Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 4

Goedemorgen! Aan het dubben wat je deze week moet eten met de kinderen of met je partner? Wellicht zit er in dit rijtje weer een aantal tips! Want deze doodgewone moeder op de hoek doet soms ook maar wat, maar er staat welke elke avond een maaltijd op tafel. En soms een potje voor Uk, want dat is gewoon handig. Afijn, vandaag nummertje vier in de rubriek wat er bij ons op tafel staat. Kijk je mee?

Woensdag, gehaktdag

IMG 9711 1 - Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 4

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 4

Het eerste gerecht is er eentje van de Allerhande die ik voorbij zag komen een paar weken geleden. Wat een makkelijk en fijn recept! Ik heb hem, zoals altijd, ietwat aangepast en zo is hij werkbaar voor mij en mijn gezin. Kook de sperzieboontjes kort, rul je gehakt tezamen met een rode ui en kook je aardappelen. Voeg aan het gehakt Jonnie Boer kruiden toe, de vadouvan. Echt, aanrader! Stamp de aardappelen fijn (of prak ze met een vork zoals ik bij gebrek aan beter) en voeg daar een flinke eetlepel zeezout roomboter aan toe. Gegarandeerd genieten! Voeg de boontjes aan het gehakt toe en vul daarmee de ovenschaal. Doe daarop als dekseltje de aardappelen die je met peper en zout op smaak hebt gebracht en doe er een beetje magere strooikaas overheen. Want, kaas is nog steeds leven. Nog even in de oven op 200 graden, 10 minuutjes. Fos vindt het heerlijk, ik vind het heerlijk en Boris vindt het heerlijk. Top! Makkelijk maar doeltreffend en goed voor de portemonnee.

Thaise Biefstuksalade

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 4

Een gouwe ouwe voor ons! Ik keek dit recept af van Donna Hay, een meesterchef die vroeger een programma op TV had. Ik heb het aangepast door de jaren heen maar hij blijft nu ongeveer hetzelfde. De basis van de salade bestaat uit lente-ui, rode ui, komkommer en cherrytomaatjes. De dressing bestaat uit vissaus, soja saus, veel limoensap (en haar groene jasje), chilisaus (ik raad de van de Lidl aan!) en peper en zout. En flink wat. Verhoudingen? Beetje op gevoel doen, doe ik ook altijd. Je smaakpapillen geven heus wel aan wanneer het lekker is. Mocht het te pittig zijn kan je iets suiker toevoegen, wat bruine basterdsuiker. De biefstuk bak ik aan elke kant enkele minuutjes op zeer hoog vuur in een goede laag boter. Laten rusten en dan pas snijden, altijd het beste. Een salade die wij eten in zomer én in winter en dat heb ik niet vaak met salades.

Gerookte kip salade

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 4

Zoals hierboven gezegd, ik houd niet zo van salades als de herfst haar intrede doet. Ik wil graag in de avond genieten van een warme maaltijd. Maar het is niet altijd even koud al geweest, dus deze kwam gewoon nog langs. Hij is ook erg lekker en een absolute aanrader. De salade bestaat uit een rucola-melange, gebakken courgette, komkommer, rode ui, gerookte kip en gekookt ei. De dressing bestaat uit citroen-mayonaise van D&L, citroensap, water, mosterd en peper en zout.

Meer inspiratie? Check hieronder de eerste drie edities!

Wat staat er bij ons op tafel? – Nummertje 1
Wat staat er bij ons op tafel? – Nummertje 2
Wat staat er bij ons op tafel? – Nummertje 3

 

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 4

Dit is een simpele maaltijd die eigenlijk altijd goed werkt. Of althans, hoort te werken als ik eieren had want het moesten gehaktballen worden. Soms heb je een aantal dingen in je koelkast en die rommel je bij elkaar. Het gaat elke week altijd wel een keertje zo. Een Hollandse pot is hier favoriet bevonden door onze zoon en ik geef hem alles wat wij eten maar kook graag wat hij heel lekker vindt als ik weet dat wij rustig met zijn drietjes aan tafel zitten. Aardappelen, broccoli en gehakt geruld in de pan met roma-tomaten in kleine stukjes gesneden. Klein deel van een bouillonblokje erbij, wat water en je hebt een prima jus. Oh, en kipkruiden werkt enorm goed bij gehakt!

Wat staat er bij ons op tafel? - Nummertje 4

Jaaaa, koudere dagen betekent stampotten! Nou ja, je kan altijd stampotten eten natuurlijk maar ik prefereer ze echt in de winter. Pas in oktober maak ik de eerste en ergens in maart de laatste. Wij zijn dit seizoen gestart met zuurkool. En die maak ik waarschijnlijk zoals ieder ander. Maar mijn tip? Je hebt zakjes ‘zuurkoolkruiden’ bij elke supermarkt. Niet nodig. Cajun-kruiden in huis? Een flinke theelepel daarvan en je zuurkool is nog nooit zo smaakvol geweest! Echt, trust me. Jus erbij van Maggi (ik houd mijn moeders gewoonten in ere), Zaanse mosterd (of Doesburgsche!) en een rookworst van Unox. Liefde.

Dat waren mijn gerechten voor deze keer! Zit er iets bij naar gading? Iets wat je wellicht nog niet kende? Tips van jullie zijn ook altijd welkom!

Liefs,

Elise Joanne