IMG 8393 scaled - Spelenderwijs thuis leren met vrolijke opdrachten + printables!

De scholen gaan langzaamaan weer open, na maanden thuis zijn met het kroost mogen ze weer met het rugzakje stevig vastgebonden op de rug hun reis naar school afleggen. Samen spelen en leren met hun vriendjes in het klaslokaal en op het schoolplein. Maar mocht je nog wel veel thuis zijn met de kinderen, heb ik hele leuke opdrachten om op een speelse wijze vrolijke schoolse opdrachten samen te doen. Ook handig voor regenachtige dagen!

Ik vond het best lastig om de afgelopen maanden passende – schoolse – opdrachtjes met Fos uit te voeren. Gelukkig kregen wij af en toe van de meester een e-mail met daarin mogelijkheden en dat hielp in ieder geval al wat. Ik vond het belangrijker dat het speelse echt aanwezig was, Fos is nog jong en hij hoeft en moet dus ook nog niet zo veel.

Ik heb de afgelopen tijd wel met Fos hele leuke activiteiten thuis ondernomen, ik heb gebruik gemaakt van een extra helpend handje. Zeker op regenachtige dagen was dit een uitkomst! En laat het de komende twee weken nou net niet stralend zonnig zijn dus is dit een goeie optie om te delen. De werkjes, opdrachten en spelletjes die wij erbij hebben gepakt zijn gemaakt in opdracht van HP in samenwerking met twee docenten; Meester Sander en Juf Kort. Zij hebben in totaal tien educatieve printables gemaakt en een illustrator de vrolijke vormgeving laten doen.

IMG 8364 scaled - Spelenderwijs thuis leren met vrolijke opdrachten + printables!
IMG 8360 scaled - Spelenderwijs thuis leren met vrolijke opdrachten + printables!

Wat is de gedachte hierachter? Nou, als gevolg van de maatregelen zaten kinderen de afgelopen tijd verplicht thuis. Ouders kregen er daardoor een tweede baan bij – die van leraar. En ik ben in veel dingen handig maar ik ben niet bepaald een fantastische docent zo blijkt, ik had echt een handje nodig. Want het kinderbrein van Fos begrijpen en gerichte, leuke en educatieve opdrachten verzinnen vond ik best lastig! De noodzaak van het gebruik van technologie om ouders en kinderen te ondersteunen werd van de ene op de andere dag wereldwijd zichtbaar. Dus hebben HP en de hierboven genoemde docenten de handen ineen geslagen. De scholen openen gelukkig vanaf deze week (deels) weer, maar we hoeven niet te stoppen met spelenderwijs leren; ook nu de kids weer naar school gaan kunnen ze door middel van educatieve opdrachten al spelend dingen opsteken.

Daarom wil HP, als onderdeel van het nieuwe wereldwijde HP Print, Play & Learn platform gratis printables voor families aanbieden om ouders van kinderen te voorzien van materiaal. Er zijn ook veel opdrachten voor andere leeftijden dan die van Fos. De leeftijden zijn opgedeeld in drie categorieën; kinderen van 2-4 jaar, van 4-8 jaar en 8 jaar en ouder.

IMG 8247 scaled - Spelenderwijs thuis leren met vrolijke opdrachten + printables!

Je kan hier alle opdrachten per leeftijdscategorie bekijken en uitprinten! De tien opdrachten die ontwikkeld zijn door de docenten met Kik de Kikker als vormgeving staan hier ook tussen, deze zijn gericht op de eerste en tweede groep van de basisschool. Wij zijn begonnen met opdracht 1 van Meester Sander en Kik de kikker. Hierbij moesten we de opdracht ‘Letterzee’ uitvoeren. Fos is heel erg bezig met letters, met zijn eigen naam en die van andere kinderen. Hij ziet dus dat de ‘IKEA’ een letter bevat van mijn naam maar ook van z’n neefje en wordt helemaal enthousiast dat ‘ie dit kan herkennen. Te lief trouwens. We zijn begonnen met zijn letter te vinden in een krant en elke keer als we de letter ‘F’ van Fos tegenkwamen knipten wij ‘m uit en plakten hem in de ‘zee’ waar Kik op vaart.

Bij alle opdrachten is er wel sprake van iets knippen, plakken, kleuren, zoeken en ‘analyseren’. Gewoon aan tafel of door middel van een zoektocht door huis en/of tuin. Echt enorm leuk! En dit helpt mij enorm als moeder met twee linkerhanden als het gaat om creatieve en educatieve uitingen die echt perfect zijn voor zijn leeftijd. Ze leren knippen, kleuren herkennen, kleuren benoemen, vormen zoeken, cijfers vinden. Hier is echt over nagedacht en Fos en ik hebben plezier terwijl wij de opdrachten uitoefenen en hij voelt zich zo stoer en trots als het lukt! Dat maakt mij dan weer heel trots, haha.

IMG 8235 - Spelenderwijs thuis leren met vrolijke opdrachten + printables!

Een enorm leuke samenwerking met HP en deze docenten, en van mij met HP op mijn beurt. Ik heb hier echt wat aan gehad en zal hier – zeker als het met bakken uit de hemel komt – ook wat aan blijven hebben. Als je naar de Print, Play & Learn website gaat zie je daar dus alle diverse opdrachten staan, voor elke leeftijd genoeg diversiteit en opties. Uitprinten en knutselen, leren, spelen maar! En mocht je al een HP printer hebben, installeer dan de HP Smart app, daarbinnen vindt je het kopje ‘Spelen & Leren’ die je meteen zal leiden naar de website met de printables, zo kan je ze meteen vanaf je telefoon laten printen.

Veel plezier gewenst!

Liefs,

Elise Joanne

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HP.