DSC_6986

Jullie kunnen natuurlijk elke week zien wat ik eet in een week en de laatste tijd kwam er aardig vaak – op allerlei manieren gebruikt – pesto voorbij! En het leuke is dat ik enorm veel comments en mailtjes heb gekregen met de vraag of ik het recept wilde delen. Maar natuurlijk! Pesto kan je namelijk ontzettend makkelijk maken, het is echt zo gedaan, maar je moet wel even weten hoe. En als je het eenmaal weet dan maak je het elke week. Kijk mee hoe je pesto zelf kan maken!

DSC_6974

Wat heb je nodig?

♥Staafmixer
♥Basilicumplantje
♥Citroen – een halve is genoeg voor dit recept
♥Pijnboompitten – 2 grote eetlepels
♥Olijfolie – 5 eetlepels
♥Knoflook – Een teentje is voldoende, hij wordt pittig des ter meer je gebruikt
♥Parmezaanse kaas – ‘Parmegianno Reggioano’ 3 eetlepels
♥Zout – Zeezout, klein beetje
♥Peper – Schroom niet!

Even een paar tips van te voren! Pesto kan je zo scherp, stevig en lobbig maken als dat je zelf wilt. Meer peper en meer knoflook zorgt ervoor dat hij sterker is van smaak, bitterder zelfs. Meer kaas en pijnboompitten maakt het lobbiger en ‘droger’ qua substantie. Qua zout heb je maar een beetje nodig, de Parmezaanse kaas is al vrij zout. Meer olijfolie betekent een dunnere substantie. Neem er wel eentje met een zachte smaak, overheersende olijfolie is niet prettig. Qua citroen is vaak een flinke knijp genoeg. Oefening baart kunst! Want smaken verschillen. Voor je pasta wil je wellicht dat ‘ie iets zachter is, voor je salade wellicht wat scherper. 

DSC_6977

DSC_6979

DSC_6983

DSC_6986

Pluk je basilicumplantje kaal met vingers of schaar en maak ze schoon. Als de blaadjes een beetje vochtig blijven is dat helemaal niet erg, het beetje vocht is welkom. Bak je pijnboompitjes van te voren om de smaak ‘los’ te krijgen en doe alles in het bakje van de staafmixer; de kaas, pijnboompitten, knoflook (niet door een pers halen, onnodig) blaadjes, zout, peper, citroen en olie.

DSC_6988

En mixen maar!

DSC_6991

Klaar!

DSC_7000

Je krijgt van een hele plant met de andere ingrediënten een heel bakje vol! Behoorlijk veel voor één maaltijd, één recept of ‘één broodje. Je kan pesto heel goed enkele dagen tot een week bewaren; pak een afsluitbaar potje/bakje en giet de hoeveelheid die je over hebt daarin. De sleutel? Olie! Giet een klein laagje olie op je pesto en doe de deksel erop. Dus niet de olie erdoorheen mengen! Het laagje zorgt voor een soort afsluiting van lucht. Wanneer je de pesto weer gebruikt giet je de olie er gewoon van af, dit blijft er namelijk op liggen en mengt zich niet met de pesto. Super handig! Mocht je een wat dunnere pesto hebben gemaakt, en de olie sijpelt langzaam in je pesto, stop hem dan eerst even een aantal uurtjes in de koelkast. Zo stijft hij wat op en daarna kan je de olie er ‘op’ gieten.

Pesto Pasta Recept Elisejoanne.nl

Pesto Pasta Recept Elisejoanne.nl

Pesto Pasta Recept Elisejoanne.nl

Geen perfecte food foto’s; deze exemplaren komen uit mijn EWP’s. 

Wat maak ik er allemaal mee? Mozzarella salade met komkommer en tomaat krijgt dit als dressing, ontzettend lekker. Kip uit de oven, eerst even bestrijken met een lekkere laag pesto en dan bedekken met tomaat en mozzarella; heerlijk! Of gewoon je pasta een pestosaus geven. Natuurlijk kan je broodje kipfilet ook goed opgevrolijkt worden door een beetje pesto.

Eet smakelijk!

Liefs,

Elise Joanne

Vanmiddag om 15:00 een tweede artikel online.