Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Ik vind het héél leuk om bij andere te bekijken wat er elke avond op het menu staat. Wat eet een andere familie en kan ik dat ook namaken? Het geeft simpele inspiratie, een kijkje in de (simpele) keuken van een ander. Leuk! Ook ik waag mij er aan, wat staat er bij ons op tafel zo al in een week? Vandaag een random week met een aantal nieuwe recepten. Kijk je mee?

Een kijkje in onze week qua avondeten dus! Ik haal de meeste recepten of gerechten uit mijn broekzak, ik verzin op de dolle pof wat wij willen eten en bedenk in de keuken hoe ik dat vorm ga geven. Ik houd mij zelden aan een recept. Wel haal ik vaak recepten bij de Allerhande vandaan en maak ze dan tot mijn eigen gerecht. Ik vind vaak de hoeveelheid kruiden, groente en specerijen te weinig óf er zitten te veel melkproducten in waar ik niet tegen kan. Dus pas ik het aan!

Maandag

Bestand 000 1024x768 - Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Wij aten een nieuw gerecht wat een favorietje is geworden, meteen al. Dit recept kan je halen van de Allerhande, ik heb hem aangepast zodat ik hem zelf ook kon eten. Het is een soort vrije pasta carbonara met spekjes en Parmezaanse kaas. Daarnaast groene asperges en courgette uit de oven met zeezout, olie en citroen. Voor herhaling vatbaar dus! Ook makkelijk te maken want je gooit de groente in de oven, je kookt de pasta, bakt de spekjes en op een gegeven moment maak je een sausje van amandelmelk (ik dan, de Appie gebruikt room).

Dinsdag

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Weer een nieuw recept! Deze keer een no-brainer maar wel erg lekker, iedereen kan dit maken en je hebt geen pakje of zakje nodig. Vervang de mihoen met eiermie als je de een boven de ander prefereert of maak het gerecht met rijst. Whatever flows your boat! Dit is een Japanse roerbak schotel met verse broccoli roosjes, gele paprika en paksoi. De kip marineerde ik met cajun kruiden en olie. Als de kip een paar minuten bruin heeft kunnen worden in de pan, doe je er de groente bij, de knoflook bij en maak je een sausje van witte wijnazijn, citroen, soja saus en oestersaus. Klinkt dat zout? Valt heel erg mee de citroen en de cajun zorgen ervoor dat het gebalanceerd is. Gewoon geen extra zout toevoegen, alleen peper. Je kookt de mie, spoelt af met koud water, en met een beetje van het kookvocht drop je het geheel in de pan met kip en groente. Roeren en klaar!

Woensdag

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Dit gerecht zien jullie bijna wekelijks wel voorbij komen denk ik, onze couscous met groenten en kip. Ik maakte er al eerder een recept voor mocht je die eens nader willen bekijken. Onderhand kan ik dit dromen en eten wij het vaak voordat Boris gaat sporten omdat het vrij licht is. Couscous is vrij saai dus ik doe er zout, peper, een bouillonblokje en citroen bij. De groente is wat jij graag wil dat het is, ook hier kies je wat je wel of niet lekker vindt. Ik roerbak courgette, paprika en rode ui (met knoflook als Boris niet gaat sporten) en mik de kip in de oven voor een klein uurtje op 200 graden. Dat vind ik zelf ideaal want ik ruik naderhand niet naar kip en hoef niet constant op het vuur te letten. Alleen de laatste tien minuten gooi ik dus wat dingen in een pan en klaar is kees. Voor de dames aan de Weight Watchers; dit gerecht is maar een paar puntjes!

Donderdag

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Ja, dit is zó lekker! Dit recept komt van de Allerhande maar heb ik mijn eigen gemaakt. Tja, zoals eigenlijk altijd moet ik dus bekennen.. Ik houd mij bijna geheel aan het recept op een aantal puntjes na; alleen tomaten vind ik te weinig dus ik doe ook snijbonen (200 gram) en een rode ui door het couscous mengsel heen. Groene asperges zouden ook goed werken denk ik! De couscous maak ik op smaak met citroen, zout en peper. De kip marineer ik eerst in cajun kruiden of een potje van Jonnie Boer naar keuze (handige potjes zijn dat, niet te veel zout en ontzettend divers). Daarbovenop gaat wat mozzarella. Heerlijk!

Vrijdag

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Vrijdag is vaak frietjes-dag bij ons, erg fijn vind ik dat na een lange week. Ik vind koken leuk en geen moeite maar op de vrijdag wel. Dus dan kiezen wij iets makkelijks! Deze keer geen frietjes maar Chinees want Boris moest het al eerder halen en Fos zou wat vroeger naar bed gaan. Het ziet er niet bepaald smakelijk uit vind ik altijd, haha. En ik moet zeggen dat áls ik er zin in heb, die zin om meteen weer weg is nadat ik de laatste hap heb gegeten. Naderhand voel ik mij altijd een beetje vadsig en wil ik het niet meer zien of ruiken.

Zaterdag

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Deze week hebben wij twee keer een guilty-pleasure-friday gehad maar dan op zaterdag.. Ach, moet kunnen! Boris was een hele dag weggeweest naar een congres en kwam pas erg laat thuis. Dan ga ook ik niet meer in de keuken staan, zo simpel is het. Fosje lag op bed en wij bestelden bij Ingeburgerd, de beste hamburgertent van Zwolle. Vers, biologisch en met zorg bereid. Goed belegd ook en naderhand voel je je niet viezig van vet eten, want het is geen typisch vet eten. Wij halen bij Ingeburgerd ook vaak salades, die zijn goed gevuld en alsnog gezond zonder dat je zelf in de keuken hebt moeten staan.

Zondag

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 1

Afgelopen zondag was het Moederdag en dus hebben wij als gezinnetje bij een typisch ‘gezinsrestaurant’ gegeten; pannenkoekenhuis Holland. Heerlijk! De lactosevrije pannenkoeken mag ik helaas alsnog niet hebben wegens het te veel aan eiwit in de sojamelk dus ben ik gegaan voor een flammküchen met gerookte zalm. Fosje had een pannenkoek met banaan en Boris eentje met spek, ui en ei.

Normaal hebben wij niet zo vaak van dit soort buitenshuis-praktijken hoor, haha. Maar deze week liep net even zo!

Wat staat er bij jullie vaak op tafel?

Liefs,

Elise Joanne