Body after Baby

Het is weer vrijdag, tijd voor een nieuwe Body after Baby! Vorige week schreef ik over een stilstand, ik bleef op hetzelfde gewicht hangen. Door veel afspraken at ik amper thuis en kon ik ook niet mijn standaard rondje lopen met Fos. Gelukkig geen man overboord want ik was in ieder geval niet aangekomen. En tja, als er een reden is voor stilstand dan weet je dat het de week erna vast week goed zal komen. Of toch niet?

Ik stond vanochtend op de weegschaal (donderdagochtend is mijn weegdag) en ik was lichtelijk hoopvol. Het was een week waarin ik vrij normaal had gegeten op hier en daar een stuk taart en wat snacken na vanwege het vieren van onze verjaardagen. Het paste wel in de aantal calorieën die ik mocht dus ik zag er weinig problemen in. De boog kan niet altijd gespannen blijven toch? Het leven moet ook leuk blijven. Daarnaast kwam ik eigenlijk elke dag onder mijn maximale calorie-inname en kon ik weer naar aquarobics. Er moest toch wel iets af zijn, na een normale week? Al was het 100 gram, dan alsnog zag ik dat als progressie.

Maar helaas, ik zag exact hetzelfde gewicht als vorige week! En dus de week ervoor. Verdorie, hoe komt dat toch? Een bezoeker had het vorige week al over een zogenaamd ‘plateau’ waar zij mee te maken had en dat het en aantal weken duurde voordat ze die getallen achter zich kon laten. Zou ik ook op een dergelijk plateau zitten? En wat is een plateau precies?

Ik heb mijn vriendje Google er even bijgehaald en ben gaan kijken naar een verklaring, een duidelijke uitleg. Het volgende maakt het vrij duidelijk:

‘Een gewichtsplateau is een periode van twee weken of langer waarbij uw gewicht niet (meer) verandert. Wanneer u een grafiek zou maken van uw gewichtsverloop ontstaat daar een rechte lijn, vandaar de term plateau. Maar wil dit zeggen dat u geen vooruitgang meer boekt? Nee hoor!

De weegschaal maakt namelijk geen onderscheid tussen veranderingen in de verhoudingen tussen vet spieren en water. U weegt uzelf waarschijnlijk om twee redenen. Als eerste het volgen van de voortgang van uw afvalpoging. En als tweede, hopelijk, het volgen van uw vetverbranding. Wanneer u op de weegschaal staat en er is een pond af, dan hoopt u dat we het hier over een pond puur vet hebben en niet over spieren.’

Bron.

Mmmm.. Tja, blijkbaar is dit dus normaal en als je meer dan een paar enkele kilo’s wil verliezen is dit dus normaal. Je lijft moet dus ook wennen aan de veranderingen en je moeite – bloed zweet en tranen soms – worden niet altijd meteen getoond op de weegschaal. Sowieso weegt spier zwaarder dan vet maar blijkbaar is ook vocht een dingetje wat je mee moet nemen en naarmate er meer kilo’s af gaan het gewichtsverlies ook minder snel gaat. Al doe je dus hetzelfde, je lichaam past zich minder snel aan.

Balen dus! Want wat nu? Doorgaan zoals ik deed en hopelijk is het volgende week of de week erna wel anders en heb ik het plateau doorbroken? Zijn er mensen bekend met het doorbreken van dit fenomeen en hoe heb je dat gedaan?

Body after Baby #2

Als ik eerlijk ben naar mijzelf weet ik ook dat het niet alleen daar aan ligt. Ik heb wel gesport afgelopen week maar weinig gewandeld, het weer was niet altijd even best en ik heb dan gewoon geen zin om de deur uit te gaan. Ook niet voor een wandeling van een half uur. Wat is die moeite nou eigenlijk? Maar toch doe ik het dan niet. Daarnaast weet ik dat wij heel gezond avondeten, als het daar op aankomt hoef ik niks te veranderen. Veel groente, weinig vlees en heel af en toe een #cheatmeal die ook nog door de beugel kan zoals mijn pasta pesto. Porties verkleinen is dan de sleutel. Maar afgelopen week at ik dus wel 2 (of 3..?) stukken taart, at ik twee witte bolletjes met knakworsten en mosterd, weer meer bruine boterhammen in plaats van yoghurt of fruit ter vervanging en laat ik mij toch verleiden door een bavarois toetje op een event.

Af en toe cheaten – zeker als je punten of je calorie-telling dat toelaat – moet kunnen. Ik denk echt dat daar geen kwaad in zit, sowieso geloof ik dat het leuk moet blijven anders is het niet vol te houden. Maar wanneer je elke dag iets vals speelt dan gaat het natuurlijk niet de goede kant op.

Dus, tijd om weer de knop om te zetten en te stoppen met die ongein. Mijn drie hoofdmaaltijden per dag zijn dus hartstikke goed maar ik moet toch letten op alle andere dingen die ik eet of drink die er voor zorgen dat mijn harde werken wordt tenietgegaan. Zonde natuurlijk! Want voor je gevoel doe je dus alle moeite maar zonder de resultaten. En als je op gewicht wilt blijven is dat prima, juist dan is het een way of life geworden en moet je ook weer ‘normaal’ kunnen leven. Nu is dat het gewoon nog niet bij mij, ik moet eerst die laatste 7 kilo kwijt voordat ik kan stabiliseren. Ik ben er gewoon nog niet!

En eigenlijk is het ook onnodig om al die dingen te eten. Want ik kan prima voldaan zijn met gezondere opties tussendoor, dat heb ik de eerste weken ondervonden. Ik moet weer even die knop vinden – gevonden! – en doorzetten. Want ja, ik wil graag slanker zijn. Het is niet zo dat het mij ongelukkig maakt maar het zorg er wel voor dat ik – letterlijk – minder goed in mijn vel zit. Ik merkte dat toen er wél wat af ging ik gemotiveerd was en blij was met mijn lijf omdat het een bepaalde kant op ging. Nu kijk ik tegen diezelfde buik en ondervind een lichtelijke teleurstelling. Maar ja, wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten!

Body after Baby

Even voor de goede orde nog de cijfertjes, hoewel daar dus niks in veranderd is:

Vlak voor mijn zwangerschap

Gewicht: 55,5 kilo
Buikomvang: 83,5 centimeter
(gemeten op het dikste punt van je buik, een centimeter onder je navel)

Aan het einde van de zwangerschap:

Gewicht: 73 kilo
(gewogen bij 39 weken en ik beviel met 39 weken en 5 dagen)
Buikomvang: 106 centimeter.

De stand van zaken 5 weken geleden – gewogen op 22 mei 2016

Gewicht: 65,8 kilo
Buikomvang: 93,5 centimeter

De stand van 4 weken geleden – gewogen op donderdagochtend 9 juni

Gewicht: 63,6 kilo
Buikomvang: 91 centimeter
Benen: 59,5 centimeter
Billen: 99 centimeter

De stand van zaken 3 weken geleden – gewogen op donderdagochtend 16 juni

Gewicht: 63,4 kilo
Buikomvang: 89 centimeter
Benen: 59 centimeter
Billen: 98 centimeter

De stand van zaken 2 weken geleden, vorige week én deze – gewogen op donderdagochtend  22 juni, donderdagochtend 30 juni en donderdagochtend 7 juli 

Gewicht: 62,5 kilo
Buikomvang: 88 centimeter
Benen: 58,5 centimeter
Billen: 97 centimeter

IMG_6630

22 mei 2016: 65,8 kilo
9 juni 2016: 63,6 kilo
16 juni 2016: 63,4 kilo
23 juni 2016 – 62,5 kilo
30 juni 2016 – 62,5 kilo
7 juli 2016 – 62,5 kilo

Zo, kop op dus en doorzetten die handel deze week! Hoe gaat het met jullie, de dames die mij volgen en ook bezig zijn met afvallen? Hebben jullie wel eens zo’n ‘plateau’ ervaren en wat doe jij ertegen?

Is het wellicht tijd voor mij om over te gaan op een ‘echt’ programma zoals Weight Watchers? Ik zie veel bloggers en bezoekers dit programma doen en ik zit er over na te denken om toch wat meer gestructureerd aan het werk te gaan. Wat zijn jullie ervaringen met dit programma?

Liefs,

Elise Joanne

Ik heb even een edit op deze vrijdagmorgen. Ik kon mij gisteren gewoon niet voorstellen dat ik niks was afgevallen, zeker omdat ik de dagen voor mijn weegmoment echt even wilde knallen. Vanmorgen heb ik dus mijzelf weer gewogen en mijn vermoeden werd bevestigd! Ik ben een halve kilo afgevallen. De teller gaf een ronde 62,0 aan, drie hoeraatjes! Voor aankomende week houd ik dus ook 62,0 aan als gewicht en als ik volgende week – bij mijn officiële weegmoment – alsnog 62,0 weeg dan ben ik blij want dan is het plateau écht doorbroken. Meer is mooi meegenomen maar ik denk dat dat een goed doel is.