Zo, ik ben bevallen. De naam is bekend. De eerste uren/dagen/weken en slapeloze nachten als mama zijn geweest. Mijn bevallingsverhaal komt binnenkort online en ik zal in de eerste video van Ouders van Nu sinds de zwangerschap ook kleine Pinda (kort) delen op video. Even ter kennismaking, bewegend beeld is toch anders dan een foto. Maar het is nu even tijd om het te hebben over de naam! Waarom deze naam/namen? Dat leg ik vandaag uit!

De keuze voor de naam van je kind is ontzettend persoonlijk. Hoe vaak een naam niet verschillende reacties oproept is ongelooflijk. Ik wil een ieder dan ook vragen respectvol te zijn naar onze keuze. Wellicht is het niet jouw kopje thee, net zo goed als dat een andere naam niet de onze is. Dat kan. En aan een naam moet je soms ook wennen, hartstikke begrijpelijk.

IMG 3381 - De Naam - Uitleg

Fos Elias Gijs

Bord gekregen van Naamelijk als kraamcadeautje

De naam Fos kwam al tot ons in een heel vroeg stadium. Om de zoveel dagen pakten wij de Ipad er weer bij om de lijsten der lijsten af te gaan. Google was onze beste vriend in het eerste trimester. Wij schreven elk van de namen die wij leuk vonden klinken op en dat ging op een lijstje met een cijfer erachter. Veel namen naar wens kwamen overeen met elkaar, enkele keuzes werden niet bepaald goed ontvangen door de ander. Alle namen waren – over het algemeen – zeer Hollands, ‘normaal’ en leuk. En toen ging Boris voor de gein naar de lijst van kindernamen van Bekende Nederlanders, gewoon voor de grap. Maar daar vonden wij ’em!

Ik weet niet eens meer welke BN’er ook de naam Fos heeft (een cabaretier of een rapper dacht ik – in ieder geval niet vanwege de personage ‘Fos’ uit GTST, wij kijken dat programma niet, haha) en dat doet er uiteindelijk niet eens toe. Boris zei de naam hardop en ik werd meteen warm van binnen. Dat is hem! Wauw, we hebben de naam..! Een bijzondere naam wellicht, eentje die toch best veel meer uniek is dan ik aanvankelijk had verwacht te kiezen voor ons kind. Grappig eigenlijk! Maar het past. Vraag ons niet waarom; maar zodra deze naam hardop werd gezegd klopte het plaatje en werd het ineens een stuk echter. Toen wij bij 15 weken erachter kwamen dat wij een jongetje kregen werd het al helemaal bevestigd; onze zoon heet Fos!

En toen de doopnamen. Wij noemen het doopnamen (Fos zal over enkele weken gedoopt worden – wij zijn christelijk gereformeerd – protestant dus – en niet katholiek voor de nieuwsgierigen), de ander noemt het tweede of ‘extra’ namen. Veel mensen, christelijk of niet, hebben een tweede naam en dat vinden wij het plaatje ‘af’ maken. Ik ben op een gegeven moment gaan zitten met een papiertje en alle andere namen bij elkaar gaan voegen die wij leuk vonden maar die dus niet onze eerste keuze meer zouden worden. En toen ben ik ze gaan husselen, op alle mogelijke manieren en daar kwamen een drietal mogelijke combinaties uit.

IMG 3387 e1457892448457 - De Naam - Uitleg

En uiteindelijk was het meteen vrij duidelijk; deze combinatie is gewoon de bom! Wij vinden het ontzettend mooi en gewoon als klinken als een baas, haha. Elias komt omdat Boris daarmee kwam – sowieso als optie voor een tweede naam, niet als voornaam – en als doopnaam vind ik het ook een mooie keuze, zeker in combinatie met de andere namen. Het geeft het geheel net even wat meer elegantie wellicht, het is een wat meer volwassen naam én het is een Bijbelse naam. Dat vonden wij erg mooi. Gijs was een naam die op ons lijstje stond als voornaam (vrij lang zelfs grappig genoeg) en moest dan eigenlijk wel als doopnaam, wij vonden hem te leuk. Waarom is dat de voornaam niet geworden? Wellicht omdat hij te populair is nu en dat vonden wij erg jammer. Daarnaast vonden wij Fos té leuk, te speciaal om niet te laten gebruiken als voornaam. Zonde om hem die naam niet te geven want hij past gewoon zo goed. En zo ontstond hetgeen wij nu hebben!

Geen van de namen zijn een vernoeming naar iemand in de familie. Naar mijn weten heeft niemand in mijn familie of die van Boris één van de drie gekozen namen. Wij vinden vernoemen erg mooi maar toch hebben wij hier niet voor gekozen.

Oh en nee, wij denken niet perse aan het dier vos als wij het over ons kind hebben, haha. Hoewel natuurlijk het diertje meteen wel ‘zijn dier’ is vanaf nu, dat snap je. Ook staat er een vosje op zijn geboortekaartje (duh..) en die zal ik binnenkort nog even laten zien in een artikel. Fos is een oud-Hollandse naam die decennia’s geleden is gegeven. De naam is Germaans, komt van het Friese Fosse en is sinds 2009 weer opgedoken. Afgelopen jaar is deze naam enkel tientallen keren gegeven. Het is een beetje hipster (wat ik nooit heb willen zijn), duidelijk, kort, lekker Nederlands en en ook uniek. Want ons kind is uniek en verdient een bijbehorende naam. Ondanks dat hij wellicht anders is dan anders vinden wij hem heel normaal geworden onderhand. Wel vreemd om andere nu zijn naam te horen zeggen of te zien schrijven! Soms schrik ik nog als iemand de naam zegt of als ik hem zelf hardop zeg bij een ander alsof ik het geheimpje verklap.

Liefs,

Elise Joanne