken als dat je zelf wil. Er zijn wel een aantal dingen die sowieso elke maand terugkomen en dat zijn in ieder geval de luiers. Je draait ook regelt meer wasjes met al die vieze hydrofiele luiers en ondergepoepte rompertjes en als je flesvoeding geeft dan heb je natuurlijk ook een voorraad poeder nodig.

Je hebt standaard een kinderwagen, bedje en maxi-cosi nodig en dan kan al snel een paar duizend euro worden. Maar nee, dat hoeft niet! De kinderwagen hoef je namelijk niet van dat ene merk nieuw te kopen, Marktplaats staat vol met aanbiedingen van goede wagens die echt nog een ronde of twee mee kunnen. Dat scheelt al gauw honderden euro’s. Vaak is dat ook de duurste aankoop, de kinderwagen. Bij ons in ieder geval wel want wij hebben een nieuwe gekocht maar dit had niet gehoeven. Vaak hebben grote babyzaken wel geanticipeerd om ouders die graag een nieuwe kinderwagen willen en maken ze dan een goede deal. Wij hebben bijvoorbeeld de Mutsy Evo kinderwagen maar kregen daar dan wel in dezelfde aanbieding de ‘bak’, het zitje en de maxi-cosi bij. Dan was de autostoel ook maar meteen geregeld.

Een baby een prijzige aangelegenheid? Jullie vertellen!

Aan Fos zijn babykamer hebben wij heel veel liefde en aandacht besteed. Elke week kochten Boris en ik samen iets voor de kinderkamer, zo’n 8 maanden lang. Dat was ons gezamenlijk project en daar hebben wij enorm van genoten, dat maakte het meer ‘echt’ voor ons en wij vonden het heerlijk om dit te kunnen doen. Zijn commode was een kast die bij ons in de slaapkamer stond en het enige wat wij nog hebben gedaan is een paar leuke knoppen gekocht en taadaa! je hebt een gecustomizde commode. Fos zijn bedje komt van de Ikea en die was nog geen honderd euro. Het matrasje was dan wel weer duurder want dat vonden wij belangrijk. Zijn kledingkast is onze pronkstuk en ondanks dat hij tweedehands, het duurste stuk. Ik had een bepaald beeld bij zijn kamertje qua stijl

Een baby een prijzige aangelegenheid? Jullie vertellen!

Wij hebben zelf eigenlijk een mix gemaakt tussen mooie budget items, tweedehands spullen en nieuwe aankoopjes. Ik ben los gegaan op babykleding en ik heb daar geen moment spijt van gehad. Maar ja, daar zit klauwen met geld in. Je kan ook prima de Zeeman leegroven met leuke kleding als je niet iemand in je omgeving hebt die je tweedehandsjes kan verschaffen. Je hoeft niet tien pakjes te kopen in allerlei kleuren van hetzelfde merk. Je hoeft niet 7 verschillende mutsjes, eentje voor bij elke outfit van de week, te hebben. En ook heus niet die hele dure hydrofiele luiers met de waanzinnig gave printjes want, let’s face it, ook daar komt poep op. Maar ik kocht het wel en ik had het reuze naar mijn zin!

Een baby een prijzige aangelegenheid? Jullie vertellen!

Ik denk dat wij zo’n €5000 verder waren toen Fos eenmaal bij ons was. Wat een absurd bedrag eigenlijk he? En wij hebben dus echt niet heel gek gedaan, er staan bij ons geen merkmeubelen in Fos zijn kamer. Wel is alles met aandacht uitgezocht en hebben wij niet heel strak beknibbeld maar ook absoluut niet met de creditcard lopen zwaaien in elke winkel die ik tegen kwam. De kinderwagen en toebehoren zorgde voor de grootste knal, dat was bij elkaar zeker wel €1500 (inclusief autostoel), zijn kamer zelf met alle meubelen zo’n €1200 en zo’n €2000 aan kleding en toebehoren. Daarmee bedoel ik de tummy tub, aankleedklussen, hoezen, dekentjes, knuffels, mutsjes, rompertjes, zalfjes, box en boxkleed, smeersels en wipstoel en al het andere wat je kan bedenken.

Op een rijtje:

Mutsy Evo Kinderwagen + autostoel – €1500
Mutsy Nexo Kinderwagen – €0 (gekregen)
Bedje + matras – €200
Commode – €20 (kast hadden wij al, alleen de knoppen)
Kledingkast €250
Stoel €250
Accessoires kinderkamer – €350
Gordijnen + verf – €100
Kleding – €750
Lakens, dekens en hydrofielen €350
Geboortekaartje – €250
Speelgoed – €250
Stokke Tripp Trapp – €100 (basis gekregen)
Box + boxkleed – €400
Spenen, luiers en smeersels – €200
Wipstoel Chicco – €60
Wipstoel Nuna – €0 (gekregen)

*Sommige producten heb ik een linkje gegeven zodat je kan zien welke items het zijn. Ik weet niet meer van elk product waar het vandaan kwam of het is een te algemene groep. Ik zie dat ze op de sommige Mutsy Evo’s en Igo’s nu 40% korting hebben bij de Mazzeldagen die ik hierboven noemde, dat is echt een goeie korting. De Mutsy Nexo heeft nu ook 10% korting met de code mazzel.

Een baby een prijzige aangelegenheid? Jullie vertellen!

Ik vroeg ook aan jullie op social media waar het meeste geld naar toe ging en of alles nieuw aangeschaft was of tweedehands. Wellicht net zoals bij een een leuke mix of misschien heb je alles wel gekregen van je broer of zus die niet meer aan een derde begonnen. Leuk om alle verschillende verhalen te lezen! En hoe heb jij het aangepakt?

Wat ik sowieso wil meegeven aan de (nieuwe) moeders; maak gebruik van aanbiedingen bij de Wehkamp en Bol.com voor de luiers (ik koop daar áltijd Pampers voor een leuk prijsje in bulk) en zaken zoals Babypark voor acties met een kinderwagen of zoals nu bij de Prenatal. Wij hebben zelf de kinderwagen met alle toebehoren en de autostoel in een leuke aanbieding gekocht bij de eerst genoemde zaak maar Prenatal overtreft die korting zie ik.

Ik zal binnenkort een artikel schrijven over welke producten ik nou wel of niet gebruikte tijdens de eerste paar maanden. Wat vond ik nou écht fijn en wat heb ik eigenlijk amper gebruikt?

Liefs,

Elise Joanne