avw - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

DSC 2591 - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

Ik kreeg in de eerste paar weken na de bevalling enorm vaak de vraag of ik niet eens kon schrijven over kraamcadeautjes die ik zelf leuk en handig vond om te krijgen en wat ik zelf zou geven. Wij hebben na de kraamtijd een houten speeldoos aangeschaft om alle spullen die mensen zo lief waren om ons en Fos te geven in te bewaren. Wij zijn waanzinnig goed verwend in die periode. Alles is natuurlijk welkom maar vandaag schrijf ik over de cadeautjes die wellicht leuk zijn voor jou om te vragen als binnenkort gaat bevallen of om weg te geven. Kijk je mee?

Laat ik allereerst zeggen dat een kaartje of een simpel bericht al ontzettend leuk is om te krijgen. Niet iedereen heeft ook het geld om uit te geven aan een mooi cadeau ook al zou je dat willen. Er zijn trouwens ook genoeg leuke cadeautjes om te geven die niet veel geld kosten, nogmaals, een kaartje is echt al attent. Wij hebben alle kaarten die Fos heeft gekregen in een MEGA boek geplakt zodat hij ze later terug kan kijken.

DSC 2598 - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

Je hebt natuurlijk een scala aan mogelijkheden. Vaak is het toch verstandig ook te vragen aan toekomstige ouders wat zij graag zouden willen krijgen of nodig hebben. Misschien gaat de moeder wel los met kleding kopen (zoals ik heb gedaan) en dan is het niet handig om een uitgebreid set met outfits te geven bijvoorbeeld. Ik had zelf een lijstje aangemaakt die voor iedereen toegankelijk was. Je kan dan zien wat er welkom is en wat al gekocht is. Wij hadden bijvoorbeeld weinig speelgoed en boekjes gekocht want dat vonden wij leuke kraamcadeautjes. Ook specifieke babyverzorging stond op ons lijstje. Koop dus ook geen Zwitsal als de ouders dat niet willen gebruiken, check dat soort dingen – tussen neus en lippen door.

Afijn, op naar de cadeaus!

Als je kleding koopt raad ik aan om geen uitgesproken kleuren te geven of prints. Jij kan een bepaalde smaak hebben voor een baby die je prachtig vindt, de moeder of vader kan heel anders denken over jouw keuze. Sowieso geen héle kleine maatjes geven, vaak kan je kleding namelijk prima wat kleiner maken door het om te slaan bij mouwen en pijpen. En weet je, álles zit toch veel te groot en lomp in het begin. Rompers gaan er doorheen als een malle dus leuke rompers in allerlei kleuren (omslag is een aanrader) zijn zeker welkom! Ook in grotere maten want ik ben op een gegeven moment halsoverkop naar een winkel gerend om maatje 62 te kopen. Fos leek in een nacht ineens een kledingmaat gegroeid te zijn! En ik had weinig op voorraad. Altijd welkom dus!

DSC 5994 - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

Je maakt ouders heel blij met noodzakelijke producten zoals luiers. Wij kozen ervoor om Pampers aan te schaffen en ik heb daar nooit een moment spijt van gehad. Maar, luiers zijn best een uitgave voor ouders om te doen elke maand dus ja, luiers zijn welkom! Gebruiken gebeurt namelijk toch. Vaak schaffen ouders zelf wel de kleinste maat aan en is daar niet heel veel van nodig. Maar mocht je die wel willen geven dan raad ik de Pampers Premium Protection New Baby Sensitive aan. Deze luiers vond ik héél fijn de eerste weken. Daarna zijn wij overgestapt op de gewone Premium Protection New Baby. Fos had vrij lang maatje 1 aan dus mijn grote voorraad kwam goed van pas. Wij hebben 3 luiertaarten gekregen van verschillende kennissen en vrienden en niet alleen vond ik ze fantastisch leuk (!) maar ook echt heel welkom. Je kan ze standaard aanschaffen maar ook zelf maken, dan bepaal je zelf de hoeveelheid luiers en ook of je verschillende maatjes bijvoorbeeld in de taart wil verwerken. Als je een groter maatje wil geven zou ik aanraden om de Pampers Baby-Dry te verwerken in een cadeau (maatje 3) of de Pampers Premium Protection Active Fit (in maatje 3). Die laatste heeft Fos aan sinds week of 6 en ik vind ze erg prettig, zeker nu hij meer beweegt en het zijn levensmissie is geworden om zoveel mogelijk te spartelen, schoppen en om te draaien van rug naar buik.

Je kan met een grotere groep een groter cadeau geven. Wil je als familie iets schenken wat heel bruikbaar is voor langere tijd of waarvan je weet dat het wellicht te duur is voor het stel om zelf te kopen? Zamel geld in!

Suggesties voor een groter cadeau; De Stokke-stoel met new-born zitje bijvoorbeeld. De Stokke stoel wordt hier énorm veel gebruikt en kan jaren mee natuurlijk. Maar ja, hij is natuurlijk wel prijzig om aan te schaffen. Je hoeft ook niet perse een nieuwe aan te schaffen voor de ouders, een goed tweedehands exemplaar is ook prima! Daarnaast is een mooie draagdoek of draagzak een goede optie. Ook die kunnen vrij prijzig zijn. Wij hadden een draagdoek geleend van mijn schoonzus maar dat was gewoonweg niet ‘ons ding’. Dat knopen.. ik bakte er niks van! Zelfs niet met oefenen. Dus kocht ik – omdat Fos in de eerste weken alleen bij mij wilde slapen – een draagzak, de Tula. Dat ding is goud waard, en je weet dat het ook voldoet aan eisen zoals ergonomisch dragen. Als je helemaal los wil gaan en je bent in de mogelijkheid om een groter dan groots cadeau te geven denk dan bijvoorbeeld aan een kinderwagen. Wij hebben onze Mutsy kinderwagen gekregen van mijn schoonouders en ben ze nog altijd enorm dankbaar voor die gift. Want kinderwagens zijn duur maar je hebt ’em wel nodig. Natuurlijk kan je het zo duur maken als dat je zelf wilt maar dit is een uitgave die ouders bij een eerste kindje sowieso doen en aangezien het meteen een van de grootste uitgave is help je ze er enorm mee. Een bijdrage is ook al welkom bijvoorbeeld! Dit is dan wel een cadeau wat je al eerder geeft, niet perse pas in de kraamweek.

DSC 2587 - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

Wat wij zelf altijd geven – en wat ik zelf ook héél graag in ontvangst nam – was de bekende ‘kraammand’. Een mand, doos of kistje gevuld met allerlei ingepakte cadeaus om uit te pakken over een langere periode van tijd (of gewoon in één keer zoals ik bij enkele manden heb gedaan, haha). Ikzelf maak zo’n mand vrijwel altijd voor een stel dat voor het eerst ouder wordt. Ik doe daar eigenlijk een combinatie van het bovenstaande in; een leuke rompertje in maat 56, een setje sokken, een rammelaar, een pak Pampers luiers voor een pasgeboren baby, een heel mooi baby-pakje van een duurder merk, twee boekjes, een mooie grote knuffel en een kleinere en vaak iets ‘educatief’ voor als hij/zij iets ouders is zoals een houten puzzel en speelgoed voor als ze een paar maanden zijn. Zo’n mand kan je zo groot en zo duur maken als dat je zelf wilt natuurlijk! Maar ik kan je echt vertellen dat er niets leuker is dan elke dag meerdere cadeautjes uit te pakken, haha. En ik heb zelf altijd enorme lol met het samenstellen van zo’n pakket; ik shop een hele middag of een aantal weken lang hier en daar items. I love it!

Naamelijk.nl  - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

Persoonlijke cadeaus vind ik zelf ook erg leuk, vaak schaf je zelf niet zoiets aan als nieuwbakken ouder maar is het des te leuker om te krijgen. Zo zie je hier een naambord van Naamelijk die wij cadeau kregen en ik vind het ding zó leuk! Hij staat nu al een paar maanden te pronken in zijn kamertje.

Sowieso zijn grote hydrofieldoeken (echt de XL versies dus) of badcapes voor na het badderen goede cadeaus .En dat kan je trouwens ook personaliseren door de opdruk van de naam van de baby erop te zetten. Wij hebben een badcape gekregen met ‘Fos’ erop en is hier groot favoriet!

DSC 7375 800x530 - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

Boekjes! Oh, boekjes zijn zo leuk om te kopen en te geven. Vooral mooie prentenboekjes, ‘Nijntjes’, en de mooie en meer bekende verhalen zoals ‘tot de maan en terug’, ‘ik vind je lief mama’ etc. En boekjes zijn ook niet heel prijzig, vaak heb je een Nijntje-boekje al voor een euro of zeven. Oh, en een aanrader is ‘Papa vertel eens..’, dan kan de vader van het kind zelf dingen inschrijven en zal het een persoonlijk verhaal worden.

Qua speelgoed is het leuk om alvast wat verder te denken, voor wanneer Uk 4+ maanden is. Juist in die periode gaan ze beter zien en ook meer ontdekken. Felle kleuren, knisperende zakjes, glanzende objecten; een groot succes. Het speelgoed van Lilliputiens vind ik een enorme aanrader (Fos is er dol op!) en de knuffels van Happy Horse. Ook Hema heeft hele leuke rammelaars trouwens. Pas wel op met cadeaus van grotere winkelketens. Wij kregen bijvoorbeeld drie keer dezelfde rammelaar.. Oh, en bijtringen!

Je kan natuurlijk ook iets geven wat leuk is voor de ouders om te krijgen. Een dinercheque is bijvoorbeeld dan ook erg leuk om te geven als je weet dat de ouders in kwestie graag uit eten gaan. Niet alles hoeft natuurlijk voor de baby te zijn, ook de papa’s en de mama’s verdienen cadeautjes! Zo heb ik een vriendin een uitgebreid pakket met allerlei verzorgingsproducten gegeven zodat zij zelf – in de kostbare vrije minuten/uurtjes die ze had, even een fijn moment voor haarzelf kon creëren.

Elisejoanne.nl Pampers Auto Bagheera - Uitgebreide tips voor Kraamcadeautjes!

Als laatste de ‘eigenlijk nog hartstikke zinloos maar geweldig leuk om te krijgen, want zelf aanschaffen doe je het niet’- cadeaus. En dan doel ik op cadeaus zoals op de bovenstaande foto; een prachtig autootje waar Fos als hij 1+ is op kan ‘rijden’. Het ding is prachtig, ziet er echt fantastisch uit en het was een prachtig cadeau van onze vrienden. Wel eentje die wij dus nooit zomaar zelf aangeschaft zouden hebben maar zeker wel waarderen.

Zo, dat waren een paar van mijn suggesties! Natuurlijk wel vanuit mijn eigen persoonlijke voorkeur of ideeën gegeven maar ik denk dat er hele bruikbare opmerkingen en producten instaan.

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Pampers.