Voornemens 2 - Nieuw jaar, nieuwe kansen! Meer van dit, minder van dat.

Allereerst gelukkig nieuwjaar! Mag het eigenlijk nog wel? Afijn, bij deze gedaan. Vaak staat een nieuw jaar in het teken van minder van dit of meer van dat. De een houdt het klein door mee te doen aan ‘dry january’, wellicht wil je wel stoppen met roken, meer boeken lezen, minder vlees eten, meer afspreken met vrienden. Er is van alles mogelijk! Waar wil ik eigenlijk meer of minder van? En jij?

Ik zat bij mijzelf na te gaan, aan het einde van het jaar zoals ik altijd doe, waar ik dus meer of minder van wil. Wat moet anders? Wat moet (opnieuw) in mijn routine? Zijn er zaken waar ik mee wil stoppen of meer aandacht wil geven? Een nieuw jaar betekent toch ook ergens een nieuwe start. Je kan op elk moment van het jaar besluiten ergens aan te beginnen of mee te stoppen maar ik vind dit zelf altijd wel een uitgelezen moment.

Wat ik als eerste meer wil doen is vrijwilligerswerk. Ik zag laatst een oproepje van een dame die hulp nodig had met het wegbrengen van haar hond naar de dierenarts. De hond moest onder narcose en ze had geen auto, ze kreeg het arme beestje niet thuis en de dierenambulance wilde ze niet nog een keer inschakelen. Ik zag de oproep midden december en besloot te reageren want, waarom niet? Uiteindelijk heb ik een wildvreemde – maar hele lieve! – dame en haar hele prachtige hond opgehaald en thuisgebracht. Zij was mij zo dankbaar dat de tranen snel volgden. Dat raakte mij enorm. Voor mij was het absoluut geen moeite, ik werkte toch thuis en kon mijn agenda makkelijk schuiven. Ik kon iets goed doen voor een ander en vond het fijn dat ze niet alleen om hulp durfde te vragen maar het ook accepteerde. Voor beide een win-win situatie.

Later zette dat mij aan het denken; ik wil dit vaker! Ik wil hier ‘meer’ van. Ik doneer – al zeg ik het zelf – erg veel spullen aan het Blijf van mijn Lijf Huis. Al jaren gaan er dozen vol met beautyproducten, lifestyle items en nu kinderkleding en speelgoed die kant op. Soms krijg ik wel eens een kaartje of een filmpje met een reactie van de vrouwen in het huis, hartverwarmend vind ik dat. Maar het is ook relatief passief. Ik zou wel iets actiefs willen doen voor een ander, meer in contact komen met mensen die dat nodig hebben.

Nu zag ik vorige week twee keer een oproep op de ‘vrijwilligerspagina’ van Zwolle. De eerste van een vrouw in de wijk naast mij die hulp nodig heeft met het uitlaten van haar hond wegens een operatie die zij heeft gehad. De hond is haar alles en ze wil hem erg graag houden. Dat kan alleen als andere mensen helpen hem uit te laten. Voordeel van veel thuiswerken dat ik ook de gelegenheid heb af en toe achter mijn laptop vandaan te piepen, een half uur per dag voor een vrouw met haar hond heb ik heus wel! De tweede oproep was van een moeder met een jonge dochter die graag iemand wilde om Nederland mee te praten en te lezen. Ze woont nog niet zo lang in Nederland, haar dochter gaat straks naar de basisschool en ze wil graag zich de taal sneller en beter eigen maken.

Twee hele mooie oproepen waar ik meteen op heb gereageerd. Ik moet nog reactie krijgen en mocht de ‘vacatures’ veel animo krijgen en mijn hulp niet nodig zijn, zijn er genoeg andere oproepen die wekelijks worden geplaatst dus ik kan mij ei vast kwijt komende tijd. Er zijn genoeg instanties waar je je kan melden als je vrijwilligerswerk wil doen maar elke stad heeft wel zo’n pagina dus mocht dit je aanspreken dan zou ik zeker even op Facebook neuzen.

Dus, vrijwilligerswerk is er eentje. De tweede gaat om ‘minder’ en niet ‘meer’. Ik schreef – twee jaar terug alweer – een artikel over onze FOMO (Fear of missing out). Eigenlijk de obsessie met je telefoon en het gevoel zaken te missen als je niet op social media neust. In mijn werk al helemaal een dingetje want waar ligt de grens met privé en zakelijk? Die is er amper, die vervaagt waar je bij staat. Maar, Boris en ik hebben toen wel een aantal regels bedacht die ik eigenlijk weer in het leven wil roepen. Ik wil weer een vaste avond waarop de telefoon meteen bij binnenkomst in een hoekje wordt gedropt en alle schermen uit gaan die avond. Of we nou apart van elkaar een boekje lezen of samen een spelletje doen maakt niet uit; even schermloos, punt. Sowieso wil ik dat we elke avond er een gewoonte van maken de telefoon weer ergens neer te leggen en er amper naar om te kijken de rest van de tijd, ook in het weekend.

Dan gaan we verder met boeken lezen, daar wil ik meer van! Ik lees súper graag en afgelopen maand ben ik weer begonnen met standaard een boek erbij te pakken in plaats van een scherm. Ik heb er afgelopen twee weken twee uitgelezen tijdens mijn vakantie en vond het heerlijk weer mijzelf te verliezen in verhalen. En sowieso merk ik dat het prettiger is om bij in slaap te vallen; een half uurtje lezen voordat je naar bed gaat is veel beter dan doelloos scrollen op je Instagram. Heeft iemand toevallig nog een leuke app op mijn gelezen exemplaren in bij te houden en doelen te stellen? Oh, en als iemand nog de boeken over de Zeven Zusters heeft liggen en wellicht wil verkopen dan hoor ik dat graag!

Dan, sporten en gezonder leven. Ja, ook de maand december bestond bij ons echt uit chocolade, oliebollen, rode wijn, kaasje hier en worstje daar. Ik heb er van genoten en geen seconde spijt van gehad! Maar bijna elke avond borrelen is niet heel verstandig, en bij elke maaltijd – ook doordeweeks – weer een flesje opentrekken ook niet. Nu doen wij niet mee met Dry January maar doordeweeks is het wel even klaar en alles met mate. Qua eten wil ik weer in een fatsoenlijke routine komen. Of eigenlijk gewoon weer ‘normaal’ doen. Ik ben niet aangekomen van de feestdagen – twee keer griep in twee weken helpt enorm! – maar ik merk het wel aan mijn buik hoor, prettig vind ik dat niet.

Sporten is dus ook iets wat valt in de categorie ‘meer’. Of nou ja, meer in de categorie ‘überhaupt eens doen’. Ik heb een groot hekel aan sporten en zweten. Ik geloof echt dat ik geen endorfines vrij maak tijdens bewegen, ik zweer het je. Maar ik wil al langer naar een sportschool die meer biedt dan alleen een ruimte om gewichten te heffen. Ik wil lessen volgen want dat lijkt mij veel leuker. En nu ik mede vanwege mijn kaak naar yoga moet (ontspanning is de sleutel bij een overbelaste kaakspier en gestressde eigenaresse blijkbaar) ga ik mij aanmelden bij de sportschool. De wonderen zijn de wereld nog niet uit! Voordeel is dat ik iets voor mijzelf doe, lekker gezond bezig ben, het huis uit ben – in mijn geval ook niet geheel onnodig – en onder de mensen kom.

Dan zijn er nog een paar kleine zaken waar ik aan wil werken of wil onthouden. Meer water drinken bijvoorbeeld, ik heb te vaak hoofdpijn van te weinig drinken. Mij minder laten opnaaien door vervelende klanten, mailtjes of andere zaken is er ook eentje. Eerst ademhalen, tot tien tellen en dan pas reageren. Of liever zelfs een nachtje erover slapen, dat helpt het beste. Volhouden om weinig tot geen kleding te kopen mag ook op het lijstje. Ik ga erg lekker, mijn laatst geshopte item kocht ik in mei vorig jaar dus ik ben standvastig! Volhouden die handel.

Dus, minder van het een en meer van het ander. Dit zijn eigenlijk de dingen die ik graag wil of niet meer wil. Best een prima lijstje toch? Haalbaar, concreet en geen overdreven onrealistische fratsen denk ik. Heb jij zaken waar je meer of minder van wil? Goede voornemens in het nieuwe jaar?

Liefs,

Elise Joanne