shutterstock 598533461 5760x3840 1024x683 - Tijd voor (nieuwe) anticonceptie, maar welke?

Een jaar geleden schreef ik over mijn korte maar vervelende avontuur met het spiraaltje. Hij gaf mij alleen maar ellende dus na meerdere verlende lichamelijk klachten heb ik hem laten verwijderen. Een enorme opluchting! We zijn nu een jaar verder, ik ben helemaal ‘ontzwangert’ en ik ben op zoek naar een andere optie.

Je hebt een legio aan mogelijkheden heden ten dage. Je hebt een spiraal, de prikpil en ook de ‘gewone’ pil. En daartussen zitten nog zo’n tien opties. Ik weet wel dat ik niet meer iets fysieks in mijn lijf wil stoppen, daar bedoel ik dus zoiets als een spiraal mee. Ook de prikpil, anticonceptie-ring, staafje en pleister spreken mij niet aan.

Het artikel over mijn keuze voor de spiraal kan je hier lezen, mijn ervaring met de spiraal en de reden dat ik hem weg liet halen kan je hier vinden.

Ik neig weer naar de oude vertrouwde pil, het dingetje wat je dagelijks moet slikken. Daar heb ik geen problemen mee, ik ben gedisciplineerd genoeg om dat op dagelijkse basis te moeten doen en weet wat de valkuilen zijn.

Eigenlijk heeft de reden dat ik aan de pil wil meer te maken met hormonen en mijn menstruatie dan het ‘anticonceptie’ gedeelte. Wij gebruiken nu de barrièremethode (ofwel een condoom) en dat werkt prima, wij beide klagen daar niet over. Maar ik merk dat ik nu, meer nog dan toen ik jarenlang de pil slikte, mij enorm irriteer aan de grote dippen in mijn hormoonhuishouding. Denk aan stemmingswisselingen de week voor dat ik ongesteld moet worden en zelfs de dagen dat ik het meest vruchtbaar ben. Sowieso vind ik het hele menstrueren vrij vervelend worden, wat mij betreft hoeft dat maandelijkse feestje niet meer.

Er komt geen derde, zoveel is zeker. Althans, dat is hoe wij er nu absoluut over denken en ik ga er ook vanuit dat dit niet wijzigt binnenkort. Alsnog willen wij daarom beide niet iets permanent doen zoals sterilisatie, daar wachten we liever een paar jaar mee. En dan niet bij mij, maar bij Boris. Hij staat daar ook zeker open voor maar voor nu wachten we daar liever mee.

En dan kom ik sowieso op het punt dat het hele menstrueren van mij niet meer hoeft. Als de toko stil zou liggen zou ik dat helemaal prima vinden, mijn lijf heeft gedaan wat ik van haar vroeg – ons ‘doel’ is bereikt – en nu mag ze wel kappen met die ongein, haha.

Ik was nooit ontevreden over de pil, het systeem werkte – bij mij – naar behoren. Toen ik zwanger wilde worden waren de consequenties er wel naar; ik heb twee maanden lang extreme hoofdpijn gehad als een soort ontwenning. Gelukkig duurde het maar een maand en toen was mijn cyclus alweer regelmatig. Maar nu maken die consequenties van stoppen mij minder uit, ik ben namelijk niet van plan op korte termijn te stoppen.

En dan kom ik eigenlijk bij dé vraag van dit artikel. Ik zie door de bomen het bos niet meer! De laatste keer dat ik zo’n klein vriendje slikte is inmiddels bijna vijf jaar geleden. Ik slikte toen de Yasmin weet ik nog, volgens mij is die ook verkrijgbaar. Alleen, ik ben nu een aantal jaren verder en de wensen zijn ook veranderd. Welke versies zijn er? Bij welke moet ik ver weg van blijven? Er zijn nieuwe op de markt gekomen en oude zijn niet meer beschikbaar. Help!

Ik wil het natuurlijk voornamelijk gebruiken als anticonceptie maar ik zou het fijn vinden als ik hem kan doorslikken zonder bijbehorend gedonder. Het liefste krijg ik er geen vreetbuien van en als hij van mijn pukkelvrije huid een slagveld maakt ga ik oprecht gillen. Het liefst een pil die de hormonen een beetje afremt, dat ik niet om de week torenhoog of knetterlaag in mijn hormonen zit met de bijbehorende stemmingswisselingen.

Dus, liever volgers; hebben jullie tips? Ervaringen die je kan delen omtrent degene die jij slikt of slikte? Wat werkte voor jou wel of niet? Ik weet dat ieder lijf anders is maar ik ben toch benieuwd naar jullie ervaring.

Ik denk dat ik binnenkort ook naar de huisarts ga om de opties te bespreken. Ik vind het alleen jammer dat ik niet terug kan naar mijn verloskundige want die heeft er meer verstand van en wellicht persoonlijke ervaring mee, dan mijn mannelijke huisarts. Ik geloof oprecht dat de beste man veel af weet van anticonceptie maar stiekem vind ik het omtrent dit onderwerp jammer dat hij geen vrouw is. Boris is het daar logischerwijs, gezien zijn functie, niet mee eens maar toch. Alsnog zorgt het er niet voor dat ik geen afspraak maak maar het is wel de reden dat ik dit artikel schrijf. Ik zou graag van andere vrouwen horen wat zij vinden, wat jullie ervaring dus is!

Ik hoor het zeer graag!

Liefs,

Elise Joanne