VRSQ4168 1200x1600 - Tado Slimme Thermostaat Review: onze nieuwe slimme thermostaat!


Ik mis onze vloerverwarming, wat was dat het absolute einde! In elke kamer konden wij apart regelen wat de temperatuur was en nooit stapte ik uit met het intens verlangen erin te blijven omdat ze zo koud is in huis. In ons ‘nieuwe’ huis hebben wij geen vloerverwarming en de kosten om dit aan te leggen rijzen de pan uit als je het niet meteen doet bij de aankoop van je nieuwbouw woning. Haal elke vloer maar eens overhoop, dat doe je niet zomaar. Dus wij hebben nu de Tado Slimme Thermostaat en ik ben mij er een potje blij mee.

Het wordt kouder, het is ijzig buiten en dat heeft zo zijn voordelen. Lekker warm in je eigen huis met een kleedje en kaarsjes aan, een boek erbij en klaar. Heerlijk vind ik de herfst, het is mijn favoriete seizoen. Okay, de regen mag een eindje wieberen maar voor de rest vind ik het een prachtig seizoen. Kou heeft iets gezelligs, iets knus. Mits het in je huis dus lekker warm is.

IMG 6108 1242x2208 - Tado Slimme Thermostaat Review: onze nieuwe slimme thermostaat!

Wij hadden een normale thermostaat in huis, eentje die je op de juiste temperatuur zet zodra je beneden komt in de ochtend of als je weer thuis bent na een dag werken. Gewoon, wat vrijwel ieder huishouden heeft. Werkt prima, niks mis mee. Maar wij waren vloerverwarming gewend dus het was even omschakelen. Wij vergaten in de eerste maanden zó vaak de kachel uit te zetten als we naar bed gingen, echt schrikbarend. Dat hoefde vroeger namelijk niet, elke ruimte had een stabiele temperatuur. En omdat wij in een appartement woonden werden de kamers ook snel opgewarmd en afgekoeld als je dat nodig vond. Naast het constant vergeten van de kachel (dus niet alleen uit maar ook aan, brrrr!) moesten we het handmatig doen. Ook dat is geen probleem, je loopt naar je thermostaat toe en zet hem op de gewenste temperatuur. Maar nu hebben wij iets wat echt zo makkelijk en fijn is, ik kan het iedereen aanraden. Een beetje een kleine luxe en daar is niks mis mee, haha.

IMG 6107 4032x3024 - Tado Slimme Thermostaat Review: onze nieuwe slimme thermostaat!
Boris kon het niet laten ons vriendje op te vrolijken met oogjes, haha

Wij hebben dus sinds kort de Tado Slimme Thermostaat. Slim, hoezo slim? Nou, je bedient de Tado met je telefoon. Je stelt in wat je gewenste standaard temperatuur is en dat hij moet inschakelen zodra je thuis bent. Je kan namelijk instellen dat hij ziet waar je bent en dus detecteert wanneer je het huis verlaat of weer thuiskomt (geofencing). Hij geeft dan ook een melding aan; ‘wij zien dat je niet meer thuis bent, wij passen de temperatuur aan’.  En die temperatuur zet je op hetgeen jij wil. Wij hebben bijvoorbeeld ingesteld dat de verwarming standaard – bij aanwezigheid overdag – aan moet op 20,5 graad. Als wij het huis verlaten dan gaat de temperatuur standaard op 17 graden. Dit kan je lager of hoger stellen, naar eigen wens en voorkeur. Hij doet dit door middel van contact maken met je smartphone en de app die je moet installeren, als je je locatie hebt ingeschakeld op ‘altijd’ kan hij zien waar je bent. Je kan hem ook op ‘bij gebruik app’ zetten maar dat raad ik af want dan heb je soms een warm huis als je er niet bent en een koud huis als je wel thuis bent.

IMG 6112 1242x2208 - Tado Slimme Thermostaat Review: onze nieuwe slimme thermostaat!

Wij stellen ook de tijd in met het ‘slimme schema’. Daarin hebben wij aangegeven dat de gewenste temperatuur van 20,5 vanaf 7 uur in de ochtend mag starten. Onze verwarmingsbuizen staan in de woonkamer, keuken, kantoor en badkamer standaard ‘open’ en zo verwarmt hij dus vanaf dat tijdstip meteen die ruimten. Nooit meer koud beneden arriveren, héérlijk kan ik je zeggen! Of douchen in een warme badruimte, echt pure liefde. En als ik op de slaapkamer aan het werk ben of Boris in zijn studeerruimte dan zetten wij de buizen gewoon open om daar ook de warmte te ontvangen. De verwarming gaat standaard uit om half 10 in de avond want rond die tijd ruimen we het huis op en druppelen langzaam naar boven voor de nacht. De warmte werkt ook nog door, vanaf dat moment geeft hij simpelweg geen nieuwe boost. Zo staat de kachel aan wanneer wij willen en gaat hij standaard elke avond uit en kunnen we het nooit vergeten. Ik zit daarom ook minder aan de kachel te friemelen, ik zeg je eerlijk dat wanneer ik thuis werk en het wel eens koud had ik de verwarming gewoon een hengst omhoog gaf. Alleen, ik gaf hem nooit meer een hengst naar beneden, haha. Boris kwam dan thuis in een sauna, oeps.. En als ik wegging voor boodschappen, afspraken of events dan vergat ik hem gewoon. Absoluut niet zuinig en goed voor het milieu.

Gisteravond reden we naar huis vanuit Rotterdam en Boris stelde onze app zo in dat als wij thuiskwamen de kachel aan zou staan. De kamers van de kinderen kunnen héél koud worden en Hazel slaapt daar heel slecht op. We zetten in haar kamer nooit de verwarming aan, zeker niet in de nacht maar als wij de hele dag niet thuis zijn geweest hangt er een kilte in huis waar zij niet goed mee in slaap kan vallen. Dus wij arriveerden en kwamen in een behagelijke woning, dat is heerlijk kan ik je zeggen.

Juist door het Slimme Schema, de tijd- en temperatuurinstellingen en de detectie wanneer wij weg zijn gaan wij beter en zuiniger om met de verwarming en energie. En als wij zelf te onverantwoordelijk en vergeetachtig zijn om daar goed over na te denken, dan maar een apparaat dat het voor ons doet! Met als bijkomstig voordeel dat ik dus de gewenste temperatuur heb wanneer ik het wil en ook wanneer het moet. Dus in de nachten gewoon uit en niet nog branden voor Jan met de korte achternaam.

IMG 6110 1242x2208 - Tado Slimme Thermostaat Review: onze nieuwe slimme thermostaat!

Hij heeft trouwens ook ‘open raam detectie’, dus als hij doorheeft dat er een raam of deur openstaat dan stelt hij zichzelf automatisch een paar graden naar beneden bij. Wij hadden vrienden over de vloer om te gourmetten, dat betekent dat je even de deur open moet zetten want anders zit je in het voorjaar nog tussen de luchtjes van gebakken vlees te sudderen op de bank. Hij geeft niet meteen aan dat er een raam of deur open is, het is niet zo dat als je even het huis verlaat of snel iets uit je schuur moet pakken, hij dan al zichzelf bijstelt. Dat zou ook onzin zijn. Als hij merkt dat het langer dan gebruikelijk duurt dan geeft hij een melding en draait de temperatuur omlaag. Hij past zichzelf ook aan zodra hij doorheeft dat je de ramen of deuren weer dicht hebt. En nee, bij een raam met een kiertje voor frisse lucht zal hij dit niet als dusdanig detecteren gelukkig.

Installatie was trouwens heel makkelijk, binnen enkele minuten al gedaan. En ja, ook voor de ontzettende noobs, haha. Mocht je er niet uitkomen dan kan je de klantenservice bellen die heel snel werkt en vriendelijk is, vond ik heel netjes. Het is een mooi net klein kastje, heel onopvallend met een strakke vormgeving. De app zelf is echt peanuts zo makkelijk te begrijpen en heel snel af te lezen.

Wij zijn héél blij met ons ogenschijnlijk simpele maar hele handige gadget! Wij hebben de Tado Slimme Thermostaat V3 die €199,99 kost bij Coolblue. Mocht je het per individuele kamer willen regelen (dus niet simpelweg de buizen opendraaien) dan moet je de Tado Slimme Radiatorthermostaat erbij aanschaffen. Onze ervaring is dat dit niet nodig is want wij maken maar gebruik van enkele kamers in huis waar warmte moet zijn. En anders is het met een hele simpele handeling ook in andere ruimtes warm indien dat nodig is.

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel bevat een gekregen product.