DSC 0429 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

Binnenkort vertel ik er meer over, maar ik start strakjes met het New Born Fit Mama programma. Onderdeel daarvan is- logischerwijs – beter eten. Ik ontbijt slecht, al járen. Ik vind maar weinig echt lekker en krijg ook vaak geen hap door mijn keel. Ik wil een goeie start en die wilde ik ook zelf maken. Cruesli of muesli uit de supermarkt bevat vaak veel suikers en dat is zonde. Ik maak het liever zelf! Op instagram werd massaal om het recept gevraagd, dus bij deze. Makkelijk, leuk en súper lekker.

DSC 0440 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

DSC 0434 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

DSC 0450 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

Je kan dit recept gebruiken om je eigen ‘bars’ te maken, granola-bars of dus cruesli/muesli. Cruesli is eigenlijk gewoon muesli maar dan krokanter. Ik vind cruesli (van Quaker, daar komt het vandaan) lekkerder dan muesli. Maar degene van Quaker of van een merk dat het heeft nageaapt, bevat teveel suikers. En in die mate mag ik het gewoon niet meer hebben, zeker niet tijdens mijn challenge met Kimberley.

Ik heb zelf wat gefreubeld in de keuken, wat recepten online bij elkaar gegooid en zelf bedacht wat goed en lekker was. Zo zit er bij mij pure chocolade in het mengsel, héle pure chocolade. Dat is niet alleen goed voor je – een blokje per dag – maar geeft ook smaak en een bite aan je ontbijt. Dat kan je weglaten als je liever gedroogd fruit er in hebt bijvoorbeeld. Ik combineer het met vers fruit zoals blauwe besjes, frambozen en banaan. Maar ook aardbei als ik dat in huis heb of een rijpe kiwi. Pak wat je wil en lekker vindt! De basis is wat ik hier nu aan je geef in een recept, jij bepaalt waarmee je het eet.

Als basis pak ik een beetje magere yoghurt en een flinke eetlepel Skyr met een smaakje, vaak bosbes. Ik houd niet van neutrale kwark en (magere) yoghurt en Skyr zorgt voor een lekker smaakje. Skyr is ook nog eens rijk aan eiwit, niet te vet en bevat veel minder suiker dan bijvoorbeeld Danio kwark. Te koop bij vrijwel elke supermarkt, ook de Lidl.

DSC 0457 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

Wat heb je nodig?

Ik maak een flinke lading, genoeg voor zo’n twee á drie weken. Als jij er in je eentje van eet kan je er zeker een maand mee doen (langer moet je er ook niet mee doen, je kan het maximaal een maand bewaren), Boris en ik eten er namelijk beide van. Maak ook gewoon veel in één keer, veel makkelijker. Ik bewaar het in twee voorraaddozen van de Wibra.

Hieronder vind je dus het recept voor een aantal weken cruesli (twee eetlepels per ontbijt elke ochtend), maar maak het in twee sessies. Anders is het teveel voor één plaat in de oven.

Havervlokken van de Lidl – 400 gram
Reep pure chocolade minstens 74% puur – 100 gram
Notenmix van de Lidl (uit de verse ‘automaat’), dit is een combinatie van hazelnoten, walnoten, amandelen, macadamia en pecannoten – 300 gram
Honing of agavesiroop – 4 eetlepels
Kaneel – naar smaak (ik doe twee eetlepels)
Neutrale (zonnebloem)olie – twee eetlepels

DSC 0408 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

DSC 0410 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

DSC 0431 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

DSC 0411 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

DSC 0474 4928x3264 - Zelfgemaakte Granola/Cruesli/Muesli maken!

Snij de noten kleiner maar zorg dat je ook nog wel wat grotere stukken behoud. Snij de chocolade in kleine stukjes. Pak een grote kom en meng daar de helft van alle ingredienten – op de chocolade na! – per keer in. Want zoals hierboven geschreven; doe twee keer dit mengsel maken voor op een bakplaat. Anders kleurt en roostert het niet goed. Meng alles met een lepel, je hand of een spatel. Smeer het mengsel uit op een bakplaat, leg er eerst een paar velletjes ovenpapier onder.

Rooster het mengsel op maximaal 200 graden voor tien minuten (hete luchtoven).

Herhaal dit nog een keer met de andere helft van het mengsel. Laat het afkoelen en meng beide droge mengsels nu nog een keer met een lepel en voeg de chocolade toe. Echt pas als het geheel is afgekoeld, anders smelt de chocolade. Stop het daarna in de voorraadbakken naar keuze!

En dan heb je een heerlijk ontbijtje in de ochtend, ik vind het zó lekker! Knapperig, smaakvol, licht-zoet, beetje bitter door de chocolade en vullend. Voeg vers fruit naar keuze toe en kies als basis hetgeen jij wilt. Of dat nou (magere) yoghurt of kwark is, Skyr is dus absoluut een aanrader! Wij hebben standaard vrij veel vers fruit in huis maar ook altijd twee pakjes met bevroren fruit.

Eet smakelijk en veel plezier met maken!

Liefs,

Elise Joanne