Bloggen doe ik met veel liefde en passie, het is een manier om een groot publiek te bereiken over dingen waar ik oprecht gelukkig van kan worden; prachtige make-up producten. Ik heb een mening, ik heb een grote voorliefde voor beauty én ik heb een groot gat in mijn hand. De perfecte combinatie voor een beautyblog. Maar met alleen die dingen kom je er niet, dan is er nog geen blog geboren. Willen en kunnen zijn twee verschillende dingen. Ik krijg veel vragen over beautybloggen en ook over bloggen in het algemeen dus het werd tijd dat ik er eens wat over schreef.

Er zijn een aantal belangrijke punten die je moet onthouden als je de wil en de wens hebt om te (beauty)bloggen. Het is namelijk niet zo ‘makkelijk’ als dat sommige mensen het graag zouden willen laten doen denken. Er is wel degelijk inspanning voor nodig, ik werk hard om mijn blog te laten zijn tot wat het nu is. Het is wellicht geen rocket science maar een blog beheren, daar is liefde, tijd én aandacht voor nodig. En een beetje kennis over je onderwerp is ook niet bepaald verkeerd.

241f4eaa55ea72fd21ebeb09728b651d - Een Blog Starten? - Quick Tips!

♥Als eerste is het belangrijk dat je voor jezelf na gaat waarom je het doet. Dit is wel vaker herhaald door andere bloggers, en ik ga precies hetzelfde doen (omdat het héél belangrijk is!); blog je voor de gratis spullen? Stop dan subiet met bloggen. Een blog zonder ziel is niet bepaald een leuke blog om te lezen. Het duurt ook nogal een tijdje voordat je gratis spullen wellicht mag ontvangen en neem maar van mij aan dat je ook tot een bepaalde grootte echt niet alle dagen van de week weet te vullen met die producten. Maar de helft van mijn reviews zijn geschreven naar aanleiding van producten die ik heb ontvangen. De rest van de dagen wil ik mijn website vullen met andere onderwerpen waar mijn lezers wellicht wat aan hebben.

♥Een blog is relatief makkelijk gestart. Je verzint een naam, logt in bij WordPress en start met een basis lay-out. Maar dan begint het eigenlijk pas. Waar ga je precies over bloggen? Welke onderwerpen ga je behandelen? Hoe vaak wil je artikelen publiceren? En dan heb je nog vraagstukken zoals of je video’s gaat maken op Youtube of niet. Ga je je gezicht ook op het internet zetten? Heb je eigenlijk al wel eens nagedacht over haters en de constante stroom negatieve aandacht?

a3295f3480505ca94cb94aedd77d17ed - Een Blog Starten? - Quick Tips!

♥Ik ben geen grote beautyblogger. Ik heb geen honderdduizenden bezoekers en fanaccounts (nee, maar twee; wat ik behoorlijk bizar vind.) en ik vind mijzelf geen extreem unieke blogger met een weergaloos unieke content. Wat ik wel heb is passie. Liefde voor wat ik doe, elke dag weer. Juist dat maakt of breekt een blog. Natuurlijk helpt het als je goed en leuk kan schrijven, als je een lay-out hebt wat er aantrekkelijk uitziet, mooie en duidelijke foto’s kan maken en als je zorgt draagt voor wat er elke dag weer online komt. Oh, en als je niet over unieke content blogt, wees dan zelf lekker uniek; toon karakter.

♥Er zijn een aantal punten die ik heb geleerd in de afgelopen 15 maanden, lastige punten die wel belangrijk zijn om te weten. Het helpt enorm als je actief bent op social media en investeert in je bezoekers. Het gaat je juist om al die mensen die je site elke dag bezoeken dus probeer interactie te tonen met ze. Probeer met een zekere regelmaat artikelen en/of video’s online te zetten zodat bezoekers weten wat ze aan je hebben. Moet dit dagelijks? Nee, zeker niet! Maar het helpt natuurlijk wel. Zolang je maar niet ‘een dotje’ doet ben je al een heel eind. Onthoud ook dat het helpt om met je hele gezicht op je site te komen staan. Mensen hebben dan letterlijk een gezicht bij de artikelen die online komen. Dit helpt om een band te creëren met je bezoekers. Vooral als je beautyblogger wilt worden is dit naar mijn mening essentieel. Aan alleen swatches zou ik zelf als kijker niet genoeg hebben namelijk. Jij wel?

f0f143a4ce6a2b9aea82d0baa3848784 - Een Blog Starten? - Quick Tips!

♥Youtube is een heel handig platform om meer bereik te krijgen dus denk er over na of je dat moet overwegen. Ja, YT kan best eng zijn, zeker omdat video’s enorm intiem zijn omdat je er geheel opstaat, met je gehele hebben en houwen. En dan beoordeeld worden is niet altijd prettig. Maar het kan wel veel nieuwe bezoekers genereren. Maar video’s plaatsen terwijl je je eigenlijk niet zeker voelt achter de camera, en er eigenlijk niks fatsoenlijks uit je weet te komen.. Tja, wellicht zou je dan geen video’s moeten maken maar het gewoon moeten houden bij het bloggen. Dat klinkt hard, maar denk goed na voordat je een beslissing neemt. Kijk goed naar jezelf en wees kritisch. Pas zo nodig aan wat er niet goed werkt, waar je niet tevreden over bent en waar je bezoekers niet tevreden over zijn.

♥Bloggen is fantastisch leuk om te doen! Maar niet 24/7. Het is ook gewoon aan de bak en werken om er wat van te maken. Producten fotograferen zichzelf niet. Content wordt niet gecreëerd tussen je nieuwste aflevering van Pretty Little Liars en het ontbijt door. Er gaat veel aandacht, tijd en moeite in zitten. Zeker als je kwaliteit wilt leveren met een bepaalde consistentie. Ben je dus ontzettend druk met je studie of werk en heb je daarnaast een partner, een kindje en zit er een boel vrijwilligerswerk op je wachten? Denk goed na of je dit dan zou moeten willen doen.

1c04980ee4d46152d6d4cee8dabc995b - Een Blog Starten? - Quick Tips!

♥Als laatste zijn er altijd een paar kleine puntjes die het ook waard zijn om genoemd te worden. Als eerste is het belangrijk dat je respectvol omgaat met je bezoekers en andere bloggers. Uithalen, roddelen of andere narigheid zal echt niet worden gewaardeerd. Spam niet te veel op andermans website. Promoten mag, maar altijd met mate; zorg dat anderen je niet irritant gaan vinden. Een winactie organiseren? Leuk! Maar niet te vaak. Er zijn bloggers die hangen van winacties aan elkaar en dat is moeilijk serieus te nemen. Je foto’s bewerken? Goed idee! Maar als de foto’s dan zodanig worden dat je de originele kleur en substantie van een product niet meer kan zien, dan ben je (letterlijk) te ver gegaan. Steel ook geen content van een andere blogger maar geef je idee eerlijk een bron, want dat is wel zo netjes. Jij zou toch ook niet willen dat iemand met jouw idee aan de haal gaat? Als laatste is het belangrijk dat je een mening hebt. Een artikel schrijven over een BB cream en dan alleen maar aangeven of je de verpakking mooi vindt? Ik zou dat artikel zelf niet willen lezen, waarom zou je het dan schrijven?

Blog omdat je het zou willen doen, elke dag weer omdat je niets anders kan bedenken wat je gelukkiger zou willen maken. Het gaat namelijk gepaard met veel tijd, aandacht en moeite. Het zal, zeker in het begin, niet van een leien dakje gaan. Je zal wellicht zelfs bloggen voor enkele tientallen mensen elke dag in het begin. Ach, daar moet je niet zo mee zitten! Gewoon stug doorgaan als het je gelukkig maakt. De aanhouder wint! En mocht je het derde jaar nog steeds niet meer bezoekers hebben gegenereerd dan het jaar daarvoor? Dan moet je je afvragen of je leuk genoeg vindt om te blijven doen. Ja? Top! Gewoon doorgaan zou ik zeggen, want het maakt je immers gelukkig. Nee? Wellicht is bloggen gewoon niet iets voor jou, zo simpel kan het soms ook maar zijn.

7b4c1c96c50d4bbe7209338a45bc4dbf - Een Blog Starten? - Quick Tips!

♥Ben ik de perfect blogger? Absoluut niet. Verre van waarschijnlijk. Hoe uniek kan je immers zijn met een beautyblog? Ik houd mij ook niet constant aan de regels maar probeer ze, waar ik kan en wil, na te leven. Mijn foto’s kunnen ook nog beter worden. Mijn video’s zouden er nog veel gelikter uit kunnen zien. Mijn fullface foto’s kunnen wellicht af en toe in een beter licht gemaakt worden. Al doende leert men en dat mag ook. Gun jezelf de tijd om er wat van te maken maar bedenk goed, voordat je begint, of dit iets is wat je zou willen doen. Er zitten wel wat haakjes en oogjes aan. En niemand zit te wachten op een blogger die de ene week een beautyblogger is, de tweede week verdwenen is en de derde week ineens over verre reizen gaat schrijven terwijl een tentvakantie in Frankrijk al een hele onderneming was.

Mocht je gaan bloggen of al blogger zijn, onthoud dan dat jij je eigen blog maakt. Je persoonlijkheid, daar gaat het om. Wees interessant, schrijf over leuke dingen, wees leergierig en enthousiast en heb af en toe gewoon schijt aan de regels (maar houd ze in je achterhoofd).

In mijn nieuwe serie ‘Stel je vraag aan Elise!’, behandel ik de volgende keer het onderwerp bloggen. Er komen andere vraagstukken langs dan ik hier behandel want ik behandel jullie vragen! Heb jij een vraag over mijn blog, jouw blog of een vraag over bloggen in het algemeen? Stel je vraag hieronder!

Liefs,

Elise Joanne