shutterstock 552206494 6000x4000 1024x683 - Die boodschappen, hoe zit dat (financieel) nou bij ons?

Echt heel leuk, al jullie reacties op het artikel waarin ik aangaf dat wij weer eens een schone start met de financiën maken. Ik vroeg in dat artikel naar jullie uitgaven per maand aan boodschappen en zag heel veel verschillende antwoorden. Vandaag die van ons! Waar doen wij boodschappen en hoeveel zijn wij kwijt voor twee volwassenen, een kleuter, een baby en een poes?

Lees hier het eerste artikel waar dit een zijstap/vervolg op is, dit geeft ook duidelijkheid over andere categorieën.

Eigenlijk zijn wij op beide dagen vrijwel altijd evenveel kwijt aan boodschappen. Wellicht vreemd want op zaterdag doen wij voor twee dagen boodschappen en op maandag voor de rest van de week. Maar die zaterdag is vaak wel wat uitgebreider qua items omdat het weekend voor de deur staat en omdat er voorraad wordt gehaald zoals wc-papier en wasmiddel.

Waar doen wij boodschappen?

Standaard bij de Jumbo en de Lidl. Wij hebben geen Aldi in de buurt en ik heb dit nooit een hele fijne winkel gevonden, de Lidl wel. De Albert Heijn vind ik prijzig, althans ik ben altijd meer kwijt voor onze standaard spullen dan bij de Jumbo. Ik heb begrepen dat als je alles koopt in de aanbieding bij de Appie en de rest Euroshopper dat je dan juist goedkoper uit bent grappig genoeg. Maar de items die in de aanbieding zijn passen ons vaak niet en ik vind de producten van Jumbo eigen merk fijner dan die van de Albert Heijn. De Jumbo heeft wel slechte aanbieding vind ik vaak, niet zo denderend als de Appie. Kies ik er voor om die boodschappen toch bij de Albert Heijn te halen dan ben ik alsnog duurder uit vanwege de items die ik ook nog nodig heb en niet bij de Lidl wil/kan scoren. En bij drie winkels naar binnen met twee kinderen is mij een beetje te veel van het goeie..

Luiers & Babyvoeding

Hazel krijgt flesvoeding en bij de Jumbo is dat goedkoper dan online bestellen kwam ik achter, dat scheelt bijna 1,5 euro per pot voeding. Dat is veel vind ik! Dus dit gaat mee in ons boodschappenkarretje. Wij geven Hazel – zeker in deze fase – ook vaak potjes en dat tikt ook aan op maandelijkse basis. Wanneer ze mee kan eten met de pot dan verminderen deze kosten, voor nu heeft dit gewoon mijn voorkeur. Dat is een keuze die je maakt, in (op)voeding en financieel.

Luiers kopen wij niet bij supermarkten en neem ik dan ook niet mee in het bedrag voor boodschappen. Ik probeer om de twee á drie maanden gebruik te maken van een 50% aanbieding, vaak bij Bol.com. Laatst had ik drie maandboxen voor €50,- bij de Op is Op, een enorm goede deal! Deze maand – januari – was ik €80,- kwijt aan luiers voor allebei, maar dan heb ik ook genoeg voor dit kwartaal.

De cijfertjes

Toen ik de balans opmaakte kwam ik op een bedrag van gemiddeld €518,- aan boodschappen elke maand in het vorige kwartaal. Dat vond ik te hoog! Want ja, voeding van Hazel komt nu elke maand op zo’n €90,- erbij (4 x €12,22 aan flesvoeding + potjes), maar in die maanden at Hazel nog geen vaste voeding.. Okay, het waren absoluut duurdere maanden maar des te meer reden om dan nu kritischer te zijn.

Ik heb onszelf op het budget van €450,- per maand voor boodschappen voor de maand januari. Dit is dus inclusief een kleine honderd euro voor Hazel aan haar producten. Dan houd je €350,- over, schappelijk toch nog? De bedoeling is dat dit volgende maand €425,- zal worden en voor de maand maart €400,-. Dan kunnen we hier aan wennen, is er inzicht gecreëerd maar is er ook blijvend beterschap.

Wanneer ik dit artikel schrijf is het 15 januari en zitten wij op de helft van de maand en zijn er boodschappen gedaan tot 18 januari. De tussenstand is dat er iets meer dan €300,- is uitgegeven en wij nog €150,- hebben voor de overige dertien dagen. Een groot deel van Hazel haar items zijn al gehaald maar.. het zal krap worden! En ik ben absoluut van plan mijn doel te halen dus de boodschappenlijstjes van komende weken worden aan een zeer kritische test onderworpen.

Grappig genoeg hebben wij de eerste week ook niet gelet op onze uitgaven tijdens boodschappen. Natuurlijk wel bedacht dat wij strenger moesten zijn maar waren het eigenlijk niet écht. De tweede week waren wij dat al meer en dat merkte ik aan de bonnetjes naderhand, scheelde zo’n drie tientjes.

Tot over een paar weken met het concrete resultaat!

Liefs,

Elise Joanne