event?d sid=15835807 - 'Nee, daar wil ik niet wonen!' - Verhuizen van de stad naar een Vinex-wijk.
IMG 2840 - 'Nee, daar wil ik niet wonen!' - Verhuizen van de stad naar een Vinex-wijk.

‘Nee, daar wil ik echt niet wonen!’. Boris zei deze woorden jarenlang als het ging om de wijk waar wij nu woonachtig zijn, zo’n zeven kilometer buiten het centrum van Zwolle. En toch wonen we nu, met enorm veel plezier precies daar waar wij eerst dachten niet te kunnen settelen.

Zwolle kent, net zoals veel andere grotere steden een prachtig centrum en veel wijken daaromheen. Wij woonden jarenlang samen in de stad of net daar buiten. Toen wij de wens kregen voor een tweede kindje zouden we moeten verhuizen en wij wilden echt de stap maken om te gaan kopen. Maar waar dan naar toe?

We hadden het naar onze zin in de stad maar naarmate de jaren vorderden kon ik ook veel nadelen benoemen. Geluidsoverlast bijvoorbeeld, constante drukte en nooit je auto goed kwijt kunnen. Ach ja, dat neem je voor lief want je krijgt veel cultuur, gezellige eettentjes en het gemak van alles lekker dichtbij hebben ervoor terug.

Althans, de omschakeling wanneer het ene belangrijker werd dan het andere begon toen het eerste nageslacht zich meldde drie jaar geleden. Wij wilden meer ruimte, een plek voor onszelf. Niet meer een appartement maar een echt huis. Een tuin en geen balkon. Een plek waar je je auto voor de deur zou kunnen zetten en een plek waar we geen rekening hoefden te houden met stadsfestivals, markten en de kermis. Een wijk waar veel andere kinderen wonen, opvangcentra en basisscholen lekker dichtbij zitten. Vriendjes op een steenworp afstand en andere gelijkgestemden die in een zelfde levensfase verkeerden.

De keuze was niet heel makkelijk gemaakt hoor, we hebben er maanden over gedaan om te besluiten welke wijk het echt zou worden. De wijk waar wij nu wonen ademt die burgerlijkheid uit en dat is absoluut een keuze. Maar wat wij wilden was ‘meer’ voor de kinderen. Niet ‘meer’ voor ons. Meer in de zin dat ik ze buurkinderen gunde, een rustige straat om over te steken, ruimte om te kunnen spelen, een tuin om van te genieten. Een plek waar wij ons gezin konden uitbreiden en ze het praktische konden geven van een voetbalveld om de hoek.

En jongens, wat genieten wij van onze burgerlijkheid in deze wijk! Gooi een steen en je raakt een opvang of gastouder. Gooi weer een steen de andere kant op en je raakt een basisschool. De kinderen worden omringd door andere kinderen, wij worden omringd door andere vaders en moeders met dezelfde leeftijd en wensen. En dat verbroederd! Het is fijn, simpel als dat.

Toen wij recentelijk ons tweede huis kochten, in dezelfde wijk als de eerste, was het dan ook een makkelijk besluit om hier te blijven. We neusden op Funda dan ook voornamelijk binnen dit gebied. Je zoekt een wijk die aansluit bij jouw wensen op, bijvoorbeeld, het gebied van kinderopvang, medische zorg, saamhorigheid; wat jij belangrijk acht. Maar, dat kan niet op Funda. Dat zijn wel hele specifieke aandachtsfactoren namelijk, dit gaat verder dan bouwstijl en prijs. Dat kan wel via de SNS Wijkverkenner, ken je die al? Je krijgt meteen een score van de wijk te zien op basis van je voorkeuren. Zo kun je snel wijken met elkaar vergelijken. En je kan meteen bekijken welke huizen binnen die wijk te koop zijn.

Natuurlijk heb ik ook bij de tweede aankoop gedacht; ‘oh jakkes, dan begint de rompslomp van het hypotheek ook weer..’. Ik zag er tegen op, dat zeg ik eerlijk. Zeker als zzp’er is het gewoon niet het leukste klusje. Je moet ook heel veel documenten verzamelen, papieren regelen en telefoontjes plegen. Ik kan aanraden om een hypotheekadviseur te raadplegen, ik blijf er absoluut bij dat dit enorm veel stress wegneemt. Iemand met expertise die voor en namens jou/jullie handelt, regelt, kijkt en rekent. Man, dat is goud waard hoor! En het is ook niet zomaar een aankoop hè, een huis. Laat staan dat het dagelijkse kost is. Gun jezelf een adviseur. Twijfel je? SNS heeft meer dan 200 vestigingen om naar binnen te wandelen. Een eerste oriëntatiegesprek is gratis. Er zijn ook mogelijkheden, als je verder in het proces zit, om eventueel met een adviseur te appen om prangende vragen te laten beantwoorden.

Ga je voor de tweede (of derde, vierde, vijfde..) keer een huis kopen? Je bent geen groentje, je hebt het al eerder gedaan. Maar hoe zit het dan met je nieuwe hypotheek? Hoe verkoop je je huidige huis? Wat worden mijn nieuwe maandlasten? Je kan hier uitgebreide informatie vinden op al deze punten.

Heb je al een woning bekeken en ben je klaar om een bod uit te brengen? Mijn tip? Blijf kalm. De huizenmarkt is op dit moment absoluut kierewiet, dat weten wij allemaal. Toen wij dít huis op het oog hadden, het huis waar ik nu op mijn nieuwe bank dit artikel tik, wilde ik het. Koste wat kost wilde ik het. Maar, is dat wel wijs? Vanwege de tijd die tussen de bezichtiging en het plaatsen van het bod zat hadden we ook tijd voor een stukje rust. Nadenken over de volgende stappen en ons afvragen hoe graag wij dit huis echt wilden hebben. Natuurlijk, erg graag! Maar hoe ver wil je gaan? Wij bekeken dit huis samen met 20 andere stellen in hetzelfde uurtje, het was een dráma. De druk werd opgevoerd door de makelaar en er waren zelfs stellen die, in het bijzijn van anderen, mondeling een bod uitbrachten.

Dat betekende dus ook dat wij absoluut niet de enigen waren die op maandagmiddag 15:00, drie dagen na dit korte eerste (en enige bezoekje) een schriftelijk bod zouden neerleggen. Het huis was zeer gewild, dat was duidelijk. En ik denk dat wij juist hierdoor kalm zijn gebleven. Ik had geen behoefte om over mijn grenzen te gaan, het bod dat wij zouden uitbrengen was ook meteen ons laatste bod. Dit zou het zijn, niet meer, punt. En vergeet niet, je bod bestaat uit meer dan de koopprijs. Soms kan een datum van overdracht belangrijker zijn dan een cijfertje meer of minder. Sta je dus op het punt te bieden? Vind je het spannend? Weet je niet hoe het er aan toe gaat en kan je wat tips gebruiken? Klik dan hier, deze tips zijn dezelfde als die ik jou kan geven.

Koop je wel voor het eerst een huis? Ik raad deze checklist nogmaals aan. In mijn artikel ‘een huis kopen, jullie vragen beantwoord!‘ verwees ik daar al naar maar doe dat nogmaals, het is een fijne checklist. Zet alles op een rijtje, beantwoord de concrete vragen voor jezelf en schep duidelijkheid.

Toen ik Boris onlangs vroeg of hij hier gelukkig was was hij heel resoluut; ‘ja, meer dan’. En ik ook, de kinderen ook. Jarenlang dachten we dat verhuizen, verder dan twee kilometer buiten de ring van de stad, absoluut niet aan ons besteedt zou zijn. Niets is minder waar gebleken; juist met en vanwege de kinderen zitten wij hier enorm op onze plek en zou ik eigenlijk niet anders meer willen. Althans, voor de komende jaren. Als de kinders groot zijn dan kijken we wel weer verder!

En logischerwijs kan je ook terecht bij SNS mocht je niet in een Vinex-wijk willen wonen, maar dat spreekt voor zich natuurlijk!

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel betreft mijn tweede samenwerking met SNS.