LOREAL UNIVERSITY 16 1747 533x800 - Hoera! Ik ben 26 jaar geworden!
Foto gemaakt tijdens het L’Óreal weekend

 

Goedemorgen op deze heerlijke zomerdag! Het is áltijd lekker weer op mijn verjaardag, ben ik even een bofkont! Hopelijk genieten jullie ook allemaal ervan. Ik denk het wel want dat is te zien aan mijn statistieken, haha. Moet kunnen, lekker doen. Vandaag alleen dit artikel, mijn ‘hoera, ik ben jarig’ exemplaar! Alsnog wel 1000 woorden hoor, ik heb altijd veel te vertellen. Want ik mag vandaag 26 kaarsjes uitblazen en ik stap mij 27e levensjaar in. Wat een jaar he? Voor mij persoonlijk en zakelijk is er veel veranderd en heb ik prachtige dingen mogen krijgen, ervaren en beleven. En dus geef ik een beetje wijsheid door, omdat het kan. Dus vandaag 26 levenslessen in 26 jaar!

26 levenslessen dus, de ene belangrijker en mooier dan de ander. Sommige gekscherend, andere heel wijs. Vind ik.

1. ‘Ach, leeftijd is maar een nummertje, dat is niet belangrijk’. Nou, dat vond ik wel! Het idee alleen al dat ik richting de dertig zou gaan op een gegeven moment.. Ik vierde mijn 20e verjaardag zo’n 4 keer. Een soort 20 jaar 4.0 werd het dan toen ik 24 werd. Nee, gaf mij maar het leven dat hoorde bij ouder worden maar niet dat cijfertje. Maar ik besef mij nu dat leeftijd inderdaad maar een cijfertje is. Of ik nou 23, 27 of straks 34 word, het zegt vrij weinig.

2. Moeder worden is het mooiste geschenk op aarde. Truttig he? Maar vind ik wel.

3. Wees jezelf, er zijn al genoeg andere. Volgens mij heb ik dit even flink gejat van Loesje, maar volgens mij vindt ze dat niet erg. Ik schreef in een brief aan mijn jongere ik al over hoe ik ben gegroeid als persoon en dat ik er achter ben gekomen dat het okay is wie ik ben. Dat ik er mag zijn met al mijn gebreken en dat juist die gebreken mij ook maken wie ben ik.

4. Verzorg je huid. Echt doen! Reinig je gezicht voor het slapen gaan, neem de tijd om je bovenbenen te scrubben en plamuur jezelf af en toe onder met een lekker masker.

5. Ik heb geleerd door de jaren heen dat vrienden en familie belangrijk zijn, meer dan ik eigenlijk ooit besefte toen ik jonger was. Wel is het zo dat je je niet hoeft te laten bepalen door bloedrelaties of vriendschappen. Soms is bloed niet genoeg, soms is een jarenlange vriendschap niet genoeg. Jij bent nummer 1, tezamen met (jouw) God, partner en kind(eren).

6. Probeer ruimdenkend te zijn en gedachten die je mee hebt gekregen tijdens opvoeding los te laten als je de wijde wereld in stapt. Soms mag je best verder kijken dan je neus lang is.

7. Wat dat bovenstaande betreft; probeer minder te oordelen. Ik heb door schade en schande geleerd dat dat meer zegt over jou dan over een ander.

8. Geniet van kleine dingen in het leven. Ik knipper met mijn ogen en ik ben ineens tien jaar ouder dan ik was. Het leven gaat zo snel voorbij, probeer stil te staan bij de goede momenten die je gelukkig maken en koester ze.

9. Maak veel foto’s, van alles wat goed/mooi/verdrietig/inspannend/succesvol/falend/leuk/bijzonder was. Later ben je daar blij mee.

10. Lach jezelf soms eens heel hard uit. Ik neem mijzelf vaak véél te serieus en als ik Boris dan zie lachen om iets wat ik vol overtuiging zeg of vind dan weet ik dat ik mij soms compleet druk maak om te kleine dingen.

11. Sommige dingen heb je niet in de hand. Laat het los, hoe moeilijk dat ook is.

12. Laat anderen niet bepalen wat jij wilt doen in dit leven.

13. Fouten maken mag. Fouten maken is gezond. Fouten maken overkomt iedereen. Onvermijdelijk. Leer ervan en ga weer door. Je bent een mens, het zit in onze natuur. De aantal keren dat ik op mijn bakkes ben gevallen is ontelbaar maar he, ik heb ervan geleerd. Ik ben ZOVEEL wijzer nu. #eenbeetjedan #kuch

14. Je moet niet blijven hangen in het verleden maar af en toe de Spice Girls opzetten is gewoon nodig. Hoewel de naveltruitjes van mij religieus verbrand mogen worden.

15. Maar als jij een naveltruitje wil dragen moet je dat doen.

16. Zonder make-up de deur uit? Deed ik NOOIT. Ben gekke Henkie niet. Nu gebeurt het geregeld. Dat mag, je ben mooi, ook zonder make-up.

17. Maar als jij lekker met een uitgebreide sessie make-up op je koppie wil verschijnen moet je dat ook doen. ik voel mij daar namelijk ook prettiger bij.

18. Betaal je rekeningen en ga dan pas geld uit geven aan leuke dingen.

19. Spaar. Wees verstandig. Leef het leven maar denk wel na. Ik deed dat te weinig toen ik jong(er) was en daar heb ik echt spijt van gekregen. Nu kan ik geld uitgeven als water als het gaat om Fos maar houd ik de spaarrekening onder strenge controle met strenge eisen. Voelt gewoon echt prettiger.

20. Geef af en toe iemand – een vreemde of een bekende – een complimentje. Ik doe het ook vaker, gewoon spontaan tegen een vreemde, en ik krijg er zulke leuke reacties op!

21. Zet die TV uit, klap dat scherm dicht, pleur je mobieltje in een hoek en ga een boek lezen. Of een bordspelletje doen. De leukste avonden met vrienden en met Boris zijn als wij ons afsluiten van de wereld en lekker ‘ouderwets’ doen. Goeie ouwe tijd.

22. Koop een huisdier! Maakt het leven zoveel leuker. Cavia, kat, hond of langpootmug; wat jij wil.

23. Ga vaker op bezoek bij je opa/oma vader/moeder. Als jij écht ouder bent hoop je ook dat je (achterklein)kroost langs komt. En ja, je bent druk – dat snap ik heel goed – maar je bezoekje wordt enorm gewaardeerd.

24. Zet af en toe Happy van Pharrel Williams op. Instant happyness!

25. Ik ben een emotioneel beestje, ik huil geregeld en flink ook. Van blijdschap, teleurstelling, succes en verdriet. Jij ook? Blijven doen. Huilen lucht soms gewoon op, maakt niet uit hoe oud je bent.

26. Ik slaap met een knuffel die ik van mijn vader kreeg op 12-jarige leeftijd. Een simpel ding, eentje die je bij een tankstation kon kopen (maakt de waarde er niet minder om hoor, met liefde gegeven) en dat zal ik blijven doen, al ben ik 70.

Dat was ’em! Bedankt voor alle bezoekjes weer afgelopen jaar en de ontelbare felicitaties die ik al heb gehad en zal krijgen. Ik lees ze allemaal! Vanavond gaan Boris en ik uit eten, naar hetzelfde restaurant waar wij vroegtijdig op mijn 25e verjaardag moesten vertrekken wegens oncontroleerbare zwangerschapsmisselijkheid. Dit jaar is alles voor Bassie!

Liefs,

Elise Joanne