Africa Studio 1024x683 1024x683 - Het Huishoudboekje van.. Annemieke!

Vandaag is het de beurt aan Annemieke binnen deze rubriek ‘het huishoudboekje van’. Een gezin met twee kinderen, een hond en wonen in een koopwoning in Gelderland. Lees je mee?

Lees hier de reeds online gekomen verhalen binnen deze rubriek!

Annemieke (30 jaar) werk 24 uur per week als dierenartsassistente en is getrouwd met Olaf (32 jaar). Hij werkt 40 uur als manager van een bedrijf in brandwerende middelen. Ze wonen en werken in de omgeving van Gelderland. Ze hebben twee kinderen van bijna vijf en twee jaar en een hond.

Inkomsten

Salaris Annemieke – €1440,-
Salaris Olaf – €2567,-
Toeslagen – €63,-
Kinderbijslag – €144,-
Spaargeld afkomstig van grootouders voor kinderen – €40,-
TOTAAL – €4254,-

Uitgaven

Huur/hypotheek – €1067,-
Opvangkosten – €0
Abonnementen TV en/of internet – €66,-
Abonnementen mobiele telefonie – €77,-
Abonnementen extra (sport en/of hobby’s etc.) – €29,-
Zorgverzekering – €320,-
Overige verzekeringen (overlijdensrisico, inboedel, etc.) – €150,-
Autoverzekering, benzine en/of OV – €280,-
GBLT + Gemeentelijke belastingen – €48,- + €83,-
Energie, water & gas – €190,-
Boodschappen – €400,-
Uit eten + afhaal – €150,-
Kleding – €300,-
Kleding kinderen €144,-
Huisdier – €35,-
Schuld – €400,-
Spaargeld – €203,-
TOTAAL – €3942

Spaargeld & Schulden

Spaargeld – €4000
Schuld – €2400,-

Leuk dat je mee doet Annemieke! Was het lastig om de financiën in kaart te brengen? 

Nee, eigenlijk niet. Ik houd alles netjes in een app bij (de app financieel, mocht je dit willen gebruiken in je artikel). Elk kwartaal ga ik de app weer door om de vaste lasten bij te werken.

Daarnaast heb ik allemaal potjes in de app van de bank gemaakt, zoals de brandstof en de boodschappen zo kan ik precies zien hoeveel geld er nog over is per categorie. De ene maand blijft er wat over van het brandstof potje en de andere maand blijft er weer wat over uit een ander potje. Niet alle potjes zijn elke maand helemaal leeg.

Ben je tevreden over jullie inkomsten en uitgaven? Zou er iets ‘beter’ kunnen? 

Ik ben best tevreden. Ik zou wat meer willen sparen, maar dat kan straks als de schuld is afbetaald. En die €300 die overblijft is eigenlijk ook elke maand op. Is het niet aan een nieuwe stofzuiger dan is het wel weer aan de tandartsrekening, verjaardag cadeautjes of  de pampers zijn in de aanbieding en dan sla ik weer een voorraad in. En op zich is dit prima dat we wat over hebben voor onze “onverwachte kosten” en we niet meteen naar de spaarrekening hoeven te grijpen. Ik zou alleen voor mezelf nog even wat meer inzicht in moeten krijgen door misschien toch die €300 ook een categorie te geven.

Ik zie dat jullie geen kosten hebben aan kinderopvang, wat fijn! Maar jij en je partner werken wel beide, hoe zit dat in elkaar? 

Wij hebben inderdaad geen kosten voor de kinderopvang. Ik werk 3 dagen en mijn man 5 dagen. Opa’s en oma’s passen 3 dagen per week op, op vaste dagen. Mijn moeder werkt niet en kan daarom 2 dagen oppassen. Mijn schoonouders hebben hun vrije dag er voor opgeofferd om lekker een dag met de kleinkinderen door te brengen. Een win-win situatie!. Daarnaast is mijn schoonvader net met pensioen gegaan, en mijn vader gaat volgend jaar met pensioen. Dat betekend dat er dan bij evt ziekte er eigenlijk altijd wel iemand kan oppassen. Want dat is natuurlijk wel een nadeel, als de opa’s en oma’s ziek zijn, is het altijd even passen en meten maar dit komt gelukkig altijd goed.

Er gaat maandelijks meer dan €400,- naar de categorie kleding, voor jullie en de kinderen. Een post wat belangrijk is voor je? Waar winkel je graag? Het bedrag van de kinderbijslag is precies het bedrag dat opgaat aan kleding voor de kinderen, daar gaat het structureel naar toe elke maand?

Misschien moet het kopje zijn kleding en hobby. Mijn man heeft een dure hobby. Ik denk dat hier gemiddeld per maand zo’n €100-€150 naar toe gaat. Daarnaast koopt hij  ongeveer 1x in de 2 jaar een nieuwe garderobe (lees 5 jeans en 10 polo’s en overhemden). Eigenlijk koop ik elke maand ook wel iets van kleding. Of ik spaar het een paar maandjes op om die mooie winterjas en de perfecte boots te kunnen kopen. Het geld van de kinderbijslag besteden we aan de kleding van de kinderen. Ik vind het belangrijk dat ze goede schoenen en goede jassen hebben. Dus daar betaal ik dan ook flink voor. Het geld van de kinderbijslag zetten we eigenlijk altijd meteen in een apart potje voor de jongens. Wanneer ze kleding of een nieuwe bril (oudste draagt een bril) nodig hebben, kunnen we dat hier van af halen. Dit geld is eigenlijk nooit elke maand op maar zetten we dus opzij voor als er kleding oid nodig is.

Zouden jullie hier op kunnen of willen besparen? 

Ja en nee. Eigenlijk sparen we alles al op wat overblijft en geven we op een later moment uit wanneer het nodig is. Ik vind het fijn als ik een mooie aanbieding zie (zeker voor de kids) dat ik dit gewoon kan kopen.

Je hebt een kleine schuld waar je maandelijks een groot bedrag naar sluist ter afbetaling, doe je dit liever dan in één keer afbetalen met het spaargeld wat je hebt?

Zo’n 1,5 jaar geleden hebben we ons eerste huis gekocht. Hiervoor hebben we geld geleend van onze ouders voor de verbouwing. Ze hebben geen haast met het afbetalen van de schuld. En wij kunnen op deze manier toch nog ruim leven en gewoon op vakantie gaan en leuke dingen doen. En dat  vind ik erg belangrijk voor de kinderen. Zeker voor de oudste die 4,5 is. Hij heeft het nog steeds over de vakantie van vorig jaar. Dat is toch fantastisch?! Dat wil ik ze niet ontnemen. We gaan dus en op vakantie en er blijft nog geld over op de spaarrekening, dat vind ik een fijn gevoel. Over 6 maanden is de schuld afbetaald en gaat dit geld linea recta naar de spaarrekening.

Opa en oma dragen bij aan de spaarrekening van de kinderen zie ik! Zet je dit apart voor de kinderen op een spaarrekening of komt dit bij de algemene spaarrekening op de grote hoop?

De €40 van opa en oma gaat naar hetzelfde potje als het geld van de kinderbijslag. We sparen zelf een vast bedrag per maand voor de kids voor later. Heb je een bepaald spaardoel? 

Heb je een bepaald spaardoel? 

Niet echt, er zijn wel gedachtes over een nieuwe badkamer en een nieuw toilet, een nieuwe vloer beneden en zo kan ik nog wel even door gaan. Maar niks concreets en al deze dingen kunnen nog wel een paar jaar wachten. We gaan eerst weer even een goede buffer opbouwen en dan zien we wel weer verder.

Jullie zijn goed verzekerd zie ik, tot nu toe is dit het hoogste bedrag aan allerlei verzekeringen. Vertel, waar zijn jullie voor verzekerd?

Wij hebben een dus twee keer een auto verzekering (dat is al de grootste klap, dat is al ongeveer €35 per auto). Wij hebben tevens een woonhuisverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en een ‘buiten de deur’ verzekering. Het is een combinatie van de gedachte dat ik het verstandig vind bepaalde verzekeringen te hebben maar ook zijn enkele vereist als je een huis koopt. Zodoende! Elke verzekering kost zo’n €10,- á €15,- per stuk, voor de beeldvorming. De laatste verzekering is trouwens voornamelijk voor mijn man en zijn dure hobby; vissen. Wel zo prettig als je prijzige hengel stuk gaat dat je goed verzekerd bent want €3000,- voor een nieuw exemplaar.. poeh!

Dankjewel voor je bijdrage Annemieke! Zou jij ook mee willen werken? Mail mij dan – elisejoanne@hotmail.nl. Dit mag anoniem!

Liefs,

Elise Joanne