Boer Boris 1024x364 - Kinderboekentip: Boer Boris

Ik heb al wel eens eerder geschreven over kinderboekjes en welke passend zijn voor Fos zijn leeftijd. Ik heb de serie van Ted van Lieshout, Boer Boris wel eens voorbij laten komen her en der maar ik wilde er toch een artikeltje aan wijden. Want jongens, dit zijn écht aanraders!

Boekjes van Ted van Lieshout zijn zulke leuke exemplaren en geschikt voor jongetjes en meisjes, van bijna elke leeftijd. Wij kregen het eerste boekje toen Fos twee jaar oud werd maar de gedichten en de tekeningen zijn leuk voor kinderen die stukken ouder zijn.

Er zijn in totaal elf prentenboeken en drie kantoorboekjes verkrijgbaar. Zelf vind ik de prentenboeken de grootste aanraders want die zijn echt prachtig en leuk om te hebben op de boekenplank.

De verhalen die Ted van Lieshout verwerkt in de boekjes gaan overal over. Maar van elk boekje kan een kind leren, in ieder verhaaltje komen er dieren, voedsel, voertuigen of levensgebeurtenissen voor. En dat op een vrolijke en dichterlijke wijze.

‘Lieve Boer Boris’, zegt Sam ‘moet je kijken!
Laat als het wasgoed maar, zet neer die mand
Naast mij staat mijn nieuwe vriendje:
het is een lieve olifant!
Ik vond hem daarnet op de weg langs de wei
Daar plukte ik bloemen. Toen liep-ie voorbij.
Mag ik hem houden? Is hij nou van mij?’

Boer Boris gaat bijvoorbeeld naar de markt. Hij weet alleen niet hoe hij daar moet komen want geen van de voertuigen die hij kiest – auto, fiets, boot, raket etc), mag gebruikt worden. Op die manier leert je kindje dus al dichtend de voertuigen beter kennen maar ook de producten Boer Boris in deze wagens vervoert zoals appels, bananen, wortels en wol.

Een van Fos zijn favoriete boekjes in degene met de ambulance. Zelf vind ik deze best een beetje verdrietig want Sam, het broertje van Boris Boris, breekt zijn been. Hij vindt het spannend om in het ziekenhuis te zijn, en hij voelt zich eenzaam. En dan komen al zijn vriendjes van de boerderij op bezoek want Boer Boris vind een manier om alle dieren langs te brengen. Fos kreeg door dit beeld een beter beeld van een dokter, een ziekenhuis en waar Hazel precies lag eind vorig jaar. Mocht hem zelf een keertje iets overkomen dan snap hij wellicht wat er gaat gebeuren en waar hij naar toe gaat.

En logischerwijs is het ook een geweldig serie omdat de hoofdpersoon net zo heet als Fos zijn eigen vader natuurlijk! En het zusje van Boer Boris heet ‘zusje Sam’, zoals Hazel heette in de buik toen ik nog zwanger was. Fos heeft dat goed onthouden en ziet zichzelf daarom ook een beetje als het broertje ‘Berend’. Enorm schattig. Zorgt er wel voor dat hij af en toe vraagt waar de mama is want het is gek dat ik niet op de boerderij aan het ‘opruimen en koken ben’, haha. ‘Mama werkt nu in Amsterdam, mama niet op de boerderij’. Tja, dan smelt je toch?

Wij hebben inmiddels een paar boekjes; ‘Boer Boris en de Olifant’, ‘Boer Boris en het gebroken been’ en ‘Boer Boris en de markt’. Alle drie aanraders. Elk boekje kan gaan over een van de hoofdrolspelers maar ze komen er sowieso allemaal in voor, alsmede de dieren.

Elk Boer Boris boekje uit de gelijknamige serie van Ted van Lieshout kosten elk €13,99 bij Bol.com en dat is een schappelijke prijs voor de grootte van de boeken, de lengte, de prachtige tekeningen en leerzame gedichtjes.

Fos is binnenkort jarig en wij vragen van een aantal ooms en tantes weer nieuwe boekjes. Ik denk dat wij deze keer gaan voor ‘Boer Boris gaat naar Oma’ en ‘Boer Boris in de sneeuw’.

Liefs,

Elise Joanne