Wat zou ik doen met een miljoen?

Een tijdje geleden had vriendinnetje Aranka haarzelf een vraag gesteld, ‘wat zal ik doen met 1 miljoen?’. Ik vond dat super leuk om te lezen én het zette mij aan het nadenken. Wat zou ik eigenlijk doen met zo ontzettend veel geld? Wat zou jij doen met 1 miljoen?

Kies ik voor luxe, kies ik ervoor om het te doneren, kies ik ervoor om het te beleggen? Boris en ik stellen onszelf deze vraag elk jaar één keer. Altijd op 31 december. Waarom dan? Wij hebben dan, net zoals duizenden Nederlanders, staatssloten. Altijd twee halve loten, elk jaar weer. En dan, rond een uur of half 12 vlak voor nieuwjaar, stellen wij onszelf de vraag wat wij met zoveel geld zouden doen.

Wij hebben natuurlijk recentelijk een huis gekocht. Hadden wij dan een andere woning gekocht? Nou, ik denk het niet.  Wellicht hadden wij dat ene duurdere huis verder in de wijk gekocht, dat kan. Of wij waren alsnog voor deze gegaan en de uitbouw die wij willen doen over een aantal jaren, zou dan sneller gerealiseerd worden. Sowieso had het geen huis hoeven zijn van een half miljoen (de maandlasten alleen al, horror!) of een hele dikke villa. Wel een huis in Zwolle, dat absoluut. Of een vakantiehuis in Zeeland..

Ik zou dan ook meteen mijn inrichting veranderen. Toch die ene duurdere bank kopen en dat veel te dure bankje voor op mijn kantoor. Of die hele grote prachtige inloopkast waar ik altijd al van heb gedroomd.

Wat zou ik doen met een miljoen?

Toch denk ik dat het eerste is wat ik wil doen met dat geld, winkelen is! Niet absurd veel maar gewoon de stad in en lekker eens kopen wat ik allemaal op mijn wensenlijstje heb. En nee, geen hele dure merken maar gewoon items die ik mis in mijn kast of die ik graag nog zou willen hebben. Die ene paar laarzen die ik normaliter net te duur vind om ‘zomaar’ te kopen bijvoorbeeld. Of mijn hele servies in één keer vervangen, ook zo iets. Een heel goed koffiezet-apparaat voor Boris bijvoorbeeld of dus die nieuwe leren bank. Ik zou een tas van Smaak Amsterdam kopen, die ene die ik al maanden op het oog heb. Items die ik nu niet zou kopen omdat ik het te duur vind of omdat er geen goede reden is om zoveel geld uit te geven aan mijzelf.

Ik zou ook met familie uit eten gaan. In ieder geval met Boris en met Fos en Boris. Ik zou wel een keer naar de Librije willen met hem, dat lijkt mij waanzinnig! Of ik boek een gezichtsbehandeling en een lekkere massage, gewoon omdat het kan.

Een andere auto. Ik ben dol op Hector, hij is mijn kleine stevige barrelbak. Niks mis met Hector maar hij is niet héél fantastisch natuurlijk. Een prima ding als eerste autootje maar als ik dan toch een nieuwe kan kopen dan graag. Eentje waar ik meer in kan doen, die wat minder geluid maakt (lees, die niet herrie maakt alsof 10 vliegtuigen tegelijkertijd opstijgen) en die gewoon comfortabeler en mooier is. Ik zou voor Boris een Volvo Polar kopen, dat is een auto die hij altijd al graag heeft willen hebben. Ik vind zelf de Opel Mokka wel wat na mijn ervaringen vorig jaar of een BMW-tje. Het liefste de BMW 118D. Die is alsnog klein dus dan zou er een tweede grotere bij moeten natuurlijk maar he, dat kan dan met zoveel geld.

Ik zou ook leuke cadeaus voor dierbaren kopen, iets klein of groots wat zij altijd al wilden hebben.

Ik hoef niet perse een wereldreis te maken, waar moet ik de tijd vandaan halen? Je werk geef je niet op als je een miljoen wint, daar is het dan weer te ‘weinig’ voor lijkt mij. Maar ik zou wel een vakantie boeken. Een gezinsvakantie met zijn drietjes, het liefste naar Denemarken, Curaçao of Italië. Of gewoon weer Frankrijk omdat wij daar zo dol op zijn. Ik zou ook een vakantie met Boris alleen willen. Niet te lang, gewoon een aantal dagen naar een prachtige stad zoals Berlijn, New York of naar een soort paradijs op aarde in de Atlantische Oceaan. Omgeven door palmbomen, witte stranden en houten huisjes met een zwembad in de zee. Gaaf!

Wat zou ik doen met een miljoen?

Ik zou absoluut geld doneren aan een aantal goede doelen. Kadera bijvoorbeeld, het doel waar ik alle producten heen doe die ik niet gebruik elk kwartaal. De kerk waar ik lid ben zal zeker een grotere bijdrage krijgen dan normaal en ik vind lokale stichtingen of organisaties zoals de dierenambulance Zwolle ook wel een goeie. Er zijn vast ook vrienden en familie die een financiele bijdrage kunnen gebruiken en hoe mooi is het dan dat je je dierbare kan helpen?

En de rest gaat op de spaarrekening (of in een belegging), dat lijkt mij heel verstandig. Ik zou ook absoluut niet het geld op maken, daar is het veel te veel voor en dat lijkt mij te absurd voor woorden. En als je al deze dingen die ik hierboven beschreef al aanschaft, dan zal je vast niet heel veel over houden, haha.

Maar doe je het ook echt allemaal?

Ik denk dan toch dat je uiteindelijk keuzes maakt. Dat je kiest voor dat ene huis dat je sowieso had kunnen betalen maar met een uitbouw en nieuw meubilair. Een andere auto sowieso, maar dan wel een stabiel tweedehandsje. Een middag winkelen zal er vast ook komen maar met een maximaal bedrag van €5000. Die reis en dat etentje zie ik dan ook wel voorbij gebeuren maar ook daar zitten grenzen aan. Ik zou dan toch liever kiezen voor hier en daar wat leuks en wat moois, maar ik zou niet ineens een groot gat in mijn hand hebben. Ik ben altijd veel te bang geweest geen geld te hebben, geen spaargeld en wel de wasmachine kapot. Ja, geld zal uitgegeven worden maar ik denk dat áls het ons ooit overkomt wij er toch verstandiger mee omgaan dan gedacht.

Wat zou jij doen met een miljoen?

Liefs,

Elise Joanne

Foto’s via Shutterstock