shutterstock 598533461 5760x3840 - Anticonceptie na je zwangerschap - mijn keuze

Op de vraag of wij nog een derde willen heb ik vaak al een antwoord paraat, en dat eindigt vaak iets in de trant dat Hazel amper uit mij is, laat staan dat er nu alweer een bewoner in komt. En aangezien ik niet geloof dat vrolijkheid tussen de lakens als enige doeleinde moet hebben om je voort te plannen, dien ik na te denken over anticonceptie. En dat heb ik gedaan, eigenlijk al tijdens de zwangerschap van Hazel. Aankomende woensdag laat ik de Kyleena spiraal zetten.

De keuze voor anticonceptie is heel persoonlijk. Eigenlijk vind ik dat aan iedere vorm van anticonceptie wel een nadeel zit, de vraag is welke voordelen van je keuze en welke nadelen daarvan eruit springen voor jezelf. Ik zat jaren aan de pil, al bijna een decennia toen ik stopte en zwanger wilde worden van Fos. Elke dag een pilletje nemen, daar had ik geen moeite mee. En in de eerste jaren nam ik het ook niet met als doel anticonceptie maar vanwege mijn menstruatie. Zodat ik die meer onder controle had en ook wel een een stopweek door kon slikken als het mij niet uit kwam.

Na de zwangerschap van Fos kwam meneertje rubbertje de hoek om kijken. Wij wisten ergens wel dat wij op relatief korte termijn aan een tweede wilde beginnen en vanwege mijn mentale gemoedstoestand toen leek een dot aan hormonen mij niet wijs. Het voordeel was dat toen wij eenmaal de wens kregen om Hazel te ontvangen het rubbertje eraf kon en ik niet meer hoefde te ‘ontpillen’ wat ik een vreselijk proces vond de vorige keer. Maanden hoofdpijn, dat wilde ik niet nog een keer.

Nu, na de zwangerschap van Hazel wil ik niet meer aan de pil, het elke dag slikken en mijn ervaringen daarmee besloten mij te doen laten zeggen tegen de verloskundige – bij de laatste controle in de kraamweek – dat ik iets anders wilde. Dus toen ik rond 8 weken mijn laatste gesprek met haar had om de gehele zwangerschap en kraamperiode af te sluiten hadden wij het over mijn opties. Want wat wilde ik precies?

Je hebt over het algemeen twee keuzes; met hormonen en zonder hormonen. Kies je bewust voor geen hormonen in je anticonceptie dan kan je kiezen uit bijvoorbeeld een condoom of een koperspiraal. Wil je met hormonen dan heb je keuzes uit de pil, een prikpil of een spiraaltje mét hormonen. Er zijn natuurlijk nog meer opties maar dit zijn wel de meest gebruikte varianten denk ik. Je verloskundige of je huisarts heeft alle opties op een rijtje voor je en kan alle mogelijkheden en voor- en nadelen bespreken. Ik vond dat erg fijn, ik heb mij dus laten voorlichten door mijn verloskundige. Tevens heb ik bij haar benoemd wat ik wilde; ik wilde veilig zijn tijdens vrijen (dus niet zwanger worden) maar ook zou ik het niet erg meer vinden als de boel niet meer naar behoren zou werken. Daar bedoel ik mee dat ik zó ongelooflijk geïrriteerd wordt van mijn menstruatieweek. Buikpijn, hoofdpijn en hormoonwisselingen die je helemaal gestoord maken. Ik wilde dus wél hormonen want ik gedijde daar goed op in het verleden. Alleen het was wel duidelijk dat ik een aantal pillen heb gehad die teveel hormonen bevatte en dat was niet goed. Dus ja tegen hormonen maar niet bakken vol ermee, dat idee.

De pil wilde ik dus niet meer, de prikpil stond mij niet aan. Een ‘gewoon condoom’ en een vrouwencondoom (pessarium) daar paste ik voor want ik wilde een anticonceptie die dus ook invloed zou hebben op mijn ongesteldheid. Toen kwamen wij eigenlijk wel uit op de spiraal. En ondanks dat ik er wel goed over na heb gedacht was de keuze ook makkelijk; de Kyleena. De Kyleena is de verbeterde Mirena. Voor wie de Mirena kent; dit is een hormoonspiraal met bákken aan hormonen. Veel vrouwen klagen hier dan ook over en dat snap ik heel goed. De Kyleen is ontworpen met maar een tiende van de oorspronkelijke hormonen die in de Mirena zat. Positief! De werkzame stof in beiden spiralen is levonorgestrel. Grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestel; de Mirena bevat totaal 52mg en de Kyleena 19,5mg. Mijn verloskundige zet dus ook al een tijdje de Mirena niet meer, ze raden deze ook af. Een koperspiraal bevat dus geen hormonen en dat wilde  ik wel, en dus bleef de Kyleena over.

Met de Kyleena hoef ik de komende vijf jaar niet aan anticonceptie te denken en mochten wij wel willen gaan voor die derde dan kan hij er zo uit en ben ik meteen klaar ook te beginnen. Niks ontpillen, gewoon hup gaan met die banaan. De kosten voor de Kyleena zijn wel wat aan de hoge kant, het zetten wordt vergoed door je zorgverzekering maar het spiraaltje zelf niet. Ik mocht dus vorige week €150,- afrekenen. Aan de andere kant; dit is dus het enige wat ik hoef aan te schaffen de komende vijf jaren. Nou, dikke prima! Maar wel goed om even te zeggen denk ik.

Bij het gebruik van een hormoonspiraaltje zoals Kyleena kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel (ik!), maar anderen vinden dit juist vervelend. Als je liever kiest voor een methode waarbij je een relatief regelmatig menstruatiepatroon kunt verwachten en waarbij je in het algemeen wel zelf je menstruatie kunt timen, is voor jou de dagelijkse pil, de wekelijkse pleister of de maandelijkse ring wellicht een optie.

De hormoonspiraal heeft in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een hormoonspiraal mogelijk interessant zijn als je gevoelig reageert op de hormonen in andere anticonceptie-middelen. En dat was dus mij het nadeel van de pil, mede hierom lijkt de Kyleena mij aantrekkelijk.

Dus, aankomende woensdag is het zover en mag ‘ie geplaatst worden. Hier zie ik tegenop (weer iemand die mijn doos inkijkt, de teller houdt maar niet op helaas), ik ben een beetje bang voor de pijn en het mogelijke bloeden naderhand. Ook kan er buikpijn optreden de eerste dagen. Dit is bij iedereen anders en ik houd er gewoon rekening mee.

Weet je, je hoort en leest állerlei verhalen op het internet die negatief of positief zijn over de jou gekozen vorm van anticonceptie. Ik durf te wedden dat er lezers zijn die wél tevreden zijn over de Mirena, lezers die absoluut niet meer aan de Kyleena willen of zweren bij de prikpil. Laat je voorlichten, maak een keuze. En als de keuze je niet bevalt, dan kies je – wanneer het kan – voor iets anders. Als de Kyleena mij niet bevalt dan zal ik precies dat doen; iets anders kiezen. Jammer van die €150,- maar dat is dan het minste van mijn zorgen. Dit is voor nu mijn keuze en ik ben heel benieuwd hoe ik het ga vinden!

Wellicht een artikel over een paar maanden wat mijn ervaringen zijn tot nu toe en hoe ik het plaatsen vond?

Liefs,

Elise Joanne