Plastische chirurgie - Plastische chirurgie, iets voor mij?

Fillers, botox, borstvergroting, schaamlipcorrectie, ooglidcorrectie, bilimplantaten, neuscorrecties en nog zoveel meer wat je in, aan en op je lijf kan veranderen. Zou ik dat ooit overwegen?

Toen ik jonger was, een tiener, klaagde ik steen en been over mijn buste. Het was geen ‘oh, dat komt nog wel’ situatie, kleine borsten is een familietrekje en ik wist dat ik nooit gezegend zou zijn met vollere exemplaren. Nu vergat ik destijds dat de cupmaat die ik had eigenlijk heel goed stond bij het zeer slanke en tengere lijf van toen. Maar dat schoof ik heel snel opzij, ik wilde gewoon die grotere boezem! Als ik volwassen werd dan zou ik ervoor sparen en het gewoon doen had ik besloten.

Ik ben al lang en breed volwassen. Ik stap aankomende zomer van lijntje twee naar lijntje drie (ja, ik word 30!) en nog steeds heb ik geen grotere boezem laten creëren.

Nu kijk ik wel eens naar mijn voorgevel en wat ik zie vind ik prima. Het past bij mijn lijf. Ja, een cupmaat meer had niet misstaan, heus niet. Maar er is geen ontevredenheid. Toen ik zwanger was van beide kinderen en na de bevalling de stuwing op kwam zetten, ervoer ik wel hoe het was om grote(re) borsten te hebben. Ik had last van mijn rug en ze zaten in de weg, haha. Boris vond het reuze interessant maar wist eigenlijk van gekkigheid niet wat hij ermee moest.

De wens is compleet weg, het doel niet belangrijk. Het jonge grietje dat zo graag grotere borsten wilde (voor wie eigenlijk?) is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een vrouw die de praktische kant van haar kleine borsten wel in kan zien. Conclusie; het hoort nou eenmaal bij mij. En het is mij het geld, moeite en het risico niet waard om dit aan te laten passen.

Maar ik snap wel waarom mensen/vrouwen kiezen voor bepaalde plastische chirurgie. Sowieso geloof ik oprecht in het adagium; ‘leven en laten leven’. Mijn voorkeur is niet die van een ander en andersom. Waar de een misschien wel met moeite in de spiegel kan kijken omtrent wat hij of zij ziet heeft de buurvrouw/man nog geen seconde nagedacht over het feit dat je nu Kardashian billen kan kopen.

Er is wel een chirurgische handeling, die tegen die tijd wellicht deels valt onder het kopje medische noodzaak, wat ik zou overwegen als ik ouder word.

Mijn grootmoeder en moeder hebben beide een ooglidcorrectie laten doen. Ze waren niet ijdel, klaagden geen steen en been over het feit dat de aangebrachte oogschaduw amper te zien was en vonden het ook niet belangrijk er jonger uit te zien. Ach, het is mooi meegenomen als er wel sprake is van een jeugdige aanblik en zichtbare oogschaduw maar nee, dat was zeker niet de hoofdreden. De oogleden waren dusdanig lang, zwaar en aanwezig dat de simpele handeling van je ogen openen al pijnlijk en vervelend was. Tel daarbij ook huidirritatie en pijnlijke plekjes op en je hebt een vervelende uitkomst.

Het was ze een doorn in het oog (vrij letterlijk) en beide hebben dus een bovenooglidcorrectie laten doen. Om goed te kunnen blijven kijken – letterlijk en figuurlijk – was het noodzakelijk dat deze handeling werd verricht.

Nu zie ik aan mijn eigen oogleden dat ik meer gezegend ben met strakker vel op deze plekken. Mijn moeder had op mijn leeftijd er al last van en dat kan ik zeker niet zeggen. Ik zie het een klein beetje maar meer ook niet. Wat ik wel weet, is dat als het dusdanig erg wordt, net zoals bij mijn vrouwelijke familieleden, ik er niet over twijfel hier uiting aan te geven. Dit is absoluut – voor mij – plastische chirurgie om te overwegen.

Verder zijn er geen zaken die ik zou willen laten verrichten aan mijn lijf. Geen handeling die ik nodig acht. Ik heb het mentaal of lichamelijk niet nodig dat de handeling wordt verricht en er is op dit moment absoluut geen sprake van noodzaak.

Maar medische noodzaak of niet, als een ander wel de keuze zou maken heb ik hier geen enkel oordeel over. En ik begrijp een deel van de keuzes zelfs goed! En de keuzes die ik minder begrijp zijn ook niet aan mij om beoordeeld te worden, simpel als dat.

Ik ben benieuwd, heb jij ooit plastische chirurgie overwogen? Of heb jij wellicht al iets aan jezelf laten doen? Ik ben benieuwd!

Liefs,

Elise Joanne