Africa Studio 1024x683 1024x683 - (be)Sparen, hoe ging dat het eerste kwartaal?

Boris en ik hebben de hand op de knip, daar schreef ik al eerder over aan het begin van dit jaar. Onderhand zijn wij een kwartaal verder en kwam de vraag hoe het er nu voor staat? Zijn wij nog even streng? Lukt het? Wat gaat minder goed en heb ik nog tips?

Ik schreef in dit eerste artikel waar wij geld aan uit geven en in welke categorieën ik dat heb onderverdeeld. In dit tweede artikel kon je lezen hoe het ging na een maandje, aan het einde van januari deelde ik de eerste besparingen. Dat ging aardig lekker en wij hadden de smaak te pakken! Maar, onderhand zijn er genoeg feestjes, verjaardagen en kostenposten geweest. Lukt het nog steeds evengoed?

Vaste uitgaven

Ik ben kritisch aan het kijken naar uitgaven die behoren tot de ‘vaste uitgaven’. Hetgeen wij telkens hebben besproken valt daar niet onder natuurlijk. Onder vaste uitgaven schaar ik de hypotheek, zorgverzekering, autoverzekering, kosten voor de opvang etc. Ik merk dat wij hier weinig in kunnen schipperen, als wij ergens anders onze Wifi vandaan halen scheelt dat misschien vijf euro per maand. Áls dat al lukt. Wel zijn wij kritisch gaan kijken naar onze telefoonabonnementen. Ik heb zakelijk abonnement vanwege mijn werk maar wel besloten mijn telefoon los te kopen. Dit scheelt niet alleen een maandelijkse duit met geld maar ook een BKR-registratie. Boris heeft ook besloten over te stappen naar Sim Only, dit scheelt echt veel geld in de maand. Hij gebruikt nu mijn ‘oude’ telefoon die het nog perfect doet en betaalt alleen voor het verbruik van internet en bellen. Dat is wel echt een tip die ik je meegeef; telefoonabonnementen zijn gewoon duur. Kijk er kritisch naar, kan het echt niet goedkoper? Mochten jullie ook tips hebben om geld te besparen die kunnen vallen onder deze categorie dan hoor ik het zeer graag!

Boodschappen, bestellen & uit eten

Met de boodschappen hadden wij onszelf een budget gegeven van €450,-. Dit is inclusief potjes en babyvoeding voor Hazel en dat tikt nogal aan elke week, wij komen op zo’n honderd euro uit elke maand. Er is dus eigenlijk €350,- vrij voor de ‘dagelijkse’ boodschappen.

Nou dagelijks dus niet, wij doen elke zaterdag boodschappen voor de hele week. Dat vergt wat planning en voorraad in de kasten voor het geval dat maar als je hier rekening mee houdt en slim inkoopt gaat dat best! Een voorraadje diepvriespizza’s voor de dagen dat ik geen tijd of zin heb om te koken bijvoorbeeld. We hebben veel extra dingen zoals frisdrank, snoepgoed, wijn en andere zaken die niet noodzakelijk zijn tot een minimum beperkt. Naast goedkoper ook gezonder, twee vliegen in één klap.

Wel kwam ik beide maanden, februari en maart, boven ons gestelde budget uit. In de maand februari was onze voorraad een beetje op en hebben wij slim ingekocht maar dat merk je eigenlijk pas de volgende maanden wat van helaas. Heel verkeerd ging het niet want ik kwam maar met twee tientjes over ons budget heen. In de maand maart was het anders, toen kwam ik met €150,- over ons doel. Niet heel vreemd want wij hebben de verjaardag van Fos gevierd en daar waren behoorlijk wat boodschappen voor nodig aangezien wij het drie dagen lang vierden, haha. Meerdere taarten, verschillende (alcoholische) drankjes voor gasten, diverse snacks, traktaties etc. Dat tikte behoorlijk aan. Wij hebben wel gelet op merken en hoeveelheden maar het geheel niet enorm beperkt want je kind is jarig en je wil de boel gewoon goed voor elkaar hebben!

Omdat wij wisten dat maart wat duurder zou worden hebben wij in februari minder afgehaald, besteld en zijn wij minder vaak een hapje gaan eten buiten de deur. Eigenlijk vrijwel niet. In maart hebben wij een aantal keren enorm genoten van het lekkere weer en zijn wij meerdere keren met zijn allen gaan lunchen. Dat tikt best aan als je dat een paar keer doet moet ik zeggen. Daarnaast zijn wij ook uit eten geweest als gezin om de verjaardag van Fos te vieren. Oh, en de aankoop en verkoop van onze huizen natuurlijk, ook dat hebben wij gevierd!

Qua boodschappen ging het de ene maand dus heel goed, de andere maand wat minder. Hetzelfde geldt voor het afhalen, bestellen en buiten de deur eten. Wel is het alsnog véél minder dan wij hiervoor deden dus al met al gaan we de goeie kant op. Maar ik geef toe; het kan beter.

Kleding & andere extra’s

Qua kleding hebben Boris en ik niks voor onszelf gekocht en dat zal ook zo blijven. We hebben niks nodig dus het komt ons huis niet in. Dat wil niet zeggen dat ik af en toe mijn Zara mandje vol gooi met items om het daarna weer zeer voldaan weg te klikken. Maar daar blijft het dan ook bij. Fos past nog heel veel kleding, ik had vorig jaar voorjaar al zijn wintergarderobe voordelig gekocht en daar heb ik nu baat van. Ik moest alleen wat onderbroeken voor hem kopen omdat hij zindelijk is geworden. Maar, dat scheelt dan wel weer geld voor luiers! Enorm veel geld, elke maand toch meer dan dertig euro. Die onderbroeken konden er dus wel vanaf. Nu heeft hij wel wat dunnere shirtjes met lange mouwen nodig voor aankomende periode. Hij heeft alleen t-shirts en dikke truien, dat is minder geschikt op warmere voorjaarsdagen. Qua schoenen heb ik ook alles al binnen voor hem, daar hoef ik pas tegen de winter weer over na te denken. Hazel is een ander verhaal want dat kind groeit als kool. Ik heb laatst wéér nieuwe truitjes en broeken moeten scoren want alles zat echt te krap. Niet een beetje krap maar echt ‘ik knal er uit’ zo krap. Ik heb toen wel items gekocht die langer mee gaan, waar ze het tot aan de zomer mee zou moeten kunnen redden (12-18 maanden maatjes). Als de Zara sale weer langskomt sla ik mijn slag weer voor beide!

Qua extra’s hebben wij ook verstandig gedaan en weinig gekocht wat niet echt nodig was. Wel hebben we twee tickets voor het concert van Brad Paisley gescoord maar dat vind ik elke euro waard. Wel hebben we besloten om onze tickets voor The Eagles te verkopen, die €280,- kunnen we goed gebruiken voor andere zaken. Het is kiezen of delen, soms moet je gewoon verstandig zijn. Je kan niet alles hebben! Fos was natuurlijk jarig en wij hebben twee grotere cadeaus gegeven. Een fietsje en een prachtige duploset. Beide van Marktplaats dus ik heb enorm veel geld bespaard maar alsnog is het wel geld wat je uitgeeft natuurlijk.

Voor de verkoop van ons huis heb ik meerdere keren bloemen in huis gehaald (bloemen zijn duur!) en de tuin aangepakt. Voor extra zand, aarde, bloemen, potten en verse stukjes in huis was ik afgelopen maand €150,- kwijt. Eigenlijk al ons gehele budget aan ‘extra’s’. Ach, je weet waar je het voor doet en het heeft zich met de verkoop terugbetaald dus het is prima zo.

Posten schrappen & wat kan beter?

Waar ik ook met een traan afscheid van heb genomen is onze schoonmaakster. He verdorie, wat was dat fijn! Maar een onnodige kostenpost die gemakkelijk kon worden geschrapt. Ik krijg het nog drukker maar soit, het bespaart wel goed geld. Ook laat ik al maanden niet meer mijn nagels bij een nagelsalon doen. Ik vond het leuk om mijzelf cadeau te geven elke maand ik kan ook prima zonder.

Er kan nog steeds veel beter maar ik merk dat nu wij er bewust mee bezig zijn het geld minder snel wordt uitgegeven. Ik ben ook best trots op ons! We denken twee keer na voordat we handelen en komen vaak tot het besluit een bepaalde aankoop niet te doen. Wat wel echt beter kan is nog steeds het eten buiten de deur en de kleinere aankoopjes hier en daar. Parkeerkosten, een snel klein boodschapje, rondje Ikea. Dit soort suffe dingen zorgt er eigenlijk voor dat ik mijn doelen telkens niet haal. Zonde!

Het is goed dat wij blijven besparen want een aankoop van een nieuw huis gaat niemand in de koude kleren zitten, die kosten koper zijn pittig. En wij hadden al onze vakanties geboekt voor dit jaar wat ook een kostenpost is. Wij hadden namelijk gedacht geen kind te krijgen én niet te verhuizen in 2019, dus besloten wij wat geld te steken in samen reizen. Nu hebben we toch een huis gekocht én de vakanties zijn al geboekt, haha. Een prijzige bezigheid bij elkaar dus het blijvend besparen is echt heel erg nodig. Ook hier niet bepaald een geldboompje in de tuin helaas!

Hoe is het jullie gegaan de afgelopen maanden? Heb je nog tips of een hart onder de riem?

Liefs,

Elise Joanne