Ik ben een jaren ’90 kind, ik begon geboren in de zomer van dit nieuwe decennium en ik heb de nasleep van de jaren ’80 meegemaakt en de nieuwe trends tijdens de jaarwisseling die mijn jeugdkenmerken. Af en toe zie ik weer eens wat voorbij komen uit die tijd en ik kan daar zo van genieten! Hoe verschrikkelijk de kledingstijl was, hoe ernstig nep de TV-series en hoe amateuristisch de video-clips. Ik ga even terug in de tijd. Ga je mee?

Boyzone Elisejoanne.nl  - Dingen uit mijn jeugd! Britney Spears, Furby en Typex-Nagels

Ik begin bij de muziek die ik luisterde want dat ging van de Spice Girls (gróót fan!!), naar de Backstreetboys, naar Britney Spears, naar Boyzone. Oef, dat waren nog eens tijden.. Toen hoefde je je niet te schamen voor die ‘foute hits’ zoals ze nu worden genoemd. Ben ik de enige die altijd enorm kan genieten van dat soort muziek als dat uurtje weer eens langs komt bij radiozenders? Het grappige is, dat de meeste van die nummers uit de jaren ’80 en ’90 en begin ’00 komen.

Toen ik nog net niet begon aan mijn tienerjaren waren er een aantal dingen heel erg ‘in’ om te doen, zoals typex op je nagels smeren als nagellak. Dit staat los volgens mij van jaartallen, ik denk dat ieder kind dit ooit deed maar toch. En jemig, wat was dat lelijk!

Jaren 90 schoenen Elisejoanne.nl  - Dingen uit mijn jeugd! Britney Spears, Furby en Typex-Nagels

Het was een tijdje een dingetje om je te kleden als ‘alto’. Nu is dat hip en relatief normaal, maar soms zie ik nog wel eens iemand voorbij komen lopen in die typische stijl (hoewel zij waarschijnlijk vinden dat het een levensovertuiging is) waar je toen echt íedereen in zag. De lange, zwarte wijde broeken, die verschrikkelijke tatoeage armbandjes (die je nu terug ziet komen, help), grove schoenen eronder alsof je voeten hebt als Donald Duck, héél véél eyeliner onder je ogen en ongewassen haren. Oh, en laten we de dozijn kettingen die van broek naar portemonnee en rond de nek niet vergeten. Ik heb mij hier nooit schuldig aan gemaakt, en het grappige is dat de mensen die ik ken die hier wel aan mee deden nu amper naar hun schoolfoto’s kunnen kijken, haha.

Slime Elisejoanne.nl  - Dingen uit mijn jeugd! Britney Spears, Furby en Typex-Nagels

Flubber in een potje! Wie kent dat nog? Of het heette toen gewoon snot in een potje.. Het was in ieder geval een groene zachte slijm waar je mee kon ‘spelen’. Wat je er precies mee kon doen weet ik niet maar het was immens populair en ik vond het fantastisch! Waarom weet ik eigenlijk niet..

Shampoo-bommetjes! Wie deed dat niet als kind; je meoders shampoo, conditioner, douche-gel, scheerschuim en dat goedje deed je dan in plastic zakjes (wel twee want anders ging het lekken) en dan kneed, kneed, kneed je dan als een malle! Totdat het begon te lekken op diezelfde moeders beige bank. Woeps!

Een tweede gaatje in je oren. Toen ik een jaar of 12 was leek het wel een hype! Iedereen moest en zou van één gaatje naar twee gaan en ja, ook ik heb mij daarin schuldig gemaakt. Onderhand heb ik het lelijke ding dicht laten groeien want het paste totaal niet bij mij. Hij was ook nog eens ‘lelijk’ geschoten dus ik mis hem niet. Wie liet er ook een tweede gaatje schieten?

Heartbreak High Elisejoanne.nl  - Dingen uit mijn jeugd! Britney Spears, Furby en Typex-Nagels

Heartbreak High! Wie kent die serie nou niet? Oh, wat was ik dól op die serie! Elke middag rond een uur of half 4 zat ik steevast voor de televisie. Het was wel een serie die meer voor de leeftijd van mijn zus was (die is 5 jaar ouder) maar ik keek graag mee. Nu ik wel eens een filmpje terug kijk verbaas ik mij over het überslechte acteerwerk en de hoeveelheid seksuele insinuaties die gemaakt worden.

Fancy Elisejoanne.nl  - Dingen uit mijn jeugd! Britney Spears, Furby en Typex-Nagels

De Fancy, Donald Duck en de Tina lezen – niet perse in die volgorde -, oh wat genoot ik daarvan. Zodra ik die doffe plof hoorde van papier op de mat verscheen er een glimlach op mijn gezicht. Ik begon bij de Donald Duck (en zodra kleine Pinda er is komt er weer een abonnement of hij er nu al van kan genieten of niet), toen ging ik over naar de Tina en tussendoor las ik de Fancy. Dat laatste blad kwam ons huis binnen vanwege mijn oudere zus en mijn vader vond het een verschrikkelijk blad. Desalniettemin bleef het abonnement en las ik het graag. Oh, en het was altijd een ramp als je moeder zei dat je ze moest bewaren als je bijna op vakantie ging zodat je wat te lezen had. Ze had gelijk maar ik vond dat zó lastig.

Disneyfilms kijken op videoband, wat een tijden. En dat je ze terug moest spoelen aan het einde van de film anders moest je dat doen de vólgende keer dat je ging kijken en dan baalde je van jezelf. Ik heb niks met de huidige Disneyfilms, geef mij maar de old skool Doornroosje, Assepoester en Belle & het Beest.

Je werkstuk moeten inleveren op floppydisk. Wauw. Of werkstukken/essay’s nog inleveren op papier met plaatjes erbij je die met lijm erbij had geplakt. Moet kunnen.

De inbelverbinding om op internet te kunnen komen. Dat lawaai dat daarmee gepaard ging! Maar sowieso; internet! Wat een fenomeen in die tijd. In mijn jongere jaren gebruikte ik helemaal geen internet, dat was er niet of het was niet normaal om zomaar te gebruiken.

Zo, dat waren enkele voorbeelden en dingen uit mijn jeugd! Wie herkent er wat uit de bovenstaande dingen? Ik weet dat er nog véél meer is maar dit is wat nu in mij naar boven komt.

Liefs,

Elise Joanne