DSC 0007 800x530 - Tips voor een autovakantie met kleine kinderen, hoe pak je dat aan?

Wij reizen – vrijwel – elk jaar met de auto naar onze vakantiebestemming. Voor vliegtips moet je dus ook niet bij ons zijn, ik heb nog nooit gevlogen met de kleintjes. De auto pakken we dus wel geregeld, alleen al om naar mijn ouders in Zeeland te rijden. Eigenlijk is Frankrijk onze vaste bestemming, de ene keer rijden wij vijf uur en de andere vakantie zo’n 14 uur. Hoe pakken wij dat aan?

Tip nummer één is absoluut; het is vakantie! Kalm aan en maak je niet druk. Je vakantie begint zodra je de auto start, handel daar dan ook naar. Zie het als een avontuur en niet als iets wat moet voordat de vakantie echt kan beginnen. Jij relaxt, je kinderen relaxt.

Wij rijden vaak een deel in de nacht. Ja, dat moet je kunnen en willen maar dat is echt een grote tip van mij aan jou. Zeker als de reis langer is dan een paar uur dan is rijden wanneer de kinderen normaal slapen wel zo handig. Wij vertrekken vaak aan het einde van de nacht, zetten de kinderen in de auto en rijden dan zoveel mogelijk kilometers tot één of beide wakker wordt en ze toe zijn aan een pauze.

Vaak heb je twee keuzes; doorrijden alsof de duvel op je hielen zit of pauzes nemen. Het eerste deel is wat wij dus doen in de nacht/ochtend en daarna is het tijd om lekker te genieten. Ergens stoppen met een speeltuin, uitgebreider lunchen en gewoon genieten van de vakantie die al is begonnen.

Genoeg eten en drinken in de auto! Niks vervelender dan stoppen terwijl het eigenlijk niet hoeft. Ik pak altijd dropjes, snoepjes, knijpfruit, maïsvingers, bananen en appels in als we gaan rijden. Ik heb een kleine supermarkt tussen mijn benen staan, haha.

Wat betreft speelgoed koop ik geen cadeautjes die onderweg worden gegeven. Dat is vaak een tip die wordt gegeven maar niet perse de mijne. Ik koop wel eens iets kleins voor Fos waar hij mee kan spelen in de auto maar verder niet. Op vakantie krijgt hij waarschijnlijk al genoeg. Wel pak ik genoeg ‘oud’ speelgoed in voor beide kinderen om aan te geven als ze toe zijn aan verandering en wij eigenlijk niet weer willen stoppen. Vooral voor Hazel, als baby is afleiding wel zo prettig. Zij gooit haar speelgoed van haar af zodra ze het zat is, typisch een baby. En ik kan aan haar niet uitleggen wat er gebeurd en waarom, aan Fos wel. Sowieso vind Fos autorijden vrij prima, Hazel wil nog wel eens nukkig zijn.

Dus, rijden tijdens slaapjes en dutjes. Genoeg afleiding om weer even een kwartiertje door te kunnen karren en genoeg pauzes als de kinderen daar om vragen. Lekkere en gezonde dingen mee in de auto (eten is immers ook afleiding). Ik stap heel relaxt de auto in, het geheel moet leuk zijn en niet een ‘moetje’.

En als laatste tip, mocht je kindje daar niet misselijk of juist vervelend van worden; favoriete Netflix serie downloaden en klaarzetten voor het geval dat de enige afleiding is. Hazel kan zich prima vermaken met 20 minuten Teletubbies, geweldig vindt ze dat! En dat is misschien net zo lang als dat nodig is om te arriveren op plek van bestemming. Fos kan gerust een uur naar Zack & Quack kijken en op vakantie in de auto heb ik daar allerminst moeite mee.

Gaat het altijd goed bij ons? Ja, eigenlijk wel! Je voelt wel aan je water wat er nodig is als er gemorrel komt. Misschien even een frisse neus, een ander speeltje of gewoon een boterham. Ik maak mij er ook niet druk om, ik vind autovakanties altijd een groot plezier en ik denk dat de kinderen dit ook doorhebben. Ja, dit is de eerste keer dat wij langer dan vijf uur in de auto zitten met Hazel maar Fos is niet anders gewend. Samen spelletjes spelen, kijken welke dieren we allemaal zien of welke kleur auto’s we voorbij zien komen. Soms wisselen we even van stoel zodat ik naast Hazel of naast Fos zit, die aanwezigheid alleen al kan voldoende zijn.

Fijne reis!

Liefs,

Elise Joanne