IMG 7728 768x1024 - Zo, hoe was januari?

Ik ga elke maand even terugkijken hoe de afgelopen maand ging. Wat speelt er, wat loopt er? Wat ging goed? Vandaag heb ik het sowieso over de basisschool, BSO & TSO. Ook over onze financiën en gezette doelen en of ik mij eindelijk heb ingeschreven bij de sportschool.. Een re-cap van de maand januari!

Tripje Basisschool

Als eerste hoe het ging met Fos en z’n eerste tripje naar school! Ik schreef een paar weken geleden het artikel; ‘Maar Mama, ik wil helemaal niet naar school!‘ en hoe ik besloot met Fos langs te gaan om een beetje angst weg te kunnen nemen. Ik nam contact op met de meester en wij mochten op een ochtend gewoon langskomen, geen enkel probleem. Fos kreeg een rugtasje mee en wat eten en drinken want de andere kindjes zouden een pauze momentje hebben.

Fos had er zin in, dat was al enorm fijn! We liepen de klas binnen, hij gaf de meester een hand en ging op een stoeltje zitten in het kringetje met de andere kindjes. Rugtasje ging open, hij zetten z’n bekertje en trommeltje neer en begon braaf de snack op te eten die ik mee had gegeven. Hij zat er alsof het nooit anders is geweest. Ik knapte uit elkaar van trotse moedergevoelens! Terwijl de kindjes speelden heb ik een tijd gepraat met de meester en Fos geobserveerd. Na een uurtje gingen de kindjes samen buiten spelen en was het voor ons tijd om te vertrekken.

In de auto vroeg ik aan Fos wat hij van deze ontmoeting vond. Hij antwoordde; ‘leuk mama! Maar ook spannend. Beide. Maar dat mag. Toch?’. De schat, de allerliefste schat! En zeker mag dat beide lieve jongen. Hij vond het ook echt wel spannend maar daar was tijdens de ontmoeting niks van te merken.

De ontmoeting heeft énorm geholpen. Hij heeft veel minder vragen, is veel minder angstig omtrent school en heeft het er op een zeer positieve manier over. Ook als een voldongen feit, hij zegt niet meer ‘als ik ga’ maar ‘wanneer ik ga’.

BSO & TSO

Dus, dat getackeld! En toen stond de BSO en TSO nog op het lijstje. Tijdens mijn gesprek met de meester kwam ik erachter dat er ook zoiets bestaat als TSO; ‘tussenschoolse opvang’. Ik had geen idee! Vroeger, toen ik als een klein eitje op de basisschool zat was het gebruikelijk dat de meester of juf bij ons in de klas bleef en wij na een half uur buiten gingen spelen. Ik weet eigenlijk niet beter. Er gingen ook heel weinig kinderen naar huis toe, vrijwel iedereen bleef op school. Op Fos z’n school – en ik gok ook bij vele andere scholen – is het gebruikelijk dat de meester of juf echt pauze gaat houden – terecht ook! – en dat opvangpersoneel of vrijwilligers (vaak moeders van de kinderen) bij de kinderen komen zitten en eten. Ah, dat wist ik dus niet! En daar betaal je dus ook voor, dat wist ik ook niet. Maar, onderhand aangevraagd en geregeld. Op drie dagen krijgt Fos TSO, de andere dagen – woensdag en vrijdag – de kortere dagen voor de kleuters zijn Boris en ik er want die dagen worden onze ‘papadag’ en ‘mamadag’.

Dan BSO want dat moest ook geregeld worden. We zijn daarmee wat aan de late kant – voor mijn doen – omdat we nog niet zeker wisten of BSO een optie was voor ons. Maar hoe dan ook komen wij er niet onderuit en als Fos vanaf het begin meteen dit meepakt zal ook dit erbij hoort. Vrijwel ieder kindje in zijn klas gaat en van vriendinnen met kinderen weet ik hoe leuk deze bewuste BSO is. Fijn! Hij zal maar twee dagen gaan, de andere dagen zijn dus dagen dat Boris en ik vrij hebben genomen en op maandag heb ik gewoon een kortere werkdag en even tijd alleen met hem. Ik kijk er nu al naar uit!

Griepje

De maand januari bestond eigenlijk vooral uit ziek zijn, opknappen en heel veel slapen. Onderhand ben ik zeker weer beter maar de nasleep van de griep is echt een .. b*tch moet ik zeggen. Ook omdat ik – onnodig – antibiotica heb genomen en de genomen próbiotica niet tegen die aanval opgewassen is geweest. Komt allemaal wel weer goed, ik ben dus nog steeds een beetje off-key maar wel gewoon aan het werk. Sociale afspraken heb ik hier en daar maar houd ik tot een minimum want ik ben gewoon erg snel moe.

Sporten

Ik heb dus ook mijzelf nog niet ingeschreven voor de sportschool en dat is maar een klein beetje ‘ik wil niet!’ en een groot deel griep. Het staat echt op het lijstje voor februari, ik beloof het! Over een maand weten we of ik mij aan mijn beloften houd..

cadeautjes

Voor Fos zijn we ondertussen bezig met cadeautjes. Hji wordt natuurlijk vier jaar over een maand en hij krijgt voor zijn verjaardag een grote(re) fiets. De Cars-fiets van vorig jaar was heel bewust gekocht voor een jaar, hij had er toen veel baat bij en plezier van dus het is geen miskoop geweest. We bewaren hem nu voor Hazeltje. Hij is wel echt te klein geworden en Boris zal straks meer met de kinderen naar de opvang en school fietsen dus Fos is toe aan een grotere. Nu nog op zoek naar de juiste! Het liefste van Marktplaats want die krengen zijn al duur genoeg vind ik.

Knaken

Over knaken gesproken! Ook deze maand, dit kwartaal en eigenlijk heel jaar hebben wij de hand op de knip. Daar schreef ik over aan het begin van de maand. Hoe gaat het daar mee? Nou, best goed! En dat komt omdat ik ziek ben geweest, haha. Je kan geen geld uitgeven aan leuke dingen als je ziek bent, ideaal! Ja, je kan online shoppen maar dat doe ik al maanden niet meer dus ik heb de verleiding gemakkelijk kunnen weerstaan.

Qua boodschappen hebben we ons doel van €400,- overschreden maar dit was eigenlijk een bewuste keuze; het is goedkoper luxere boodschappen te doen voor een fijne borrel dan ergens buiten de deur borrelen of te eten. Dus voor deze categorie werden de kosten hoger dan gepland maar voor de andere categorieën zoals ‘eten extra’ en ‘extra’ zijn we netjes binnen de lijntjes gebleven, hoera! Wel zat het er bij de categorie ‘extra’ wat aan de randjes van wat mocht omdat er meer huishoudelijke producten zoals wasmiddel en luiers nodig waren. Al met al geen verkeerde maand, op naar een nog betere!

Zo, dat was mijn samenvatting van de maand januari. Hoe is het met jullie? Hoe gaat het met de financiën en gezette doelen die je wilde behalen?

Liefs,

Elise Joanne