Africa Studio 1024x683 1024x683 - Nou, hoe ging het 'geld besparen' in de maand januari?

De maand januari is voorbij, tijd om de balans op te maken! Want hoe ging het nou met minder geld uitgeven, om bewuster bij elke aankoop na te denken en te letten op de kleintjes?

Ik schreef hier over onze uitgaven per maand en waarom wij elk kwartaal bekijken wat er moet veranderen. Deze keer kwam daar een vrij duidelijk besluit uit; minder geld uitgeven! Het tweede artikel ging over specifiek de boodschappen, hoeveel geld wij uitgeven, waar wij boodschappen doen en wat ik hoop in deze categorie te besparen.

Boodschappen

Omdat ik hier wat uitgebreider over schreef begin ik hier eventjes mee. Wij hadden ons gezet op een budget van €450,- per maand aan boodschappen, inclusief een kleine €100,- aan eten voor Hazel. Hier zit dus geen ‘eten extra’ in zoals uitgelegd in het eerste artikel. De laatste keer dat ik erover schreef moesten wij nog een kleine twee weken verder met nog maar €150,- budget over. Hebben wij dat gered?

Nou ja, wij kwamen er heel dicht bij in de buurt! Wij hebben dat op vijftien euro na gered, hoezee! Juist toen het moest waren wij gewoon strikter en kwam er niks in huis wat gewoon echt niet nodig was. Voordeel wel dat je je dan ook niet klem kan eten aan rotzooi, haha. Het was wel zo dat wij de eerste week februari een hele lege koelkast en voorraad kast hadden. Toiletpapier was bijna op, keukenrol, onze geliefde pindakaas en pasta etc. Allemaal items die wij net in de nieuwe maand met weer een nieuw budget konden aanschaffen. De boodschappen van die week waren dan ook meer dan de weken ervoor maar als het goed is hoeven wij dan de rest van de maand dergelijke voorraad niet meer te kopen.

Want ons nieuwe budget voor februari is nu gesteld op €425,-, dus €25,- minder dan de maand januari. Ik denk dat wij dit prima moeten halen, ik heb gebruik gemaakt van een hele goede aanbieding potjes voor Hazel bij de Kruidvat (8+4 op Olvarit, geldig tot en met 10 februari!), dus dat scheelt al.

Het hielp om echt voor vrijwel de hele week boodschappen te doen in plaats van twee keer per week. Onnodige of extra dingen komen het huis niet in, dus dubbel voordeel voor de lijn, en ik zorg dat ik meerdere keren kan doen met bepaalde ingrediënten. Denk aan een grote zak spinazie wat je in twee verschillende pasta’s gebruikt of een zak aardappelen waar je de ene keer partjes uit de oven van maakt en de andere keer gekookt met jus eet.

Extra

Dan kijken we naar andere categorieën, hoe ging dat? In deze categorie vallen dingen zoals kleding, parkeerkosten, verjaardagscadeautjes etc. Wij hebben deze categorie niet gehaald. Dit lag – voor een deel – aan een aantal onvoorziene uitgaven. Zo had Boris een nieuw paspoort nodig (de gemeente Zwolle is zó duur) en ging de accu van Hector kapot. Toen de bus niet op kwam dagen terwijl ik nabij Rotterdam Airport verbleef moest ik met een taxi, dat is een stukkie duurder natuurlijk. Onze eigen ‘bewuste’ uitgaven waren erg netjes en ook heel weinig! De crux zat hem helaas in uitgaven die net even niet lekker uitkwamen en onverwachts waren. Omdat wij hier wel voor een deel rekening mee hadden gehouden overschreden wij het budget van €300,- met ‘maar’ €50,-. Als de accu niet kapot was gegaan hadden we het ruimschoots gered, he jammer! Maar, door het indammen van andere uitgaven zijn wij er niet énorm overheen gegaan dus ik ben wel erg tevreden.

‘Eten extra’

Dan de categorie ‘eten extra’, hier vallen bijvoorbeeld wekelijkse frietjes, een broodje op het station, een koffie op Boris zijn school etc. onder. Dit budget hadden wij gezet op €150,- en hebben wij nét niet gehaald maar ik ben zeer tevreden! Een verjaardag, een borrel, een etentje met collega’s kwamen ineens tussendoor – buiten onze aanvankelijke planning voor de maand om – en daar maakten wij ruimte voor. Dat betekende wel dat ik meer kookte en minder afhaalde of bestelde om dat te compenseren.

Benzine

Wij hadden voorgenomen om minder te rijden met de auto en om meer met de fiets te gaan. Maar ook om bepaalde activiteiten meer met elkaar te combineren want dat scheelde ook. Ons budget hiervoor stond op €300,- en wij hebben dit ruimschoots gehaald, wij hebben maar €240,- aan benzine uitgegeven. Het scheelde enorm dat ik niet naar mijn ouders in Zeeland ging deze maand, haha.

Luiers + Drogisterij

Dan hebben wij nog twee categorieën om te behandelen. Deze maand moest ik weer luiers kopen voor beide kinderen, dat bedrag staat altijd op €100,-. Ik vond een énorm goeie aanbieding voor Hazel (300 luiers voor €50,- en voor Fos (maandbox voor €33,-) dus ik kwam op €86,-. Voordeel is dat de komende maanden beide kinderen geen luiers meer nodig hebben, ik moet wellicht alleen doekjes – in een aanbieding – kopen volgende maand. Bij de Kruidvat halen wij medicijnen, voorraad voor shampoo’s etc. Ook wel eens potjes Olvarit dus wanneer de aanbieding erg goed is. Ons budget daarvoor staat op €50,- maar wij gaven nog niet eens de helft uit. Top!

Wat hebben wij bespaard?

Door op al deze categorieën een maximaal streefbedrag te zetten en dit echt te behalen bespaarden wij €689,- ten opzichte van het gemiddelde van drie maanden in het vorige kwartaal. Én wij hebben niet het maximale uitgegeven bij elk individuele categorie en sommige hebben wij net overschreden. Gemiddeld hielden wij hierbij ook nog €65,- over. De besparing deze maand is bij elkaar dus €754,-.

Ik ben zeer tevreden! En komende maand gaan wij dit proces gewoon herhalen. Boris begint het ook leuk te vinden – hoezee, haha – en ik merk dat dit heel goed voelt om te doen. Het is niet altijd leuk om na een vermoeiende dag te beslissen om toch te koken als de kinderen op bed liggen, maar daar hebben wij dan onze pizza’s in de vriezer voor (die in een aanbieding zijn gekocht). Alsnog gemak, maar dan goedkoper.

Liefs,

Elise Joanne