Woonkamer 1 kopie 1024x544 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Onderhand hebben wij in meerdere huizen gewoond, van een honderd jaar oud – klein – appartement in de binnenstad tot een nieuwbouwwoning met grote woonkamer en vrijwel alles ertussenin. Interieur is altijd een enorme liefde geweest en vandaag deel ik tips om een kleine én een grote woonkamer sfeervol in te richten. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Kleine woonkamer/ruimte

Niet iedereen is gezegend met een grote woonkamer. Dat betekent dat je slim moet zijn met de ruimte die je hebt. Dat kan op verschillende manieren. Bedenk juist dat veel meubilair niet perse een slechte keuze is, het gaat erom dat je de juiste keuze maakt.

Westwing WW Collection SS20 FINAL 0129 kopie 1024x705 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Meer of minder?

Slanke meubels, exemplaren kleiner van stuk, willen vaak helpen in een kleinere ruimte. Maar schroom niet te kiezen voor juist één groter meubelstuk. Een grotere bank omdat je nou eenmaal fijn wil zitten of liggen, ondanks dat je een kleinere zithoek hebt. Combineer het met een kleiner kleed en meerdere – kleinere – koffietafels. Je hebt niet perse een tv-meubel nodig, kies ervoor de tv aan de muur te plaatsen of om hem te verwerken in een wandmeubel maar daarover zo meer.

Ik vind zelf dat designmeubilair enorm goed past binnen een kleinere woonruimte. Vaak is het een ‘lichtere’ stijl en zijn het slankere meubels. Het kost wat meer maar dan heb je ook wat. En wissel het af met mooie items die je al hebt of het koopje via de kringloop. Juist de combinatie is heel tof! Je hebt meerdere online shops voor design inrichting, deze is een aanrader in ieder geval.

Kleur?

IMG 6914 4032x3024 1024x768 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Donkere kleuren absorberen licht en lichte kleuren reflecteren.  In een kleinere ruimte is het werken met lichtere kleuren juist beter. Maar dit zegt niet dat alles wit hoeft te zijn natuurlijk. Beperk het tot die ene eyecatcher en combineer zachtere bijpassende tinten. En bedenk ook dat contrasterende kleuren, in de details, juist zorgen voor ruimtelijkheid. Kies dus voor een stalen deur met glas of een industriële zwarte lamp.

Wandmeubel 3 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

De hoogte in!

Ga de hoogte in, laat een wandmeubel maken waar je niet alleen veel spullen in kwijt kan indien dat nodig is maar het zorgt ook voor een speels effect in je woonkamer. Je mooie items kan je goed uitstallen en de rommeltjes van de kinderen – of van jezelf – achter een kastje. Ons vorige huis had een hele kleine woonkamer en indien wij daar waren gebleven hadden wij plannen voor een inbouwkast, zo’n wandmeubel. Onderaan dichte kastjes, helemaal bovenaan ook voor de items die je zelden gebruikt, en in het midden een mooie open structuur voor accessoires.

Smalle hoge kasten met een dun frame zijn optisch sowieso ‘lichter’ hoewel ze alsnog veel kunnen bevatten. Een dik frame kan ‘log’ ogen. Denk ook eens aan metaal of glas.

TVmeubel 1 1024x853 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Wat betreft hoogtes is het ook handig om te kiezen, indien dat kan, voor lange gordijnen. Exemplaren die van plafond tot vloer hangen zorgen ervoor dat je woonkamer groter lijkt.

Lichtinval

Wanneer je wandmeubel vlak naast een enorme partij lichtinval staat kan je zeker gebruik maken van kleur; een donker wandmeubel geeft dan juist optisch het effect van meer ruimte. Wanneer je dit niet hebt kies dan voor hout of wit.

Spiegels!

Als je de ruimte graag optisch wil vergroten kun je gebruik maken van spiegels. Een spiegel zal je woonkamer optisch meer vergroten dan een aantal kleine spiegels in een groep bij elkaar. Ook kan een poster wall het gevoel geven dat de muur eindeloos is, zeker als je ze wat hoger plaatst. 

Woonkamer 2 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Groepjes maken

Heb je toch veel spullen die je graag in de woonkamer wilt hebben? Groepjes maken is de sleutel! In plaats van alles door de gehele woonkamer, de spullen op één plek bij elkaar.

De juiste vloer

Ik denk dat deze laatste categorie misschien wel het meest belangrijk is. De juiste vloer, qua kleur én legwijze, is essentieel om een ruimtelijk ogende ruimte te maken. Besef hoe je de vloer legt; horizontaal of een verticale lijn? Leg je vloer in de lengte, dan zit je altijd goed. Zo’n vissengraat is heel tof en natuurlijk helemaal in op dit moment (ik wil ‘m heel graag!) maar kan ook druk ogen in een (te) kleine ruimte. Wees verstandig!

IMG 6917 4032x3024 1024x768 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Je kan hier meer foto’s bekijken van ons zitgedeelte!

Een grote woonkamer/ruimte

(Vloer)kleed/kleden

Een kleed, in mijn opinie absoluut een noodzakelijk stuk accessoire/meubelstuk. Bedenk wel dat je de juiste afmeting moet hebben. Heb je een grote bank en meerdere of één grote koffietafel? Bedenk dan dat een klein(er) kleed echt afbreuk kan doen aan je zitgedeelte. Juist een groot kleed bindt het geheel samen. Wij hebben expres gekozen voor het grootste kleed van de versie die wij hebben; hij is dusdanig groot dat hij onder de bank gelegd wordt en loopt tot een meter ná de hoek van de bank. Zo geef je de woonkamer een apart zitgedeelte en maak je het één geheel. Werk met meerdere kleden of kleinere kleden als je echt een hele grote woonkamer hebt en meerdere ‘hoekjes’ wil creëren.

En schuw niet voor een beetje kleur! Ik zie in veel woonkamers een grijs/wit/beige kleed liggen, hoogstens een kleine bewerking erin verwerkt. Dat hoeft zeker niet! Kleur is niet alleen enorm praktisch vanwege vlekken maar geeft de ruimte meer sfeer en haalt kilte weg.

Houd je wel van rustigere tonen? Werk dan met diverse tinten binnen je voorkeur, kies niet voor één kleur. Dit geeft diepte en maakt het een stuk speelser en tevens sfeervol. En zorg voor diverse materialen, combineer hout met staal, leer met stof.

Histor veilig VTwonen - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Meerdere plekjes

Juist in een grote woonkamer is het belangrijk sfeer te creëren. Dit doe je o.a. door te kiezen voor meerdere hoekjes. Je hoeft niet perse één bank, één kleed en één koffietafel te plaatsen. Heb je de ruimte? Maak er gebruik van! Wat ik vaak zie bij mensen die een grotere woonkamer hebben is dat er groter meubilair staat maar wel weinig meubilair. Het geheel oogt vaak wat logger, neemt letterlijk meer ruimte in maar voegt weinig toe aan de sfeer van de woning. Zonde!

Juist een vloerkleed kan helpen in het maken van meerdere plekjes; door ergens een kleed neer te leggen ‘baken’ je dat gedeelte af.

Accessoires

Veel accessoires kan rommelig ogen maar juist gekozen ook heel gezellig en zorgt voor eenheid binnen diverse plekjes die je hebt gecreëerd. Bedenk dat less soms echt more is maar andersom net zo goed. Ook binnen een grotere ruimte is groepjes maken, voor eenheid, nooit verkeerd. En kies dan nu een keer voor één heel groot schilderij of doek en hang die prominent in de woonkamer. Ga juist nu voor die eyecatcher, het kan immers!

DSC 0327 3264x4928 - Tips voor het inrichten van je kleine én grote woonkamer!

Planten

Planten zijn eigenlijk altijd een goed idee, in een kleine of grote woonruimte. Maar juist bij dit laatste heb je er de ruimte voor. Het geeft meer dimensie. In een kleinere ruimte is het handiger te kiezen voor uniformiteit; meer van dezelfde planten in groepjes of een rijtje. Laat ze juist hangen vanuit een hoek van het plafond. Bij een grotere woonruimte kan je kiezen voor de grotere exemplaren zoals een mooie bananenplant.

Verlichting

Een van de lastigste maar tevens een van de meest belangrijke aspecten van een woonruimte, klein of groot, is verlichting. Wij hebben het hier thuis nog niet helemaal onder de knie merk ik, er ontbreekt nog hier en daar wat fijne sfeerverlichting. Niets zo vervelend dat je meteen de grote lamp aan de tafel aan moet zetten als je een boek wil lezen. Des te meer licht, des te ruimtelijker. En voor een grote ruimte geldt dat je het sowieso nodig hebt omdat meer ruimte ook de noodzaak van meer lichtbronnen brengt. Bedenk dus, terwijl je gaat shoppen en neuzen naar nieuwe meubels, dat lampen net zo essentieel zijn als die ene bank waar je je oog op hebt laten vallen. Oh, en besef ook dat het lampje in je lichtbron uitmaakt; wit licht kan hard en kil zijn, warm en gelig licht is sfeervoller.

Dit waren mijn tips! Hopelijk heb je er wat aan. Ik ben benieuwd; hoe woon jij?

Liefs,

Elise Joanne