fotoshoot 17 - Als moeder kiezen voor jezelf; 'momguilt'

Het bekende fenomeen ‘momguilt’. Als we elkaar als moeders niet onderuit schoffelen omtrent de keuzes die we maken, dan doen we het zelf wel. Werken terwijl je kinderen hebt, je hoort toch dan en nacht bij ze te zijn? Ik sta in dienst van mijn kinderen, altijd. Maar moet dat ook? Van wie? Ik wil graag werken, ik wil graag af en toe een avondje op pad met manlief. Ik wil graag keuzes maken die goed zijn voor mijn gezin maar ook voor mij. En toch, toch voelde ik mij daar wel eens rot onder. Marije de Haas, toegepast psychologe en coach, heeft mij enorm goed begeleid aan het einde van het vorige jaar. Ik maakte eindelijk keuzes voor mijzelf, opdat ík er ook beter van mocht worden. Zij heeft het vandaag over ‘momguilt’. Een must read voor elke moeder.

Toen ik vorig jaar december niet meer recht uit mijn doppen wist te kijken van stress, drukte en alle ballen niet meer hoog wist te houden was het tijd om hulp in te schakelen. Dat deed ik en mijn antwoord bleek Marije de Haas van MomPoint te zijn. Deze geweldige vrouw, slimme tante en succesvolle toko-runner van Mompoint hielp mij te realiseren wat ik belangrijk vind. Waar draait het nou precies om? Zij gaf mij enorm waardevolle inzichten. Tijdens zes intensieve, eerlijk en duidelijke één op één sessies is er een wereld voor mij open gegaan. Elke dag naar deze nieuwe waarheden handelen is niet altijd makkelijk maar het realiseren is een stap in de juiste richting. Na mijn gesprekken met haar ben ik begonnen aan een nieuwe studie, zonder haar had ik het wellicht niet gedurfd. Ik werk een dag in de week minder, mijn mobiel staat altijd op stil, ik verplicht mijzelf niet meer tot idioot lange avonden achter de laptop en als ik bij de kinderen ben, dan ben ik écht bij de kinderen. Alleen al daarvoor ben ik haar dankbaar. Op mijn verzoek heeft ze onderstaand artikel geschreven, over een onderwerp wat ik zéér belangrijk vind. Kiezen voor jezelf. En nee, dat gaat niet ten koste van anderen, het is ten behoeve van jou als mens. Mocht je ook geïnteresseerd zijn in deze sessies, dan kan hier kijken.

fotoshoot 21 5244x7866 - Als moeder kiezen voor jezelf; 'momguilt'

Marije de Haas – MomPoint

Een tijdje terug was ik bij een goede vriendin op bezoek. Terwijl onze kinderen aan het spelen waren met vrijwel al het speelgoed dat er in de kasten lag, dronken wij een (warm!) kopje koffie.

“Ik ga me inschrijven voor die opleiding”, zei ze plotseling. Toen ik de twinkeling in haar ogen zag, gecombineerd met een voorzichtig enthousiasme werd ik warm van blijdschap.
“Het wordt zwaar, en ik heb geen idee hoe ik het allemaal moet gaan doen met 3 kinderen, maar ik ben er gewoon zo enorm aan toe.”
Plotseling veranderde de twinkeling in haar ogen naar een bezorgde en bedenkelijke blik. “Ik weet dat mijn kids voldoende voor me zouden moeten zijn, maar dat zijn ze niet. En ik schaam me om het te zeggen.. Maar ik ben gewoon toe aan iets voor mezelf. Ik heb iets voor mezelf nodig.”

Terwijl ik me door deze woorden verslikte in mijn koffie,  nam ik mezelf voor dat dit één van de onderwerpen zou gaan worden waar ik me in 2019 sterk voor wilde gaan maken.

So here we are.

Let’s talk about momguilt!

Laat ik mezelf eerst even kort voorstellen (tja, wie ben ik nou om jou iets te leren/vertellen?): Mijn naam is Marije de Haas. Toegepast psycholoog en balansspecialist. Met mijn bedrijf MomPoint begeleid ik moeders naar een betere balans tussen werk, gezin en tijd voor zichzelf. Ik vind wetenschap en psychologie fantastisch, maar dan wel verpakt in begrijpelijke taal.

Kleine disclaimer: ik heb niets (ik herhaal: ik heb niets) tegen thuisblijf moeders. Sterker nog: ik heb diep respect voor ze. Ik vind dat iedere vrouw moet doen waar zij zich goed bij voelt en wat haar gelukkig maakt. Of dit nu naakt en in de handstand je huishouden doen of alles uitbesteden aan een schoonmaakster is. Of dit nu 24/7 met je kindjes doorbrengen of fulltime carrière maken is: go for it. In dit artikel wil ik me echter richten op de werkende en studerende moeders onder ons. Of de moeders die dit wel zouden willen, maar deze stap nog niet hebben gemaakt.

fotoshoot 27 - Als moeder kiezen voor jezelf; 'momguilt'

Moeders horen nou eenmaal fulltime bij hun kinderen te zijn

Laten we even terug gaan in de tijd. Nog niet eens zo heel lang geleden was het inderdaad de normaalste zaak van de wereld dat vrouwen zorgdroegen voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Toevallig stuitte ik laatst op een oud krantenartikel waarin stond:

‘De vrouw heeft haar man goed te verzorgen. Dat beteekent niet allen, dat zijn kleeren onderhouden worden, zijn sokken gestopt en dat hij op tijd zijn eten krijgt. Er moet gezelligheid en rust zijn in de woning, als de man moe van het werk en de drukte overdag thuis komt. De vrouw moet dan klaar zijn met haar dagelijksch werk en alles zoo gezellig mogelijk gemaakt hebben voor de ontvangst van haar man. Dan niet dadelijk beginnen over huishoudelijke en zorgtaken voor de kinderen, maar eerst de man laten vertellen over de wederwaardigheden van den dag.’

Wauw. Wat zijn wij vrouwen van ver gekomen!

Inmiddels is deze traditionele rolverdeling niet meer van nu. Het is nu de normaalste zaak van de wereld dat ook wij vrouwen studeren en werken. De zorgtaken en huishoudelijke taken worden steeds meer verdeeld en mannen en vrouwen zijn steeds meer een gelijke (ik weet het, we zijn het altijd al geweest, maar op sommige gebieden hebben we nog een lange weg te gaan. Neem bijvoorbeeld die welbekende paygap).

Hoe kan het dan toch dat wij (en niet onze mannen) ons zo schuldig voelen zodra wij dingen voor onszelf doen of werken?

Wij mensen doen graag wat hoort. Dat is veilig. Dat doet iedereen. Zodra je dingen doet die ‘anders’ zijn, dan vinden andere mensen daar wat van. Dat is eng. Althans, dat is wat ons brein denkt. Die vermijdt dit soort situaties gewoon graag.

Als er iets is wat wij moeders graag goed willen doen, dan is dit wel het moederschap en de opvoeding van onze bloedjes. En nog niet zo lang geleden hoorde het zo dat moeders zorgden voor de verzorging van het huishouden en de opvoeding.

In de eerste 7 jaar van ons leven wordt er een belangrijke basis gelegd op het gebied van overtuigingen en normen en waarden. Als jij vroeger bent omringt door vrouwen die altijd thuis waren met de kinderen dan is dat jouw ‘normaal’. Op het moment dat jij dan gaat werken, gaat dit in tegen jouw persoonlijke ‘normaal’. Dit zorgt voor negatieve emoties en die welbekende momguilt. Want: ben ik wel een goede moeder als ik ga werken? Ben ik er wel genoeg voor ze?

Inmiddels zijn we al heel ver gekomen. Maar we zijn er nog lang niet. Onbewust worden de traditionele rolverdelingen in standgehouden door o.a. de media. Zo las ik laatst een interessant stuk over een hele bekende vraag die vaak wordt gesteld aan vrouwen ‘aan de top’: hoe houden zij de balans houden tussen werk en gezin? Hoe combineren zij dit? Niks mis met die vraag. Maar laten we eens eerlijk zijn: hoe vaak wordt deze vraag gesteld aan mannen? Juist. En daar gaat het dan wel weer mis. Door dit soort vragen enkel te stellen aan moeders, wordt het signaal gegeven dat wij blijkbaar de eindverantwoordelijke zijn op het gebied van opvoeding en huishouden. En dat is best een zware bal om hoog te houden wanneer je ook gewoon werkt.

Momguilt wetenschappelijk omver werpen

Ga ik je in één artikel volledig van je momguilt afhelpen? Nee, waarschijnlijk niet. Maar de wetenschap heeft al flink wat onderzoek gedaan naar dit onderwerp en ik hoop dat je door deze kennis dit gevoel wat vaker (en gemakkelijker) van je af kunt zetten. Dat je hierdoor wellicht die (gedroomde) stap neemt om weer te gaan werken en/of studeren.

  1. Voorbeeld doet volgen

Uit een onderzoek van Harvard Business school onder 31.478 volwassenen in 24 landen, kwam dat dochters van werkende moeders – in de meeste gevallen – hogere salarissen verdienden en hogere, leidinggevende functies hadden in vergelijking met de dochters van thuisblijfmoeders. De mannen waarvan hun moeder buitenshuis werkten vinden het normaler om zorg te dragen voor familie en hun steentje bij te dragen in het huishouden.

Weet dat jij een grote rol hebt in het ‘normaal’ voor jouw kinderen! Wat wil jij ze meegeven? Wat voor voorbeeld wil jij zijn? Persoonlijk vind ik het super belangrijk om mijn dochters mee te geven dat zij alles kunnen bereiken als ze er hard voor werken. Dat ze al hun dromen achterna mogen gaan. Dat je ook als vrouw en moeder ambities mag hebben. En dat kan ik ze enkel meegeven door het zelf te doen. Kinderen luisteren niet naar wat je zegt, maar ze luisteren naar wat je doet.

        2.  Kwaliteit boven kwantiteit

Als moeder verkies ik kwaliteit boven kwantiteit. Op het gebied van opvoeding, spullen, vrienden.. En niet alleen ik, maar heel veel onderzoeken zijn het met me eens over de kracht van kwaliteit. Zo is uit menig onderzoek gebleken dat het niet gaat om de tijd die je doorbrengt met je kinderen, maar om de kwaliteit (hierover gaat toevallig ook mijn meest populaire podcast aflevering.

Stel: je werkt 1 dag per week. Dan ben je dus veel meer thuis met je kinderen dan wanneer je 5 dagen per week werkt. Echter: voor kinderen is de kwalitatieve aandacht belangrijker dan de hoeveelheid aan uurtjes die je fysiek aanwezig bent. Dus stel jezelf niet de vraag: werk ik teveel? Maar: hoe aanwezig ben ik op het moment dat ik met mijn kinderen ben?

Gratis video training in je mailbox

Momguilt, balans.. Er is zoveel over te vertellen! We denken vaak dat het nou eenmaal is zoals het is. Maar weet je? We hebben zoveel meer invloed over ons denken en voelen dan we beseffen. En omdat ik dit jaar zoveel mogelijk moeders wil begeleiden naar meer regie over balans en meer kennis over onderwerpen als momguilt heb ik een tof cadeautje: een  Iedere dag ontvang je een waardevolle videotraining in je mailbox (klik hier!). In 3 dagen leer ik je over de basis van balans, hoe we meer kunnen loslaten en genieten en hoe we kunnen dealen met momguilt. Zodat jij relaxter de vakantie in gaat! Helemaal gratis en voor niets.

Want lieve mama, jij verdient een leven vol balans en happiness.

Marije